Program indul a sportos és egészséges iskolákért

MLSZ grassroots

Tehetséggondozás sport által – ez a címe az MDSZ most induló, EFOP 3.2.10-16 jelű európai uniós projektjének. A négy évet átölelő fejlesztés legfőbb célja, hogy a grassroots sport koncepciója mentén összekösse, hálózatba szervezze azokat az iskolai és iskolával kapcsolatban álló szereplőket, akik a diákok egészséges, mozgásban gazdag életmódjáért dolgoznak.

A program hátterében az áll, hogy a magyar sport hagyományos műhelyei, a sportszervezetek és az iskolák közötti kapcsolat erősítése ma aktuálisabb, mint valaha. A tanulók körében elképesztő méreteket ölt a sportban, mozgásban szegény, ülő életmód, melyre a NETFIT®, a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt állóképességi és testösszetétel adatai is rámutatnak. Tenni kell tehát azért, hogy minél többen válasszák a sportolást a szabadidő hasznos eltöltésének formájaként mind az iskolákban, mind a sportegyesületekben.

A projekt céljai között szerepel, hogy a testnevelés órák és a diáksport grassroots szellemiségű − azaz játékos, élményszerű − sportági tartalmakon, programokon keresztül járuljon hozzá ahhoz, hogy a lehető legtöbb gyerek szerezzen pozitív élményeket a sportolásról. A projekthez már partnerként csatlakozott Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Kézilabda Szövetség, a Magyar Röplabda Szövetség és a Magyar Judo Szövetség is, akik elsőként vállalták Magyarországon, hogy segítenek az MDSZ-nek abban, hogy a gyerekekben megalapozza az egész életen át tartó rendszeres testmozgás igényét.

A tevékenységek között szerepelnek pedagógus-továbbképzések, melyek 2017 februárjától országszerte elérhetők lesznek, de a délutáni, a hétvégi és a szünidei szabadidősport-lehetőségek bővítése is a fókuszba kerül. Az MDSZ számos grassroots fesztivált rendez majd az érdeklődők részére, és kidolgoz egy olyan módszert is, amely bemutatja, hogyan lehet hatékonyan összekapcsolni az iskolákat és a környezetükben dolgozó szakembereket, különösen ott, ahol baj van, mert a gyerekek fittségi állapota nem megfelelő.

Az MDSZ várakozásai szerint a projekt eredményeképpen nem csak a diákok tanulási eredményei javulnak majd, de erősödni fognak a gyerekek iskolai kapcsolatai is, mely a korai iskolaelhagyás megelőzése szempontjából is fontos. Végül, de nem utolsó sorban a hazai sport tehetséggondozás is profitálhat a projektből, hiszen minél többen sportolnak és kerülnek közel a sportszervezetekhez, annál nagyobb az esélye annak, hogy egy-egy sporttehetség is megmutatkozik. Az eredmények eléréséhez természetesen szükséges a szülők hatékony bevonása, ezért célként fogalmazódik meg a testnevelést tanító pedagógusok és a szülők kapcsolatának megerősítése, a szülők tájékoztatása és a széles körű szemléletformálás.

A kiemelt projekt megvalósítása négy évet ölel át, így 2020 közepén-végén zárul. A programot az Európai Unió 2 000 millió forinttal támogatja, amely a kevésbé fejlett régiókban hasznosul.

(fotó: MLSZ)

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK