Az MDSZ Európában is kulcsszereplő a mozgás népszerűsítésében

TSD_8689 TSD_8765

A Magyar Diáksport Szövetség ismét megrendezte Európa egyik legrangosabb, minőségi testnevelésről szóló konferenciáját.

Az MDSZ Európában is kulcsszereplő az egészségfejlesztő testmozgás, a HEPA népszerűsítésében – derült ki november 10-11-én, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által 2014 után második alkalommal szervezett HIPE elnevezésű konferencián. A szervezet nemzetközi rangját mutatja, hogy a kontinens legfontosabb szakmai szervezetei és legismertebb szakértői képviseltették magukat az eseményen, megosztva tapasztalataikat programjaikról, és bemutatva kutatási eredményeiket. Emellett egyöntetű és hangos nemzetközi elismerés övezte az MDSZ munkáját, és az egészségfejlesztő testmozgás magyarországi népszerűsítése érdekében tett erőfeszítéseit.

Több mint tíz nemzet rangos szakembere volt aktív résztvevője a Hungarian International Conference on Physical Education − HIPE 2016 elnevezésű, a minőségi testnevelésről szóló nemzetközi konferenciának, melynek fókuszába ezúttal az egészségfejlesztő testmozgás (health-enhancing physical activity – HEPA) került. Az UNESCO és a WHO szakértőin kívül többek között képviseltette magát az Európai Bizottság, de jelen volt az Európai Testnevelők Szövetségének (EUPEA) elnöke, valamint a Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetség (ISCA) főtitkára is.

Az előadásokból kiderült: Magyarország a mindennapos testneveléssel nemzetközi összehasonlításban is élen jár, a szakértőktől pedig elismerést kapott az MDSZ kimagaslóan eredményes stratégiai és szakmódszertani, minőségi fejlesztést célzó munkája. A konferencián mindemellett az MDSZ bejelentette, hogy kidolgozta egy nemzeti egészségfejlesztő testmozgás alapprogram koncepcióját. Az MDSZ képviselői aláhúzták: nemzetgazdasági és népegészségügyi okok miatt is sürgető, hogy Magyarország legyen az első olyan uniós tagállam, amely bevezet egy ilyen tagállami programot, mely hozzájárulhat a formálódó magyar népegészségügyi stratégia hatékonyabb megvalósításához is.

A rendezvényt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg, aki kiemelte: a mindennapi sport nemcsak a tartalmas, aktív időskor miatt fontos, hanem gazdasági versenyképességünk is ettől függ. „Ma Magyarországon 1 millió 173 ezer diák mozog minden tanítási napon. Továbbá büszkék vagyunk arra, hogy a versenysportban részt vevő gyerekek száma az elmúlt 3 év alatt több mint 60%-kal növekedett. A tanári szakokra jelentkezők száma három év alatt megháromszorozódott, ami azt jelenti, hogy ma már a fiatalok jövőt látnak abban, hogy testnevelő tanárok legyenek.”– fejtette ki Balog Zoltán.

Köszöntőjében Balogh Gábor, az MDSZ elnöke hangsúlyozta: „Európa idősödik, és az Európai Bizottság fenntartható nyugdíjakról szóló fehér könyve szerint középtávon képessé kell válnunk arra, hogy még tovább tudjunk dolgozni a munkaerő-piacon. Ennek köszönhetően az egészséges munkaerő fontosabb lesz, mint valaha. A rendszeres mozgás, a fittség tehát ma már nem csupán egy életminőséget meghatározó divat, hanem kőkemény foglalkoztatási kérdés is.

A konferencia weboldala erre a linkre kattintva érhető el.

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK