Hulladékvadászat és nyereménykavalkád az idei Európai Diáksport Napján

„Irány a zöld!” – ezzel a szlogennel indul az idei Európai Diáksport Napja kampánya, amely a testmozgáson túl idén a természeti környezetünk tisztaságának fontosságát is hangsúlyozza. A szeptember 30-i diáksport napra hulladékvadászattal hangolhatnak az iskolák, és a regisztráló és sikeresen vadászó résztvevők számos nyereményre pályázhatnak.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) több mint 15 éve indította útjára a Magyar Diáksport Napját, amelyet immár 7 éve nemzetközi színtéren is megszervez Európai Diáksport Napja (European School Sport Day® – ESSD) elnevezéssel. Az ESSD-re Magyarországon tavaly már közel 1600 iskola 350 ezer tanulóval regisztrált, és szervezett sportnapi programokat szeptember utolsó péntekén. A kontinensen, sőt, azon túl pedig 41 ország intézményei vesznek részt rendszeresen a diáksport napon, így Európa- és világszerte már 3 millió gyermek mozog aznap az iskolájában.

Az ESSD nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik: arra biztatjuk az iskolákat, hogy szeptember utolsó péntekén, tehát idén szeptember 30-án szervezzenek sportprogramot az iskolában legalább 120 perc terjedelemben. Nincs semmi megkötés, minden iskola a saját lehetőségeihez, infrastruktúrájához, eszközeihez igazodva valósíthatja meg a programot, az egyetlen ajánlott programelem az adott évnek megfelelő táv, idén tehát a 2022 méteres futás teljesítése. Az MDSZ igyekszik minden évben számos módon motiválni az intézményeket a regisztrációra és a beszámolók feltöltésére, és ez idén is több formában valósul meg:

Sportszerutalványok a Hervis együttműködésével:

 • Az ESSD-n résztvevő, és 2022. október 14. éjfélig beszámolót feltöltő iskolák között kisorsolunk 1 db 500.000 forint, 2 db 250.000 forint értékű és 200 db 40.000 forint értékű Hervis utalványt. A beszámoló feltöltésének helye: https://www.essd.eu/hu/iskolai-beszamolo/
 • Az utalványok sorsolása október 31-ig történik meg.

Hulladékvadász nyereményjáték

Az idei jeles nap fókusztémája a természeti környezetünk tisztasága, amely a sportolásra is több vonzó lehetőséget kínál. A Magyar Diáksport Szövetség és a Jövő Öko Nemzedéke (JÖN) Alapítvány ennek kapcsán elindítja a Hulladékvadász játékot az ESSD-re regisztrált iskolák között.  A nyereményjáték során arra invitáljuk az iskolákat, hogy a gyerekekkel 2022. szeptember 1-30. között kiránduljanak a településükön, vagy annak természeti környezetében, és amennyiben illegális szemétlelő helyet találnak, akkor a Hulladékvadász applikáción vagy webes felületén keresztül jelentsék azt be. Az applikációra vagy webes felületre felkerülő bejelentéseket a JÖN Alapítvány továbbítja az érintett települési önkormányzatoknak, ezzel lényegesen felgyorsítva az illegális hulladéklerakatok felszámolását. A szemetet a játék során az iskolásoknak tehát nem kell összeszedni, arról az Alapítvány közreműködésével a hatóságok gondoskodnak, a játék lényege a lerakatok monitorozása és a Hulladékvadász applikációra történő bejelentése. Azok az iskolák, amelyek részt vesznek a játékban és bejelentést tesznek, amelyet az Alapítvány elfogad, értékes nyereményeket nyerhetnek sorsolással:

 • 1.200.000,- forint értékű teremfelújításhoz szükséges MAPEI termékcsomagot, festéket nyer, amely kb 300 m2 falfelület felújítására elegendő
 • 800.000,- forintot nyer a teremfelújítás munkadíjára a Hajdú sajt gyártójától
 • 50.000,- Ft értékű Hajdú sajt kóstolócsomagot nyer, például az iskolai egészségnap megvalósításához, vagy egészséges táplálkozás téma oktatásához.

A sorsolás 2022. október 31-ig bezárólag történik meg.

A Hulladékvadász játék menete tehát:

 • Regisztráljatok be az Európai Diáksport Napjára a https://www.essd.eu/hu/regisztracio/ oldalon 2022. szeptember 30-ig.
 • Töltsétek le a Hulladékvadász applikációt ingyenesen a Play áruházból vagy az App Store-ból vagy látogassatok el a Hulladékvadász bejelentő oldalára.
 • Regisztráljatok be, megadva egy e-mail címet, felhasználónévként pedig az iskola OM azonosítóját és feladatellátási hely sorszámát.
 • Menjetek el kirándulni, és vadásszátok le a környezetetekben található illegális szemétkupacokat, és az applikáción vagy webfelületen jelentsétek azt be. A bejelentés megtehető a lerakóhelyen a mobiltelefon helyadatainak segítségével, vagy otthonról is, a pontos hely meghatározásával.
 • Mivel egy szemétkupacot csak egyszer lehet bejelenteni, ezért igyekezzetek, hogy Ti legyetek az elsők a felfedezésben és bejelentésben.
 • Ha a kupacot valaki már levadászta, azt az applikációban is látjátok, de az Alapítvány is küldeni fog egy elutasítást a megadott e-mail címre. Ha a bejelentés sikeres, akkor megjelenik az applikáció bejelentései között. Ez esetben részt vesztek a sorsoláson.

A játékszabály és az applikáció használatának részletes leírását ezen a linken találjátok.

További információ: info@essd.hu

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK