Lendületben az iskolai karate oktatás – Palkovics László miniszter átadta az első eszközcsomagokat a sportág iskolai oktatásához

  1. június 11. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum kapta az első karate eszközcsomagot, amellyel a tervek szerint lendületet vehet a sportág iskolai keretek között történő oktatása is. A kesztyűket és pajzsokat tartalmazó eszközcsomagokat Dr. Palkovics László miniszter, illetve Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke adta át az intézmény vezetőinek.

Az új Nemzeti Alaptanterv a korábbiaknál is hangsúlyosabban kezeli a küzdősportok oktatását az iskolai testnevelésben és sportban. Ezáltal a már korábban kidolgozott és a miniszter által közéttett, a mindennapos testnevelésben választható küzdősport kerettantervek alkalmazására is több lehetősége nyílhat az iskoláknak.
A Magyar Diáksport Szövetség ezt kiaknázva alakított ki együttműködést a szakmai háttér megalapozása érdekében a Magyar Karate Szakszövetséggel, Testnevelési Egyetemmel, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel, majd – a Testnevelési Egyetemmel, mint a továbbképzési program alapítóval kötött további megállapodása mentén – 2020. szeptemberében indította el a „Karate az iskolai testnevelés keretein belül” című 30 órás, ingyenes pedagógus-továbbképzést. A tréningek célja, hogy a testnevelőket megismertesse a karate alapvető sportszakmai, technikai elemeivel, valamint filozófiájának alapjaival, továbbá az is, hogy a pedagógusok élvezhető és hasznos karate alapú küzdősport foglalkozásokat tudjanak tartani a felső tagozaton, illetve a középiskolákban, közte a szakképző iskolákban is.
A pedagógusok továbbképzése tavaly ősszel 25 szakképzett trénerrel kezdődött meg, a járványügyi intézkedések alatt az elméleti oktatás egy része online formában zajlott. A mai napig összesen 410 pedagógus, döntően testnevelő tanár végezte el a pedagógus-továbbképzést. Az intézmények számára kiemelt motivációt jelent, hogy amely iskola legalább 2 pedagógus részvételét biztosítja a továbbképzéseken, egy nagy értékű, a karate oktatásához alkalmazható speciális sporteszközcsomagot is kap az elsajátított tudás mellé. Az első eszközcsomag átadása a mai napon történt meg a zalai megyeszékhelyen, ennek során Dr. Palkovics László miniszter, a szakképzés területéért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint Balogh Gábor elnök a Magyar Diáksport Szövetség képviseletében adták át az eszközöket a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum igazgatójának. A program az EFOP-3.2.10-16-2016-00001 „Tehetséggondozás sport által” című kiemelt projekt keretében valósul meg.

„Ezzel a pedagógus-továbbképzéssel egy olyan sportágat sikerül az iskolai oktatásba eljuttatnunk, amely mind a testet, mind szellemet rendben tartja.” – mondta el Dr. Palkovics László. „Minden programban résztvevő diáknak és pedagógusnak azt kívánom, hogy a sportág oktatása során éljék át minél többször azt az élményt, amelyet ez a komplex sportág nyújtani tud!”
Balogh Gábor MDSZ-elnök szintén kiemelte a sportág által nyújtott értékeket: „A test és a lélek harmóniája, tisztelet, koncentráció, önfegyelem – a küzdősportok, ezen belül a karate kiemelten tudja fejleszteni ezeket a képességeket. A karate iskolai oktatásával így nemcsak a sportág bázisát van lehetőségünk szélesíteni, hanem segítjük a benne résztvevő gyerekek egészséges önképének és fittségének fejlesztését is.”

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK