XtremTen Kalandnap Pécsett

A Magyar Diáksport Szövetség a helyi/területi diák szabadidős programokat patronáló pályázata keretében a Baranya Megyei Diáksport Tanács azon rendezvényét támogatta, melyet a megyei szervezet „XtremTen Kalandnap” néven hirdetett meg. XtremTen, vagyis extrém és kalandos, illetve Ten, vagyis tízévesek számára: egy izgalmas, játékos és sportos délelőttre kaptak meghívást a pécsi iskolák 5. osztályai (tízévesei). A „tízes” végig jelen volt az esemény tervezésekor és szervezésekor: október 10-én, vagyis 10. hónap tizedéken, tíz osztály, tíz állomáson mérhette össze tudását úgy, hogy közben a játékos, kreatív feladatokon keresztül a gyerekek szociális kompetenciáikat fejlesztették, mozgásigényeiket kielégítették és még jobban megismerték egymást, erősítve ezzel az osztály és az új osztályfőnök, testnevelő fele az elköteleződésüket. A szervezők értékes és témakövető díjakkal is próbálták motiválni a részvételt: az első helyezett osztály egy egész napos bükkösdi erdei iskolai foglalkozással, a második helyezett egy Mecsextrem parkos programmal, és a harmadik helyezett egy egész napos lőtéri, sportlövészeti foglalkozással, vagyis további „kalandozásokkal” gazdagodhatott.

A diáksport szervezet meghívását 10 pécsi osztály fogadta el, és regisztrált a megadott határidőben a Kalandnapra, aminek a megújult Balokány liget (Pécsett) adott otthont. A megvalósításban közreműködő fél, az Élményzóna Egyesület „építette fel” a játékállomásokat, és egyúttal biztosította az animátorait is. Horváth András (az egyesület elnöke), mint vezetőtréner közös, játékos bemelegítésével indította a programot („Béla vagyok!”), ami kellően jó hangulatot teremtett a 230 kisdiák és az őket kísérő pedagógusok között. Aztán a csapatok/osztályok a játékállomásokra vonultak, és megkezdődött a küzdelem: nem csak a csapatok között, hanem a csapattagok közötti együttműködésben, és a saját korlátok legyőzésében is. A játékállomások között volt Kötélkert, ahol a csapatnak egy kb. 60 méter hosszú alacsony kötélpályán kellett végigmennie úgy, hogy közben különböző nehézségű részek követték egymást. A csapattagok csak egymásban bízhattak, egyedül képtelenség volt teljesíteni a feladatot. Aztán volt Holdlabda játék, amikor a strandlabdát kellett ütögetve a levegőben tartani úgy, hogy kétszer egymás után nem üthet bele ugyanaz az ember. Volt „savas folyón át menekülés”: ahol a csapatok csak speciális „tappancsok” segítségével tudtak átkelni, miközben vinniük kellett magukkal az éltető vizet is. Egy másik játékállomáson a „Kalandorok fogság”-ba kerültek: ki kellett szabadulniuk az ellenséges területről, vagyis mindenkinek át kellett jutni egy „elektromos” kerítésen úgy, hogy vezeték alatt átmászni és a vezetékhez hozzáérni is tilos volt. És volt egy „savas mező” terület(állomás) is, ahonnan a bátor csapatnak menekülnie kellett. A további útjukhoz szükséges élelmet be kellett gyűjteniük, amit egy repülő sajnos rossz helyre dobott le. Az erdő széléről látták is az élelemcsomagokat, de a savas mezőre csak védett állapotban, bekötött szemmel léphetnek, mert a szemet a vegyi anyag szétmarja.

Az ügyességi játékokat kísérő feladatok is színesítették: csapatzászló és csapatdal készítés, betűk begyűjtése az állomásokon (majd a végén annak kirakása), csatakiáltás az állomások között. Végül a pontok számítása alatt és az eredményhirdetés előtt „Kő-papír-olló” bajnokságra került sor, ami létszámában is egyedül állónak minősíthető.

 

Az igazán jó hangulatú XtremTen Kalandnapon az alábbi végeredmény született:

 

  Iskola Fantázia név
1. Bártfa Utcai Általános Iskola Mérgezett Egerek
2. Vasasi Általános Iskola Rózsaszín Párducok
3. Miroslav Krleza Horvát Iskola Horvát Haverok
4. Csokonai Általános Iskola 5.a. Meszesi Pumák
Anikó Utcai Általános Iskola Anikó
6. Köztársaság téri Általános Iskola Gézengúzok
6. Csokonai Általános Iskola 5.b. Energiabombák
7. Belvárosi Általános Iskola A 20 muskétás
7. Széchenyi Általános Iskola Macskajancsik

 

Gratulálunk a résztvevő csapatoknak, és köszönjük a segítséget a közreműködőknek, a támogatóknak! Reméljük, mindenki és minden érintett szervezet megelégedésére szolgált a program: igazi kaland volt, egy extrém, sportos játék, amit máskor is szívesen kipróbálnak, illetve támogatnak.

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK