EFOP-3.2.10-16-2016-00001

TEHETSÉGGONDOZÁS SPORT ÁLTAL

A kiemelt projekt megvalósítója: Magyar Diáksport Szövetség
A kiemelt projekt megvalósítási ideje: 2016. szeptember 2. – 2022. március 31.
A megvalósítás költsége: 2 460 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program a „minőségi oktatáshoz, neveléshez és képzéshez való hozzáférés biztosítása” c. intézkedés keretében a képzési színvonal minőségének javítását tűzi ki célul a pedagógusok szakmai fejlesztése által. Az Operatív Program célkitűzéséhez illeszkedve a kiemelt projekt célja: A hazai sportszövetségekkel együttműködve olyan továbbképzéseket dolgozunk ki és tartunk a köznevelésben résztvevő pedagógusok számára felzárkóztatás, tehetséggondozás területén, melyek a teljes körű iskolai egészségfejlesztéssel kapcsolatos szemléletet erősítik, a pedagógiai kreativitást helyezik előtérbe, valamint hozzájárulnak a pedagógusok módszertani kultúrájának fejlesztéséhez. Ezt kiegészítve az ország minden régiójában diáksport fesztiválokat szervezünk erősítve a tehetségnevelés és integrált oktatás szemléletét, valamint pilot program keretében 6 iskolában segítünk a hálózati tudásmegosztás kiterjesztésével bevonni a magán, -és közszféra intézményeit, ill. a diákönkénteseket az iskolai sport minőségének javításába.

Az alábbi főbb tevékenységek valósulnak meg a projekt során:

  • A projektben 6 sportági szakszövetséggel együttműködve labdarúgás, kézilabda, röplabda, judo, floorball és karate sportágakban továbbképzési módszertanok fejlesztését valósítjuk meg a köznevelési rendszerben – különösen a testnevelés és sport műveltségi területen – tevékenységet kifejtő pedagógusok számára, akik továbbképzéseinken a nemzetközi és európai trendekhez igazodó, élmény- és játékközpontú, kontrollált versenyhelyzeteket tartalmazó, mozgásműveltséget szélesítő tartalmakat sajátíthatnak el.
  • 6 eltérő adottságú iskolában pilot programot indítunk, ahol az ágazatközi megközelítés segítségével olyan helyi közösségeket kívánunk építeni, amelyek tagjai aktívan tesznek azért, hogy a gyerekek rendszeresen sportoljanak és az iskolai, -és iskolán kívüli sport fizikai körülményei, valamint szakmai minősége javuljon. Cél, hogy az iskola vonzáskörzetében található intézmények, vállalkozások bevonásával olyan klaszterek jöjjenek létre, melyek a projekt fizikai befejezését követően is tovább működnek és így a kormányzat e modell mentén programokat dolgozhasson ki, illetve alapjául szolgálhasson egy hazai minősítési rendszernek is.
  • Az iskolai tanév őszi és tavaszi félévében összesen 7 alkalommal diáksportfesztiválokat szervezünk a projekt végéig az ország kevésbé fejlett régióiban. A résztvevő pedagógusok bepillanthatnak a nemzetközileg egyre népszerűbb, ún. grassroots szellemiségben megrendezett, kontrollált versenyhelyzeteket tartalmazó, játékos és élményszerű sportprogramok lebonyolítási, sportszervezési gyakorlatába. A fesztiválok célja, hogy szélesítve a pedagógusok didaktikai, módszertani repertoárját a mindennapos testnevelésben megjelenhessen a tehetségfelismerés és képesség-kibontakoztatás, a felzárkóztatás, az integráció, a befogadás és az önkéntesség.
  • A projektben kidolgozásra kerül egy olyan teljesítményorientált, készségközpontú fittségi állapotot mérő rendszer, mely az iskolai sport mérési-értékelési eszközeként kifejezetten a sportban tehetséges tanulók kiválasztását és fejlesztését segíti. A teljesítményközpontú fittségi platform (XFIT) akár az iskolai testnevelésben, akár az iskolai sportfoglalkozásokon alkalmazható lesz.

A projekt beavatkozásai a konvergencia régiókra irányulnak.

A projekt eredményeként:

  • 8700 fő pedagógus végzi el továbbképzéseinket;
  • a pilot programba bevont hat iskolával kötött együttműködési megállapodás keretében a projekt sporteszközökkel járul hozzá az iskolai testnevelés minőségének javításához. A program eredményeként az iskolák legalább további hat együttműködési megállapodást kötnek, mely az iskolákban tanuló összes, 1500 diákot érinti;
  • a projektben kidolgozott és megrendezett grassroots szellemiségű diáksport fesztiválokon 350 iskola vesz részt.

Kapcsolat: Magyar Diáksport Szövetség

Projekt szakmai megvalósításának székhelye: 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.

Postacím: u.a.

Telefonszám: (+36-1) 273-3570

e-mail elérhetőség: mdszok@mdsz.hu

A projekt keretében megvalósult termékek:

  1. DO60 Diáksportfesztiválok:

Az MDSZ 2018 – 2020 között valósítja meg az ún. grassroots szellemiségre, azaz élményorientált és játékközpontú szervezési és tartalmi metodikára épülő mozgásos programsorozatát. Ennek keretébentöbb mint 200 iskola több mint 4000 tanulója részvételével valósítottunk meg fesztiválokat. Az 1–4. évfolyamos gyermekek számára felépített fesztiváljaink egyik jellemzője, hogy egy időben egyszerre több helyszínen kínáltak sokoldalú mozgástanulási, és kontrollált versenyzési lehetőséget. Az első és második évfolyamos tanulók ügyességfejlesztő játékokban vettek részt, a harmadikos és negyedikes gyerekek játékainak tematikája pedig multisport szemléletű volt. Szakmai tanulmányok bizonyítják, hogy a multisport, azaz minél több sportág alapjainak kipróbálása, minél több technikai és akár taktikai elem megismerése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekekből aktív, sportban gazdag életet élő, így egészséges felnőtt váljon. Emellett szövetségünk azt vallja, hogy a testmozgás élményszerűségére fókuszáló, társas- és játékközpontú események – különösen az alsó korcsoportokban – hatékonyabban szolgálhatják a tehetséggondozás bázisának szélesítését is a sportban.

Videó a fesztiválokról

Kapcsolódó cikkek:

Legyen mindenki győztes – forradalmi változások zajlanak a gyermeksportban
Folytatódnak a DO60 Diáksportfesztiválok
Szabadtéren folytatódtak a DO60 Diáksportfesztiválok

Kapcsolódó fotóalbumok:

Balatonfüred, Kiskőrös, Kisvárda, Eger, Hajdúszoboszló, Mezőberény, Miskolc, Martonvásár, Nagykanizsa, Kozármisleny, Nagybajom, Beled, Pápa, Mór

2. Sportági szemléletű pedagógus továbbképzések:

A projekt során hat sportágban (labdarúgás, kézilabda, röplabda, judo, floorball, karate) szervezünk ingyenes, 30 órás, akkreditált pedagógus-továbbképzéseket, amelyek segítségével a testnevelő tanárok és a tanítók színesebbé, a gyermekek számára is vonzóbbá és változatosabbá tehetik a mindennapos testnevelési gyakorlatukat.

A mindennapos iskolai testnevelés bevezetésével a pedagógusoknak több időt kell hatékony, változatos és a gyerekek figyelmét lekötő mozgásformákkal kitölteni, így célszerű bővíteni a játékok, mozgásos tevékenységformák körét. Ehhez nélkülözhetetlen a pedagógusok ismereteinek bővítése is. A továbbképzések során az MDSZ trénerei átfogóan bemutatják az adott sportág életkorspecifikus mozgásanyagát, amelyek segítségével a pedagógusok új, játék- és élményközpontúgyakorlatokkal tehetik színesebbé, szórakoztatóbbá tanóráikat.  A továbbképzések során tanultak azonnal, könnyen beilleszthetők a mindennapi gyakorlatba.

Kapcsolódó videók:

Judo, Röplabda, Grassroots labdarúgás, szivacskézilabda

Kapcsolódó fotóalbumok:

Floorball, Karate, DO60, Balatonfüred, Röplabda, Judo

Kapcsolódó cikkek:

Online pedagógus továbbképzéseket indít a Magyar Diáksport Szövetség
Elkezdődik az iskolai karate oktatás az MDSZ közreműködésével
Sulifloorball – floorbal az iskolában
Sikeresen zárultak a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Labdarúgó Szövetség grassroots labdarúgás témájú pedagógus-továbbképzései
Folytatódnak az ingyenes pedagógus-továbbképzések
2018-ban is folytatódnak a pedagógus-továbbképzéseink
Folytatódnak a Magyar Diáksport Szövetség ingyenes pedagógus-továbbképzései
Szivacskézilabda továbbképzések
Folytatódnak a Magyar Diáksport Szövetség ingyenes pedagógus-továbbképzései
Újabb ingyenes pedagógus továbbképzéseket indít az MDSZ
Kézilabda az iskolában – tovább bővül a program
Grassroots labdarúgás és szivacskézilabdázás továbbképzések 2017-ben
Januárban kibővített helyszínekkel folytatódnak az MDSZ nagy sikerű pedagógus-továbbképzései

3. A „Klaszter” iskolafejlesztő program

A program keretében szakembereink 6 különböző régióban, különböző típusú, fenntartású és eltérő nagyságú településeken található iskolákban próbálták ki, hogyan lehet rendszeres testmozgásra inspiráló környezetet teremteni az oktatási intézményekben.

A programban három fő cél mentén valósultak meg beavatkozások az érintett iskolákban:

  • Az iskolai testnevelés oktatásmódszertanának minőségfejlesztése, amely keretein belül a résztvevő pedagógusok folyamatos szakmai támogatása történt meg. Az új módszerek tanórákba építése mellett megtanulhatták az iskolai sportkörökben is alkalmazható diáksportfesztiválok szervezésének alapjait. További beavatkozásként említhető a kereszttantervi tartalmak mozgásos tevékenységekben történő feldolgozása, így különösen a testmozgás beépítése közismereti tanórai foglalkozásokba.  
  • Az önkéntesség ösztönzése a diáksport területén, amely során a tanulók által kialakított önkéntes csoport képessé váltintézményi szintű sport- és mozgásprogramokat szervezni és megvalósítani. Az önkénteseket mentoráló pedagógusok pedig elsajátították azokat a módszereket, amelyek segítségével megfelelő eszközöket és támogató környezetet biztosíthatnak a feladatra vállalkozó tanulók számára.
  • Helyi szintű klaszterek kialakítása, azaz az iskolák, és iskolákon kívüli szereplők közötti kooperáció ösztönzése, amely az érintett településeken kézzelfogható együttműködések, megállapodások formájában segíti a tanuló tanórai és azon kívüli keretek között zajló testmozgást és mindennapos testnevelést

A programban az alábbi intézmények vettek részt: Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola – Pusztaszabolcs (Közép-dunántúli régió), Kovács Mihály Általános Iskola – Abádszalók (Észak-alföldi régió), Kölcsey Ferenc Gimnázium – Körmend (Nyugat-dunántúli régió), Máltai Óvoda és Általános Iskola – Tarnabod (Észak-magyarországi régió), Pécsi SZC Komlói Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma – Komló (Dél-dunántúli régió), Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda – Kiskunhalas (Dél-alföldi régió).

Film a programról

Kapcsolódó fotóalbumok:

Abádszalók 2018, Abádszalók 2017, Komló 2018, Komló 2017, Körmend 2018, Körmend 2017, Kiskunhalas 2018, Kiskunhalas 2017, Pusztaszabolcs 2018, Pusztaszabolcs 2017, Tarnabod 2018, Tarnabod 2017

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan teremtsünk mozgásra inspiráló iskolai környezetet? – Lezárult a Magyar Diáksport Szövetség kísérleti programja a gyerekek mozgásgazdag iskolai környezetének megteremtéséért
Program indul a fiatalok mozgásgazdag életmódjáért

4. X-fit

Mi az XFIT?

Az XFIT a készségközpontú fittségi összetevők mérésére, azok változásának nyomon követésére és többszempontú (naptári és morfológiai életkor alapján történő) értékelésére kifejlesztett önkéntes fittségi tesztrendszer. Célja a tehetségfelismerés és tehetségfejlesztés támogatása az iskolai testnevelésben és diáksportban. Mindezt a tanulók biológia fejlettségi szintjéhez alkalmazkodó értékelési rendszer biztosítja, melyet online informatikai rendszer támogat.

Az XFIT tesztrendszer azon szemléletmód átadását támogatja, melynek fókuszában a fejlesztési lehetőségek minden gyermek számára történő biztosítása és a rendszeres teljesítménymonitorozás áll, a lehető legtöbb tehetséges gyermek megtalálása érdekében.

Mire alkalmas az XFIT?

  • Megmutatja, hogy
    • egy adott gyermek az azonos naptári életkorú, illetve az azonos biológiai életkorú társaihoz viszonyítva milyen teljesítményre képes;
    • milyen a gyermek fejlettségi állapota és becsüli a PHV bekövetkezésének időpontját, mely befolyásolja a fejlesztés lehetőségeit, a felkészítés során alkalmazott módszereket;
    • milyen a gyermekek teljesítménye a biológiai fejlettségük (morfológiai életkor és PHV) tükrében;
    • az azonos naptári életkorú, illetve az azonos biológiai életkorú társaihoz viszonyítva, mely készségközpontú tesztekben teljesít a felső 10 %-ban;
    • mely fittségi területen/területeken kiemelkedő a gyermek, ezáltal segítséget nyújthat a gyermek sportágválasztásához, orientálhatja azt;
    • a fittségi tesztekben nyújtott teljesítmény és biológiai fejlődése, a fejlődés üteme hosszú távon miként alakul;
  • Megteremti az alapot a későbbi sportági kiválasztó programok alkalmazásához.
  • •Csökkenti azon gyermekek számát, akik potenciálisan tehetségesek, a kiválasztó programok hiányosságaiból adódóan azonban idejekorán lemondanak róluk és kiszelektálódnak a sportból.
  • Támogatja a komplex szemléletmód elterjedését, melynek fókuszában a fejlesztési lehetőségek minden gyermek számára történő biztosítása és a rendszeres teljesítménymonitorozás áll, a lehető legtöbb tehetséges gyermek megtalálása érdekében.

kézikönyv, oktatóvideó, informatikai háttér

Videó

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK