Sportolj hulladékmentesen! 

Edukációs programot indított a Magyar Diáksport Szövetség 

A Sport #WithoutWaste (SWW, Hulladékmentes Sport) projekt az Európai Unió ERASMUS+ programja támogatásával megvalósuló kezdeményezés, amelynek célja a Hulladékmentes Sport mozgalmának elindítása. Ennek keretében a Magyar Diáksport Szövetség a tanév végéig a Diákolimpia® meghatározott országos és megyei döntő eseményeire edukációs standdal települ ki, ahol a diákok különböző tematikus játékokat játszhatnak. Ezek célja a fenntarthatósággal, kiemelten a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos hasznos tudnivalók elsajátítása, illetve a hulladékmentes sportoláshoz kapcsolódó tippek, tanácsok átadása. A szervezet felhívja például a figyelmet sportoláskor az eldobható PET palackok helyett a saját kulacs használatára, a magunkkal hozott ételek újrafelhasználható vagy környezetbarát anyagú csomagolására, és a rendezvényeken a hulladékok szelektív gyűjtésére. Az edukációs játékban aktívan résztvevő fiatalok a fenntarthatóságot jelképező kulacsot nyerhetnek. A program a hétvégi kecskeméti V-VI. korcsoportos „B” kategóriás Kosárlabda Diákolimpián startolt el, a középiskolás kosaras fiatalok próbálhatták ki először az SWW kvízt, a célba dobást és a szerencsekereket. 

A program Magyarországon kívül Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Albániában és Törökországban egy-egy partnerszervezet közreműködésével valósul meg a bolgár BGBE Active koordinációjával. A 2024. május 31-i projektzárásig cél, hogy az egyes országokból számos jógyakorlat és implementációs tapasztalat gyűljön össze, amelyet a koordinátor ajánlások formájában tehet közzé széles körben.   

A projekt megvalósítását és hosszútávú fenntarthatóságát további két partnerszervezet – az International Sport and Culture Association (ISCA) és a zöld gyakorlatokat támogató projektek fejlesztésében jártas norvég Nabolagshager – szakmai tapasztalatokkal segíti. 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK