Parlamenti határozat született a Magyar Diáksport Napjáról

Az Országgyűlés kedden 177 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el azt az ötpárti határozati javaslatot, amely szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánítja. A döntés kiterjed további, sporttal kapcsolatos ünnepnapokra is: a Magyar Atlétikai Klub által Budapesten 1875-ben megrendezett első szabadtéri sportverseny évfordulóját, május 6-át a Magyar Sport Napjává, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubjának 1970-ben történt megalakulásának napját, február 22-ét a Magyar Parasport Napjává, a Siketek Sportklubjának 1912-es alapítását, június 2-át pedig a Magyar Siketsport Napjává nyilvánították.

A Parlamentben képviselőcsoporttal rendelkező pártok között olyan példátlan összefogás jött létre, ami ritka a magyar belpolitikában” – nyilatkozta Dúró Dóra, az Országgyűlés sportért is felelős kulturális bizottságának jobbikos elnöke csütörtökön a magyar sport ünnepnapjairól elfogadott ötpárti határozatról. A Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban tartott sajtótájékoztatón a politikus úgy fogalmazott: „A sport összekovácsoló ereje győzedelmeskedni tudott a politika széthúzása felett is. Ezzel a lépésükkel a pártok kinyilvánították a sport életünkben betöltött szerepének fontosságát, elismerték a sport értékeit, egyben a jövő generáció iránti elkötelezettségükről is tanúbizonyságot tettek.”

A sajtótájékoztatón a Fideszt Nyitrai Zsolt, az MSZP-t Szakács László, a KDNP-t Földi László képviselte, a sportszervezetek részéről pedig Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke vett részt az eseményen, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségétől pedig dr. Tapolczai Gergely elnök.

A Magyar Diáksport Szövetségtől a bejelentésen Balogh Gábor szólalt fel, aki arról beszélt, hogy a Magyar Diáksport Napját már tizenegy éve mindig megtartják. „Büszkék vagyunk rá, hogy a kezdeményezést magyar javaslatra Európa is átvette, és tavaly nemcsak Magyarországon mozgatott meg 1000 iskolát és 250 ezer iskolást ez a különleges nap, hanem 26 ország 7000 iskolájában is több mint kétmillió fiatal mozgott legalább két órát ezen a napon. A parlamenti határoznak köszönhetően bízom benne, hogy idehaza is még több iskola kapcsolódik majd be a diáksport napi programokba.” fejezte ki várakozását az MDSZ elnöke.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK