Zsúfolásig telt a Városi Sportcsarnok küzdőtere Zalaegerszegen

A Sport Legyen a Tied! programmal a szervezők és a közreműködők Zala megye székhelyére látogattak el tegnap. A 20 állomásos programsorozat a Nemzeti Sportfejlesztés keretében valósul meg, melyben diákok tanári kísérettel látogathatnak el az egyes rendezvényekre, de nem csak a helyszínt biztosító város iskoláiból, hanem a megye számos településéről érkezhetnek az érdeklődő gyermekek.

Az eseményt Makovecz Tamás, Zalaegerszeg Város Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke nyitotta meg, ezt követően pedig Dr. Zsilinszky László, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese beszélt a program folytatásáról, miszerint ősszel több, mint 200 eseményt bonyolítanak le köznevelési intézményekben a Magyar Diáksport Szövetség koordinálásával, majd pedig 500 millió forint értékben kapnak sporteszközöket az iskolák. Az eszközök kihelyezésével várhatóan több mint 500 intézménybe sikerül sporteszközöket eljuttatni.

Pál Balázs, a Sport Legyen a Tied! programvezetője beszédében megjegyezte: a gyermekeknek ez az esemény egy hatalmas lehetőség, hiszen egy helyen 18 különböző sportágat láthatnak és próbálhatnak ki. A program nagyban hozzájárul az utánpótlás bázis szélesítéséhez, mivel a sportágak képviselői, klubvezetői, edzői több száz gyermekkel vehetik fel egy időben a kapcsolatot, közülük néhányat akár már a következő héten láthatnak edzéseken, sportfoglalkozásokon.

A sok pedagógus között Gódorné Nagy Mariann olimpiai bronzérmes kézilabdázó is kísért gyermekeket az eseményre, akikkel Lentiből érkezett, így hát megragadtuk az alkalmat és egy rövid interjút készítettünk vele.

• Mikor kezdtél érdeklődni a sport iránt?

• Csornán nőttem fel, gyermekkoromban a szüleim tornára írattak be, hogy a testalkatom egy kicsit megerősödjön, fejlődjön. Később beindult a csornai kézilabda élet is, én 3-4. osztályos koromban kezdtem el kézilabdázni. Ez persze múlt azon is, hogy a testnevelőim kézilabda beállítottságúak voltak és tereltek is a sportág felé, de a döntést végül én hoztam meg. Később már rendszeresen jártam edzésekre, sajnos akkoriban nagyon kevés szabvány terem volt, így jó időben szinte mindig nyitott pályán edzettünk. A Diákolimpia® elődjén, az úttörő olimpián is indultam. Érettségi után a TF-re iratkoztam be, hiszen világ életemben testnevelő akartam lenni, így nem volt kérdés, hogy milyen képzést választok. ’75-ben felnőtt válogatott lettem, a kézilabdás karrierem ekkor indult be igazán, és ha jól számoltam összesen 269 alkalommal húzhattam magamra a nemzeti színű mezt.

• Melyik volt a legélvezetesebb tornád, mérkőzésed?

• 1982-ben a budapesti világbajnokság mindenképpen az egyik legnagyobb élményem volt, de a montreali olimpia bronzérme, és a moszkvai olimpia negyedik helye is szép emlék. Az első (kijevi) világbajnokságom is már fantasztikus volt, hiszen egyből bronzéremmel térhettem haza. Az olimpia mindenképpen a csúcs a legtöbb sportoló életében, azt sosem felejtem. Úgy gondolom ezekért az élményekért érdemes dolgozni és adott esetben egy időre feladni más dolgokat. Bármikor szívesen gondolok vissza a sportpályafutásomra.

• Jó barátságok alakultak-e ki a kézilabdában eltöltött évek alatt?

• Természetesen nagyon jó kapcsolatokat ápoltunk egymással, sok barátra tettem szert a sport által. Később sokáig éltem külföldön, ez valamennyire elszakított a régi barátoktól, de nagyon jó érzés a jubileumi csapattalálkozókon újra együtt látni a többieket. Persze a közösségi oldalak segítségével ma már nem okoz gondot újra felvenni valakivel a kapcsolatot, így én is leülök a gép elé és gyakran írok a korábbi csapattársaimnak.

• Mivel foglalkozol jelenleg?

• Lentiben az Arany János Általános Iskolában tanítok, ami alapfokú művészeti intézmény is. Amikor odamentem tanítani az igazgatónak már jeleztem, hogy szeretnék kézilabdával is foglalkozni, így alakult a „kézis” élet a suliban. Jelenleg a párommal kb. 100 gyermekkel foglalkozunk, ezért több edző is velünk dolgozik, aki a korosztályokkal külön tud foglalkozni. A testnevelő tanárok jótékony befolyása itt is remekül látszik, hiszen mióta tanítok, megugrott a gyermekek száma a csapatban. Nincs mit tenni, nálam a kézilabda örök szerelem, így mindenkinek ezt tudom és szeretném is átadni… Nagyon tetszik nekem a mai program, hiszen jó rálátást ad a gyerekeknek a sportágakra. Nagyon sok mindentől függ, hogy ki milyen sportág felé tud elköteleződni, de meggyőződésem, hogy a mai nappal mindenki csak nyerhetett.

Ebben a tanévben még további 5 állomása lesz a Sport Legyen a Tied! programnak, időrendben Békéscsabára, Kecskemétre és Érdre látogat a sorozat, majd Debrecen és Veszprém következik. Az események minden esetben 12 óra és 16 óra között zajlanak és ingyenesen látogathatók. A programról bővebben a www.asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK