Mérföldkőhöz érkezett a Magyar DIáksport Szövetség „TESI 2.0 Beavatkozások a minőségi testnevelés oktatás és képzés megvalósítása érdekében” című programja

2016. év végén a Magyar Diáksport Szövetség átfogó fejlesztési programot indított a minőségi testnevelés megvalósítására. Az EFOP 3.2.8-16 jelű, az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában megvalósuló projektje a minőségi testnevelés fejlesztését célozza.

A program hátterében az áll, hogy a modern társadalmakban, így hazánkban is a XXI. században egyre növekvő mértékben alakul át a lakosság életvezetési kultúrája és életmódja. A mozgásban szegény, ülő életmód negatív egészségügyi hatásokat eredményez, amelynek ellensúlyozása komoly kihívás mind a fiatalkorúak, mind a felnőttek körében. A Magyar Diáksport Szövetség nagyszabású fejlesztési programja az iskolai keretek között zajló egészségvédő testmozgás minőségi fejlesztését, népszerűsítését, és az egészségtudatos életvezetés oktatását célozza meg, a 2016 nyarán a Kormány által elfogadott T.E.S.I 2020 stratégiával összhangban.

A program egy nagyszabású nemzetközi szakmai konferenciával indult (Hungarian International Conference on Physical Education − HIPE 2016), amelynek több mint tíz nemzet rangos szakembere volt aktív résztvevője. A minőségi testnevelésről szóló nemzetközi konferencia fókuszába az egészségfejlesztő testmozgás (health-enhancing physical activity – HEPA) került. Az UNESCO és a WHO szakértőin kívül többek között képviseltette magát az Európai Bizottság, de jelen volt az Európai Testnevelők Szövetségének (EUPEA) elnöke, valamint a Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetség (ISCA) főtitkára is.

A projekt további fontos alprogramja volt a NETFIT® egészségközpontú fittségi mérési tesztrendszer sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekekre adaptált változatára vonatkozó javaslat, amely több, mint egy éves kutatási és felmérési időszakot követően 2018. januárjában készült el és került bemutatásra országszerte az érintett szakembereknek. A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók kategóriájába tartoznak többek között a mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékossággal, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdő fiatalok. Kiemelt szempont, hogy a jövőben az ő fittségi állapotuk is mérhetővé, nyomon követhetővé váljon, az eredmények pedig világos képet adjanak nemcsak az érintett gyerekek számára, hanem szüleik, és a pedagógusaik részére is. A fejlesztés eredményeképpen a 2018/2019. tanévtől már az adaptált rendszer is a kötelező NETFIT® mérések részeként került megszervezésre, az MDSZ a vonatkozó kézikönyv, valamint jeltolmácsolással és feliratozással ellátott oktatóvideó elkészítésével biztosította, hogy a tanulásban akadályozott, vagy valamely fogyatékossággal élő gyermekek, tanulók fittségi mérése gördülékeny legyen.novemberében újabb nemzetközi konferenciára került sor, amelynek programja hazai és nemzetközi előadók közreműködésével fontos kérdéseket boncolgatott az egészségfejlesztő testmozgás témájában, úgy, mint az egészségtudatos életvezetés helyzete, a testkulturális műveltség szerepe a köznevelésben, de szóba kerül az is, hogy miként lehet a sportos, aktív iskolákat egy minőségirányítási és védjegyrendszer keretében megszólítani.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK