Dr. Dario Novak

a Zágrábi Egyetem adjunktusa és a Horvátországi Antropológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa

Minőségi testnevelés a szlovák, horvát és cseh középiskolások véleménye alapján

november 17., 11h25–11h55

Előadásunkban bemutatjuk a Szlovákiában, Horvátországban és Csehországban végzett kutatásunkat, amelynek középpontjában a minőségi testnevelés kiválasztott mutatóinak középiskolások által értékelt eredményei állnak. A mintát 555 (18 éves) tanuló adta, az alkalmazott kutatási módszer 5 alapterületre összpontosító kérdőív volt:

– a testnevelés népszerűsége, a testnevelés fontossága, a testnevelés általi terhelés, és a minőségi testnevelés következő kiválasztott mutatói;

– Társadalmi tőke;

– Új technológiák a testnevelés tanításában;

– Egészség és egészséges életmód;

– Inkluzív testnevelés.

A legfontosabb statisztikai különbségeket a tanulóknál a testnevelés inkluzivitásával kapcsolatos véleményeikben találtuk. A horvát diákok pozitívabban tekintenek erre a témára, mint Szlovákia és Csehország diákjai. A tanulmány az ICSSPE félévenkénti, valamint a szlovák tudományos társaság VEGA 1/0523/19 kódjelű „A testnevelés- és sportoktatás, valamint azok minősége és lehetőségei az egészség előmozdításában a tanulók, a tanárok és a szülők szempontjából” elnevezésű tudományos támogatásokkal jött létre.

(Branislav Antala1 – Iveta Cihová1 – Dario Novak2 – Jana Vašíčková3

1.Comenius Egyetem Pozsony, Szlovákia, 2. Zágrábi Egyetem, Horvátország, 3.Palacky Egyetem, Olomouc, Csehország)

 

Életrajz:

Dr. Dario Novak a Zágrábi Egyetem adjunktusa és a Horvátországi Antropológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa. PhD fokozatát sporttudományi területen szerezte a Zágrábi Egyetemen 2010-ben. A New York-i Columbia Egyetem és a bostoni Harvard Egyetem posztdoktori munkatársa. Dr. Novak fő kutatási területeiben az ember egészség és teljesítmény integrált és holisztikus megközelítéseire fókuszál. Dr. Novak egy könyv szerkesztője, valamint több mint 200 tudományos publikáció szerzője, melyek különböző sportfolyóiratokban jelentek meg. Számos keynote- és meghívott előadást, valamint több mint 50 konferencia előadást tudhat maga mögött. FIEP Europe Thulin Díjat kapott 2011-ben a Nemzetközi Testnevelés Szövetségtől (FIEP Europe), valamint a Nemzetközi Testnevelési Szövetség (FIEP World) Becsületkeresztjét is magáénak tudhatja. 2017-ben a mexikói FIEP is elismerte Mexikóvárosban, ahol kiemelkedő tudósként megkapta a “Prof. Adolfo Pérez Acosta” díjat az oktatás-kutatáshoz való hozzájárulásáért. Ezen felül 2015., 2016. és 2017. évben a Zágrábi Egyetem Kineziológiai Karának “Legjobb Fiatal Tudós Díját” is megkapta. 2018-ban a horvát parlament által létrehozott Nemzeti Tudományos Díjak Bizottsága dr. Novakot választotta az “év fiatal kutatója”-nak. 2019-ben megkapta “a Testnevelés Nagykövete” díjat az emberi egészség és a teljesítmény népszerűsítéséért tett munkájáért.