NETFIT® – Lezárultak a mérések, tájékoztató kampányt indított az MDSZ

7 4

2 49

„Tegyünk együtt gyermekeink egészségéért!” címmel sajtótájékoztató keretében vette kezdetét a Magyar Diáksport Szövetség elsősorban a szülőknek szóló médiakampánya. A sajtótájékoztatón először Czunyiné dr.Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára köszöntötte a vendégeket és a média munkatársait. Beszédében hangsúlyozta, hogy a tárca minden támogatást megadott a mérési rendszer bevezetéséhez, mert az oktatási kormányzatnak is az a célja, hogy erősítse a diákok mozgás iránti igényét a magyar iskolarendszerben. Ennek nyomán ugyanis kisgyermekkorban megelőzhetőek a mozgásszegény életmód miatt később kialakuló betegségek.

Ezt követően Beneda Attila, az EMMI egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról szólt, hogy a NETFIT® szervesen illeszkedik a kormány népegészségügyi programjába, amely egyre inkább a betegségek megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A felmérésnek köszönhetően eddig még soha nem látott adatmennyiség áll rendelkezésre a korosztály egészségi állapotáról – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke részletesen beszámolt a NETFIT® programot megelőző kutatásokról, illetve azokról a tényezőkről, melyek indokolták a program kidolgozását. Köszönetét fejezte ki támogatásukért az EMMI illetékes vezetőinek, illetve nem kevésbé a felmérést végző testnevelést tanító pedagógusoknak, amiért ebben az évben ezt a felelősségteljes feladatot is példásan hajtották végre. Rögzítette, hogy a NETFIT rendeltetése az, hogy tisztában legyünk gyermekeink fittségi állapotával, és ha szükséges, segítséget tudjunk nyújtani nekik egészségük megőrzése és fejlesztése érdekében. Az eddig rendelkézésre álló adatok igyazolták a beavatkozások szükségességét, hiszen míg 10 éves korban a fiúk 77 százaléka, a lányoknak pedig 72 százaléka számít fittnek, addig 18 éves korukra a fiúk csupán 37 százaléka, a lányoknak esetében pedig csak 21 százalékuk képes megőrizni fittségét.

A januárban útjára bocsátott, a világon is egyedülálló – az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult – program keretében az MDSZ országszerte 8 ezer testnevelő pedagógust készített fel 30 órás képzés keretében a tudományos alapon kidolgozott teszt szakszerű elvégzésére, valamint 4 ezer, a felmérést segítő eszközcsomag került kiszállításra a programban résztvevő 3700 iskolai telephelyre.

A testnevelés órák keretében közel 750 ezer 10-18 éves diák fizikai állapotát mérte fel összesen 13 ezer pedagógus, akik a mérések eredményeit a program szoftverének segítségével rögzítették annak érdekében, hogy a méréseket követően mind a gyermekek, mind pedig szüleik a visszajelentést kaphassanak a diákok fittségi állapotáról. Az MDSZ elnöke ismét hangsúlyozta, hogy a mindennapos testnevelés bevezetése szükséges és fontos intézkedés, de elsősorban mennyiségi beavatkozás. A Netfit® – amely számos új testnevelés szakmódszertani kiadvány és a TESI 2020 stratégia kidolgozása mellett csupán az egyik eleme az MDSZ kiemelt projektjének, – képes tartalommal megtölteni a testnevelésórákat, és támogatni a minőségi testnevelésre irányuló törekvéseket.

Balogh Gábor tájékoztatóját követően levetítésre került az MDSZ két 30 mp-es társadalmi célú reklámszpotja, mely a napokban lesz látható a közmédia csatornáin annak érdekében, hogy a szülők könnyebben tudjanak tájékozódni a NETFIT® felmérések eredményeiről. Az MDSZ nyílt napot is hirdetett, így az ország bármely pontján felkereshették az érdeklődők az MDSZ munkatársait és informálódhattak a NETFIT-ről és az MDSZ további progjairól. A „NETFIT® nap” zárásaként az MDSZ egy közös aktivitásra invitált minden mozogni vágyót a Hősök terére, ahol egy különleges hangulatú programon lehetett különböző mozgástípusokat kötetlenül kipróbálni, a tollastól a gördeszkáig, majd az MDSZ munkatársaival együtt 100 színes léggömböt ereszthettek útjukra a lelkes résztvevők. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diákjainak és testnevelőjüknek, Papp Andrásnak, amiért ilyen szép számmal ünnepelték velünk a NETFIT® felmérések lezárulását.

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK