Kis Iskolák Sportversenye Diákolimpia® Országos Döntő

„Kováts Tibor Emlékverseny” Debrecen, 2014. június 19-22.

Kováts Tibor, a Békés Megyei Diáksport Tanács titkára, és édesapja kezdeményezésére indult útjára 14 évvel ezelőtt a „Kis iskolák sportversenye” rendezvénysorozat.

„A megyei döntőkön mindig a városi, nagy tanulólétszámmal, jó személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező iskolák aratták le a babérokat. A kis iskolák tanulói egyéni sportágakban eljutottak ugyan a megyei döntőig, de sikerélményhez nem jutottak, viszont csapatsportágban soha sem tudtak részt venni megyei viadalokon. Ezért elhatároztuk, hogy a 250, majd 200 fő tanulólétszám alatti oktatási intézményeknek szervezünk versenyeket. Megszületett a versenyprogram, amely kapcsán nem csupán beszéltünk az esélyegyenlőségről, hanem konkrét lépések is történtek. Versenyzési lehetőséghez jutottak a kis iskolák diákjai, és ami ugyancsak rendkívül fontos, e program kapcsán sikerélményhez, közösségi élményhez is juttattuk a gyerekeket!” – idézte fel a kezdeteket a sportverseny egykori megálmodója.

A Magyar Diáksport Szövetség felkarolta a kezdeményezést, és a 2000/2001. tanévben lány és fiú atlétika, lány kézilabda és a fiú labdarúgás sportágakban Békéscsabán megrendeztük az első diákolimpiai országos döntőt. A „Kis iskolák sportversenye” országos döntője ma már az egyik legnagyobb létszámú és legnépszerűbb diákolimpiai események közé tartozik. Debrecen első alkalommal látja vendégül annak a 109 köznevelési intézménynek a diákjait, akik a megyei döntőkön szerezték meg az indulási jogot.

Atlétikában a lány és fiú többpróba csapatok, a svédváltók, valamint a 600 méteres és a 800 méteres síkfutás résztvevőinek lesz lehetősége a Debreceni Sportcentrum, Gyulai István Atlétikai Stadion rekortánján kiváló eredmények elérésére, ahol akár új diákolimpiai csúcsok is születhetnek.

Kézilabdában a lányok az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban és a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban lépnek pályára, ahol a Loki kézilabdás hölgyei aratták EHF Kupa győzelmüket. Itt a tét sem kicsi, hiszen a balatonszemesiek arra a bravúrra készülnek, hogy egymást követő harmadik tanévben is megnyerjék a diákolimpiai országos döntőt. Ez legutóbb Horváth János tanár úr ikervári tanítványainak sikerült, most Szentiványi Gábor és Kocsis Géza hölgykoszorúja veszi fel a küzdelmet az ellenfelekkel, a mecseknádasdiakkal, a mezőnagymihályiakkal, kocsolaiakkal, nádasdiakkal és a többi gárdával, amelyek mindent megtesznek azért, hogy településükre kerüljön a legfényesebb érem.

Labdarúgásra a fiúk az új stadion megépítése előtti, a Lokisták szentélyének számító füves pályát veszik birtokukba az Oláh Gábor utcában. Itt teljesen nyílt a verseny, a tavalyi győztes bőiek nem kerültek idén az országos „tizenhetek” közé. A sportág bajnokcsapatai között nem találunk ismétlőket, legfeljebb a Vas megyeiek drukkolhatnak a nádasdi Széchenyi István Általános Művelődési Központ csapatának, hogy ismét az „aprófalvak” megyéje büszkélkedjen diákolimpiai bajnoki együttessel.

Az ünnepélyes megnyitóra 19h30-kor a Kossuth téren (rossz idő esetén Oláh G. u. Sportcsarnokban) kerül sor, melyen Balogh Gábor, az MDSZ elnöke mellett a Diákolimpia® fővédnöke, Áder János, Magyarország Köztársasági Elnökének képviseletében Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának főosztályvezetője, a Köztársasági Elnök főhadsegédje lesz jelen Debrecen város vezetése képviselőjének társaságában.

A versenysorozat alatt a DECATHLON, a Diákolimpia® új támogatója biztosít eszközöket különböző sportaktivitásokhoz az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, melyet a részvevőkön kívül a szurkolók és hozzátartozók is minden nap ingyenesen kipróbálhatnak. Reméljük, ezekkel a programokkal még inkább vonzó lesz az izgalmas versenyeket, mérkőzéseket tartogató esemény.

Atlétika – Kézilabda – Labdarúgás végeredményért KATT erre a linkre – frissítve 2014.06.22.

Atlétika – Hárompróba csapatverseny – Leány

Atlétika – Hárompróba csapatverseny – FIÚ

Képekért KATT erre a linkre!

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK