Új nemzetközi fittségmérési rendszer része lett a NETFIT®, elindult a FitBack, a gyermekek és serdülők fittségi állapotának európai platformja!

Kétségkívül a gyermekek és a fiatalok a legnagyobb áldozatai a COVID-19 járvány következtében bevezetett korlátozásoknak. A serdülőkor körüli egyébként is érzékeny időszakban csaknem egy évet töltöttek el társas elszigeteltségben, nagyon kevés mozgással. A testi, szellemi és szociális egészségükre, valamint a kognitív képességeikre gyakorolt következmények riasztóak!

A COVID-19 járvány enyhülése után Európának a teljes népesség tekintetében, de különösen a fiatalok körében szembe kell néznie az inaktivitás negatív tendenciájával és a fittségi állapot romlásával, ami a jövőben potenciális egészségügyi problémákhoz vezet. Ezért most minden eddiginél fontosabb a fittségi állapotra vonatkozó megbízható információ. Csak ilyen adatok alapján van lehetőség ugyanis hatékony nemzeti és európai szakpolitikai javaslatokat megtervezni, amelyek célja a COVID-19 járvány miatti korlátozások negatív hatásainak csökkentése, érdemi visszajelzés nyújtása az egyéni fittségi állapotról, valamint a fizikai aktivitással járó beavatkozások megtervezése és hatásvizsgálata.

Éppen ebből a célból alakult meg a Ljubljanai Egyetem vezetésével és az Erasmus + Sport program társfinanszírozásával egy magasan képzett szakértőkből álló nemzetközi hálózat, a FitBack. A projekt keretében pedig létrejött egy egyedülálló, többnyelvű FitBack internetes platform: www.fitbackeurope.eu.

Gregor Jurak, a FitBack hálózat és a szlovéniai Ljubljanai Egyetem SLOfit kutatócsoportjának vezetője elmondta: „Ez az ingyenes webplatform két nagyon hasznos eszközt kínál, amelyek két különböző célcsoport számára nyújtanak tájékoztatást:

  • az egyedülálló FitBack riport a gyerekek fittségi állapotáról a tanárok, szülők, edzők és orvosok számára;
  • alapvető információk a gyermekek és serdülők fittségi állapota monitorozásának megtervezéséhez és gyakorlati megvalósításához szakpolitikai döntéshozók számára, nemzeti, regionális vagy helyi szinten.”

A kollégák segítségével egész Európából több mint 10 millió adatot gyűjtöttünk össze, amelyek a 6-19 éves fiatalok fizikai fittségét jellemezték, és ezeket az adatokat felhasználtuk az európai fittségi sztenderdek felállításához.” – mondta Francisco B. Ortega, a spanyol Granadai Egyetem PROFITH kutatócsoportjának társigazgatója, ismertetve a projekt alapvető tudományos törekvéseit. „Ezeket a sztenderdeket a FitBack visszajelentő rendszerben használjuk fel, amely már elérhető minden európai tanár számára. Ugyanakkor ennek alapján létrehoztuk az európai fittségi térképet is.” – teszi hozzá Luis B. Sardinha, a portugál Lisszaboni Egyetem Humán Kinetikai Karának dékánja.

Tuija Tammelin, a finn LIKES intézet igazgatója kiemeli a fizikai fittség monitorozására szolgáló rendszerek létrehozásának útmutatóit: „Azon országok tapasztalatai alapján, amelyek már működtetnek nemzeti egységes fittségmérési tesztrendszert (vagyis a szlovén SLOfit, a portugál FitEscoula, a NETFIT® Magyarországon, a szerb rendszer és a Move! Finnországban), 10 lépéses javaslatot terveztünk egy infografikával kiegészítve. Úgy gondoljuk, hogy ezen dokumentum ösztönözni fog majd más európai országokat, hogy létrehozzák saját fittség-monitorozási rendszereiket, és támogatni fogja őket ebben a folyamatban.

Claude Scheuer, az Európai Testnevelési Egyesület elnöke a diákok körében történő fittségi eredmények nyomon követésének szerepét ismerteti: „A fizikai fittség és az alapvető motoros képességek kulcsfontosságúak a testkulturális műveltség szempontjából. Azok, akik jobb testkulturális műveltséggel rendelkeznek, jobban rá vannak hangolva a testük megfelelő működésére, és a jövőben jobb helyzetben lesznek, amikor az egész életen át tartó testmozgási szokások kialakulnak.

További információért kérjük, lépjen velünk kapcsolatba az info@fitback.org e-mail címen.

Ljubljanai Egyetem, Sporttudományi Kar, Gortanova ulica 22, 1000 Ljubljana, Szlovénia

Webhely: https://www.slofit.org/

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK