Elkezdődik az iskolai karate oktatás az MDSZ közreműködésével

A tegnapi napon ünnepélyes keretek között írta alá az iskolai karate oktatással kapcsolatos együttműködési megállapodását a Magyar Karate Szövetség (MKSZ), a Testnevelési Egyetem (TE), a Honvédelmi Sportszövetség (HS) és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ). A négy fél közös célja, hogy a hazai alap- és középfokú oktatási intézményekben minél magasabb színvonalon jelenhessen meg a küzdősport oktatása, amelynek érdekében közös fejlesztést indítanak. Ennek keretében megkezdődik a testnevelést oktató pedagógusok szakmai továbbképzése, és az érdeklődő intézmények, szervezetek részére karate eszközbeszerzési program indul.

A Magyar Karate Szövetség mai évértékelő és díjátadó gáláján az MKSZ részéről Dr. Mészáros János elnök, a Testnevelési Egyetem részéről Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos rektor, a Honvédelmi Sportszövetség részéről Dr. Simicskó István elnök, illetve a Magyar Diáksport Szövetség részéről Balogh Gábor elnök írta alá az együttműködési megállapodást.

Az MKSZ az együttműködés során folyamatos sportszakmai támogatást nyújt a kapcsolódó fejlesztések megvalósításához. Dr. Mészáros János elnök beszédében kiemelte: „Az idei Kadet, Junior és U21-es Karate Európa-bajnokság fantasztikus sikerrel zárult, nagy lendületet adott a munkánknak. Az iskolai karate oktatás fejlesztése is óriási lépés a sportágunk számára, így egyértelműen mondhatjuk, hogy 2020 itthon a karate éve lesz.

Az Egyetem a megállapodás keretében átadja saját akkreditált pedagógus-továbbképzési programjának szervezési jogát az MDSZ részére a kevésbé fejlett régiókban, a Közép-Magyarország régióban pedig küzdősport tanszékének szakmai közreműködésével megszervezi a képzést. „Azért tartjuk kiemelten fontosnak ezt a programot, mert a küzdősport tudással felvértezett pedagógusok meghatározó értékrendeket tudnak átadni a gyerekeknek, és ennek a példamutatás is alapvető része.” – nyilatkozta Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos.

A Honvédelmi Sportszövetség az együttműködés keretében vállalja, hogy 2020-ban vissza nem térítendő támogatást biztosít a program finanszírozására. Dr. Simicskó István elnök kiemelte: „Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a küzdősportok megtanítják a fiatalokat, hogyan lehet túljutni az élet nehézségein: egészséges önértékeléssel, önbecsüléssel, pozitív jellemfejlődéssel. Nagyon örülünk, hogy az együttműködéssel segíteni tudjuk ezt az értékteremtést mind a pedagógusoknál, mind az iskolás korosztálynál.”

Balogh Gábor MDSZ elnök üdvözölte a négyoldalú megállapodást, amely lehetőséget nyújt a magasabb színvonalú és változatosabb testnevelés oktatásra, ezáltal tovább segíti az iskolás korosztály sportágválasztási lehetőségeit, valamit az utánpótlás nevelést. „Az öttusa élsport befejezését követően jómagam is elkezdtem egy küzdősportot: az ökölvívást. Az én személyes felfedezésem az, hogy a küzdősport valóban mindent megtanít, ami a sikeres felnőtté váláshoz szükséges.” emelte ki a diáksport képviselője.

Az események az EFOP-3.2.10-16-2016-00001 jelű, Tehetséggondozás sport által. c kiemelt projekt keretében valósulnak meg.

(fotó: Magyar Karate Szövetség)

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK