Köszöntő

balogh-gabor

Tisztelt Vendégünk!

A Magyar Diáksport Szövetség 2014, 2016 és 2018 után immár negyedik alkalommal szervezi meg a HIPE nemzetközi konferenciát Budapesten, melynek fókuszában ismét a minőségi testnevelés és a rendszeres, egészségfejlesztő testmozgás áll, de ezúttal különleges apropóból.

A koronavírus-járvány miatt nem csupán Magyarországon és Európában, hanem a világon mindenhol új társadalmi kihívásokkal szembesülünk. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a pandémia mindannyiunk számára – így a pedagógusok és a gyermekek, tanulók számára is –komoly lélektani, pszichológiai megterheléssel jár. Hogyan szervezzük át az életünket, igazodva a vírus elleni védekezés szabályaihoz? Hogyan szervezzük meg az oktatást? Hogyan motiváljuk a gyerekeket a tanulásra, hogyan hozzuk ki belőlük ebben a helyzetben a legtöbbet? – tehetjük fel a kérdést. A hogyanokat talán még nem tudjuk, de egy valamit talán kijelenthetünk: a járvány hatásainak kezelése bizonyosan komoly pedagógiai feladat és módszertani kihívás minden iskolában.

Azt régóta tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás az egyik, ha nem a legmeghatározóbb eszköz a lelki egészségünk szempontjából. A fizikai aktivitás kiváló módszer a stressz kezelésére és oldására, így a szabad, autonómián nyugvó testmozgás támogatása, Magyarországon pedig a mindennapos testnevelés adekvát tartalommal való megtöltése kulcsfontosságú lesz a közeljövőben.

Ha valamikor, akkor most, illetve az elkövetkező években bizonyosan itt az ideje annak, hogy a minőségi testnevelésről beszéljünk: megosszuk egymással tapasztalatainkat, a soha nem látott kihívásokra adott válaszainkat, átadjuk egymásnak megoldásainkat. Megkockáztatom: az elmúlt néhány hónap és az azt követő összefogás az élet minden területén olyan tapasztalat lesz gyereknek és felnőttnek egyaránt, amely az egész életünkre kihat majd, és a megküzdési stratégiáink szempontjából minta lehet.

Meggyőződésem, hogy ma, 2020-ban a testnevelés és testmozgás területén dolgozó minden szakember átérzi a munkánkban rejlő felelősséget és lehetőséget. A konferencia lebonyolításában igazodnunk kell a pandémia okozta előírásokhoz, így nemzetközi vendégeket sajnos nincs lehetőségünk Magyarországon fogadni, ezért az előadásokat online formában tesszük elérhetővé a résztvevők számára. Bízom benne, hogy a konferencia – melyet a tanácskozás életében először a CEREPS-szel, a testnevelés és sport kutatása területén létrejött európai tanáccsal együtt szervezünk meg – előadásai, beszélgetései, problémafelvetései és a jó gyakorlatok inspirációt és motivációt jelentenek majd Önöknek is.

Az MDSZ elnökeként hiszem: a mindennapos testmozgás és a minőségi testnevelés kulcs ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott és fitt gyerekekkel találkozzunk az iskolákban, és ahhoz is, hogy sikeres felnőtté váljanak.

alairas_BaloghGabor

Balogh Gábor
elnök
Magyar Diáksport Szövetség