Nyílt levél a Diákolimpia® idei tanévi változásairól

Kedves Diákok!

Tisztelt Testnevelők, Intézményvezetők!

Kedves Szülők!

A mai nappal, a tanévvel együtt kezdetét veszi a Diákolimpia® versenyidénye is, ami mindig örömteli esemény számunkra, és tudjuk, hogy még nagyon sokak számára a hazai iskolákban. Mégis, az idei Diákolimpia® meghirdetését beárnyékolja az a nehéz szívvel meghozott, de szükségszerű döntés, miszerint a korábbi tanévekhez képest valamelyest szűkebb körben, egyes sportági versenykiírások átmeneti mellőzésével indul útjára az idei versenyidény. (A teljes idei versenykiírás, és minden ezzel kapcsolatos információ a mai naptól minden ismert felületünkön elérhető.)

A döntés okai prózaiak: az élet minden területén érzékelhető elnehezülő gazdasági körülmények sajnos a diáksportot sem kímélik. A versenyrendszer működtetésének költségei olyan mértékben növekednek meg a most kezdődő tanévben, amelyeket a hosszú évek óta változatlan források mellett – melyek növelésére a jelenlegi költségvetési helyzetben sajnos nincs lehetőség – csak abban az esetben lehetséges fenntarthatóan finanszírozni, ha valamelyest csökkentjük a versenyszervezéshez kapcsolódó költségek körét. Ez pedig még a legtakarékosabb gazdálkodás mellett is sajnálatos módon elkerülhetetlenné tette a versenyek körének szűkítését is – amelyet természetesen kizárólag a feltétlenül indokolt, vagyis a lehető legkisebb mértékben hajtottunk végre.

E sorokat azért tartottuk fontosnak közzétenni, hogy minden (diák)sportbarátot biztosítsunk róla: számunkra a Diákolimpia® továbbra is elsődleges fontosságú, amelynek meghirdetését és lebonyolítását alapfeladatunknak tekintjük. Emiatt a versenykiírás tartalmi „szűkítése” olyan döntés volt, amellyel az MDSZ vezetősége a végsőkig kivárt, és amelynek elkerülése érdekében minden tőlünk telhetőt megpróbáltunk megtenni. Noha ez nem sikerült maradéktalanul, arra mindenképpen pozitívumként tekintünk, hogy a sportági szakszövetségekkel való egyeztetéseink eredményre vezettek, és velük közösen több esetben is megtaláltuk a módját annak, hogy az érintett versenykiírás az idei tanévben is meghirdetésre kerülhessen. Azokért a sportági versenykiírásokért pedig, amelyek az idei tanévben kényszerűségből kimaradnak, egytől egyig vérzik a szívünk – ezt túlzás nélkül állítjuk. Éppen ezért továbbra is mindent elkövetünk, hogy a Diákolimpia® teljes körű meghirdetéséhez szükséges, jelenleg hiányzó költségvetési többletforrásokat előteremtsük, és a most kimaradó versenykiírásokat akár a későbbiekben a tanév során, „menet közben” meghirdessük. Ebben az érintett sportági szakszövetségek a lehetőségeikhez mérten is próbálnak segítséget nyújtani. A korábbiakban volt már rá példa (a 2014/2015. tanévben), hogy költségvetési okok miatt hasonló döntéseket voltunk kénytelenek meghozni, és bízunk abban, hogy az akkorihoz hasonlóan ezúttal is sikerül majd újra meghirdetnünk a kimaradt sportágakat, versenykiírásokat.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a kényszerű változtatás sokakat elszomorít az érintett sportágakat űző diáksportolók, valamint a felkészítő testnevelők közül, mint ahogy számunkra is igen fájdalmas volt. Hosszú  lenne részletezni, hogy milyen szempontokra kellett figyelemmel lennünk a döntés meghozatalánál, egyet azonban szeretnénk kiemelni: a célunk továbbra is az, hogy minden sportolni szerető diák számára biztosítsuk a versenyzés lehetőségét a Diákolimpia® keretei között, ezért a kimaradó versenykiírások listáján olyan sportágak szerepelnek, amelyek képviselői ugyanazon sportág másik vállfajában reményeink szerint idén is meg tudják majd méretni magukat, így számukra sem marad ki ez a versenyidény.

Az pedig feltett szándékunk, hogy ez a szűkítés valóban csak átmeneti legyen, és legkésőbb a következő tanévtől kezdődően a Diákolimpia® ismét teljes kínálatával várja a diáksportolókat. Ennek érdekében segítséget kértünk az illetékes szakpolitikai vezetőktől, akik részéről ugyancsak nyitottságot és támogató hozzáállást tapasztaltunk.

Csak bízni tudunk abban, hogy mindenki megértéssel fogadja majd a változtatást, még ha érzékenyen érinti is a saját (kedvenc) sportágának kimaradása. Szeretnénk arra bíztatni minden érintett diáksportolót és felkészítő testnevelőt, hogy folytassa a felkészülést / felkészítést ebben a helyzetben is, adott esetben próbálja megtalálni az idei Diákolimpia® versenykínálatában azt a kiírást, amelyben képviselheti iskoláját. A befektetett munka és edzés mindenképpen megtérül, nem beszélve arról, hogy a testmozgással mindennél többet tehetünk egészségünkért.

Megértéseteket / megértésüket megköszönve, mindenkinek jó egészséget, és testmozgásban, sportban gazdag tanévet kívánunk – bízva abban, hogy mindehhez a Diákolimpia® idén is hozzájárul!

Balogh Gábor                                                                                                               dr. Erdős Dániel

elnök                                                                                                                            ügyvezető igazgató

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK