Több száz gyermek vehette birtokba a váci sportcsarnokot

17390556415_c8f9ab9b54_k

Hat rendkívül sikeres rendezvény után Pest megyébe, a váci sportcsarnokba látogatott el A Sport Legyen a Tied! programsorozat. A 12 órakor kezdődő eseményt a programot életre hívó Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárság államtitkára, dr. Simicskó István nyitotta meg. A rövid beszédeket követően azonnal több száz gyermek vehette birtokába a csarnok küzdőterét, melyre 20 sportág képviselete rendezkedett be. A legkülönfélébb eszközök kíváló lehetőséget biztosítottak arra, hogy az általános iskolások két órán keresztül tartalmas programon vegyenek részt. A vívók elektromos találatjelzővel tesztelték a gyermekek reakcióidejét, az ökölvívókkal tényleg igazi ringbe szállhattak az arra vállalkozók, a vízilabdások pedig egy érdekes teszttel hívták fel magukra a figyelmet. A sportcsarnok pályáján a labdajátékok is jól megfértek egymás mellett, a labdarúgók képviseletében Csank János edzőtől kérdezhettek a gyermekek. A Magyar Diáksport Szövetség – a program koordinációjával megbízott szervezet – standjánál pedig kedvenc sportáguk kitűzőjét készíthették el az iskolások. Az eddig minden állomáson osztatlan sikerű kajak-kenu standon a legmodernebb technikával felszerelt ergometeres gépekkel lehetett versenyezni, miközben a sportág olimpiai-, és világbajnoka, Dónusz Éva mesélt váci gyermekkori élményeiről.

“A 70-es években bátyám iskolai toborzás révén került be a Váci Hajó SE kajak-kenu szakosztályába. Ő olyan élményekkel gazdagodott, amit én is szerettem volna átélni. A szüleim nem nagyon akartak engedni, mert féltettek a nyílt víztől, de a testvérem edzője addig rágta a fülüket, hogy végül engem is elengedtek az edzésekre. Az edzőm annyira elhivatott volt a gyermekek és az utánpótlás iránt, hogy szinte egész életét erre tette fel. Szerencsére jó időben voltunk jó helyen akkoriban, így ragadtunk meg a sportágban. 19 éves koromban az ifi korosztályt elhagyva kerültem az Újpesti-Dózsába, Fábiánné Rozsnyói Kati nénihez, majd ‘93 után Angyal Zoltánnal értem el a világbajnoki aranyamat. A pályafutásom után lettem a serdülő válogatott szakmai irányítója, így én is fiatalokkal kezdtem el foglalkozni, majd a serdülő válogatottat is vezettem. Néhány évet ugyan kihagytam amikor gyermekeim megszülettek, idén január óta azonban a szövetség szakmai csoportjában ismét a gyermek korosztályokkal foglalkozom.

Azt gondolom, hogy egyre több a lehetőség a gyermekek számára a szabadidő eltöltésére, így nem egyszerű őket bevonni a sportba. Nekünk szerencsénk van, hiszen a kajak-kenu sport piramisának stabil alapja van, nagyon sokan indulnak utánpótlás versenyeinken. A szövetség új kampánya is sokat segít, de a helyi egyesületek is mindent megtesznek azért, hogy legyen kinek edzést tartani. Vácon az egyik legnépszerűbb egyéni sportág a kajak-kenu, de ehhez természetesen a hagyományok is hozzájárulnak. Hesz Mihály, Gyulay Zsolt és jómagam vagyunk Vác olimpiai bajnokai, akik itt kezdték anno pályafutásukat. Jelenleg a Váci Vasutas SE képviselője, Csernák Petra utánpótlás edzőként 30 fős csoportot visz – ez hatalmas munka – mellyel sokat tesz a sportágunkért, testvére, Csernák Edina pedig marathon szakágban ért el komoly sikereket. “

Az eseményen készült képek ERRE A LINKRE KATTINTVA érhetőek el. 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK