Minden eddiginél nagyobb magyar sportoló delegáció utazik a Gymnasiadéra

Franciaország rendezi a középiskolások világjátékát

Idén május 14-22. között Franciaországban versenyeznek húsz sportág legkiválóbb középiskolás sportolói az ISF Gymnasiade nemzetközi eseményen. A magyar csapat minden eddiginél nagyobb létszámmal, 85 sportolóval utazik Normandiába, akik 10 sportágban küzdenek meg az érmekért.  

Közel ötven éve, 1974 óta rendezik meg a középiskolások sport világeseményét, az ISF Gymnasiadét, amely felvezetője az egyetemisták Universiade versenyének, majd a felnőttek számára megrendezett Olimpiai Játékoknak. Az eredetileg 2020-ban tervezett rendezvény sajnos elmaradt a COVID 19 járvány miatt, így utoljára négy éve, Marokkóban került sor a világjátékokra. Az International School Sport Federation (ISF, Nemzetközi Iskolasport Szövetség) a kezdetekben mindössze négy sportágat szerepeltetett a programban, mára viszont már húsz sportágban rendezi meg a versenyeket kilenc helyszínen, amelyből három para sportág lesz: asztalitenisz, atlétika, birkózás, breaktánc, cselgáncs, íjászat, 3×3 kosárlabda, ökölvívás, ritmikus gimnasztika, rögbi, strandröplabda, taekwondo, tájékozódási futás, tollaslabda, torna, úszás, vívás valamint para atlétika, para cselgáncs és para úszás. Az idei normandiai Gymnasiade-n 69 ország 3662 képviselője vesz részt, amely mind a sportágak, mind a résztvevők számát tekintve rekordnak számít.

A magyar csapat 1998 óta rendszeres résztvevője a Gymnasiadénak, és tradicionálisan kiváló eredményekkel zárja az eseményt: az első évben még csak 1 érmet szereztek versenyzőink, 2018-ban viszont már 27 éremmel tértek haza a magyar sportolók. Az éremtáblázaton legelőkelőbb helyen 2013-ban Brazíliában szerepeltünk, ahol 12 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek a magyar csapat sportolói, és ezzel az összesített éremtáblázat 4. helyén végeztünk a 37 részt vevő ország között. A kiváló eredményeket olyan fiatal sportolóink szerezték, akik később felnőttként is a világ élmezőnyében szerepeltek, mint pl. Hídvégi Vid (torna – olimpiai 8. helyezett, riói olimpikon), Deák Nagy Marcell (atlétika, EB ezüstérmes, Universiade győztes).

Az idei magyar delegáció összesen 117 főből áll, ebből 85 fő versenyző, akik 10 sportágban mérkőznek majd meg az ellenfelekkel.

Magyar versenyzők száma sportáganként:

SportágVersenyzők
atlétika8
birkózás4
breaktánc2
cselgáncs4
ökölvívás10
rögbi (fiú és lány csapat)24
strandröplabda5
taekwondo4
torna10
úszás14
Összesen:85

A delegáció tagja többek között a 17 éves junior EB-bronzérmes úszó Ugrai Panna, aki az idei OB-n, 100 méter pillangón Hosszú Katinkát utasította maga mögé, illetve Imre Roland kalapácsvető, aki nemrég új egyéni csúccsal nyert bajnoki címet, amivel az U18-as világranglista élére került. „Épp a tatai edzőtáborból jöttem el a csapattájékoztatóra, jelenleg ott készülök erre a rangos eseményre, ahol abszolút a dobogó, annak is a legfelső foka a cél, csakúgy, mint a korosztályos Európa Bajnokságon majd júliusban” – nyilatkozta a fiatal sportoló.

A nemzeti csapat utazását a Magyar Diáksport Szövetség szervezi az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az érintett sportági szakszövetségek támogatásával. Balogh Gábor MDSZ elnök – aki középiskolás korában junior világbajnok, majd olimpiai ezüstérmes öttusázó volt – a csapatbemutató rendezvényen elmondta: „Hatalmas büszkeség számomra, hogy fiatal élsportolóink ekkora létszámmal képviselhetik Magyarországot ezen a rangos sporteseményen. Saját utánpótlás versenyeimre visszaemlékezve máig érzem azt a hihetetlen elszántságot, bizonyítási vágyat, ami fiatal sportolóként röpített a felnőtt élsport felé. A Gymnasiade mint multisport világesemény azért is különleges, mert már magában hordozza az Olimpiai Játékok előszelét, annak hangulatát, amely további erőt adhat a résztvevőknek felnőtt sportkarrierjükhöz.” A magyar delegáció eredményeiről, a versenyek élő online közvetítéséről május 16-21. között folyamatos tudósítás követhető majd az MDSZ Facebook oldalán, az MTVA stábja pedig a helyszínről készít majd rendszeres összefoglalót a hazai érintettségű eredményekről.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK