Két újabb nemzetközi projektben vesz részt az MDSZ

erasmusplus_photo

Az Európai Bizottság a közelmúltban hozta nyilvánosságra a 2016. január elsején kezdődő programidőszakban támogatott Erasmus + programok listáját. A Magyar Diáksport Szövetség két olyan nyertes pályázatban is közreműködik, amelyek a sportszektor és az iskolák, a köznevelés kapcsolatait hivatottak erősíteni.

Az Activity Square Europe (szabadfordításban: Európai Aktív Tér) projekt – amelynek vezetője a Fit Sport Austria, s amelyben 10 ország 13 szervezete működik közre – célja, hogy arra ösztönözze a sportszervezeteket, hogy jó kapcsolatokat, közös programokat alakítsanak ki helyi és országos szinten az iskolákkal. A projekt azonban több puszta tapasztalatátadásnál, vagy a jó gyakorlatok feltárásánál, hiszen alapvető célja, hogy a sport- és közoktatási szektor együttműködésének viszonyítási alapjait teremtse meg. A létező kezdeményezések és a potenciális programok alapján egy olyan referenciakeretet kíván létrehozni, amely mentén a fenti együttműködések értékelhetőkké, elemezhetőkké válnak. A rendszer tehát hozzájárul majd az iskolai sportprogramok fejlesztéséhez, jó gyakorlatokat fogalmaz meg a finanszírozás terén és hasznos tippeket tartalmaz majd a kezdeményezések fenntarthatóságához. A legjobb kezdeményezéseket egy, a projekt keretében létrehozandó, s a sport és közoktatási szektor legjobb együttműködéseit elismerő díj hivatott elismerni. A három éves projekt keretében az MDSZ szakmai konferenciák szervezésén túl a létező gyakorlatok hasznosságát elemző és a sztenderdeket kialakító referenciakeret kifejlesztésében vállalt vezető szerepet.

Szintén 2016. január elsején kezdődik meg az Active School Communities (Aktív iskolai közösségek) projekt végrehajtása is, amelyet a plovdivi (bulgáriai) székhelyű BG Be Active egyesület koordinál, s amelynek végrehajtásában az MDSZ-en kívül közreműködik a Sport and Citizenship, valamint az MDSZ-szel más nemzetközi programban is együttműködő International Sport and Culture Association (ISCA), az Európai Testnevelési Szövetség (EUPEA), valamint az angliai Youth Sport Trust. A projekt célja közösségi sportszervezetek, helyi sportegyesületek támogatása abból a célból, hogy helyi szinten, az általános iskolákkal való kapcsolatépítés útján, valamint más érintettekkel kialakítandó kapcsolatok útján népszerűsítsék az egészséges életmódot és a mozgást. A projekt eredményeként a sportegyesületek egy olyan eszköztárat kaphatnak, amely alapján a helyi kapcsolatokat, szakmai hálózatokat eredményesen építhetik ki, s amely alapján a kapacitásokat (legyenek azok infrastrukturálisak vagy anyagiak) hatékonyabban használhatják az iskolákkal, önkormányzatokkal közösen. A projektben egy ún. önértékelő eszköz is kifejlesztésre kerül, amelynek kitöltésével a helyi sportszervezetek jelenlegi kapacitásaikat, kapcsolat-és hálózatépítési képességeiket is felmérhetik. A kétéves időszak alatt az MDSZ az eszköztár és az önértékelési eszköz kifejlesztésében kapott kulcsszerepet, valamint az ezek használatára felkészítő tréningeket vezeti a partnerek számára.

 

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: (+36-1) 273-3570 fax: (+36-1) 273-3599 e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: ingyenesen hívható telefonszám: (+36-80) 402-402 (H-P: 8h-16h) fax: (+36-1) 273-3599 e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK