Kész a Zöld könyv, hamarosan kezdődik a T.E.S.I. 2020 közigazgatási egyeztetése és társadalmi véleményezése

zöld könyv borító

A Magyar Diáksport Szövetség a hamarosan befejeződő, TÁMOP-3.1.13-12-2013-0001 jelű, közismertebb nevén T.E.S.I. (Testnevelés az Egészségfejlesztésben Stratégiai Intézkedések) projektjében készítette el a köznevelés, a köznevelés területéhez kapcsolódó szolgáltatások és a képzés területére kiterjedő szakpolitikai stratégiát.

A projektben a stratégia megalkotását egy kutatás előzte meg, melynek keretében az MDSZ felmérte a pedagógusok véleményét az iskolai testnevelés minőségét befolyásoló körülményekről. Az MDSZ az elmúlt évben ezen túlmenően intenzív nemzetközi, európai uniós tevékenységet fejtett ki annak érdekében is, hogy a stratégiában kamatoztatni tudja a legjobb nemzetközi, európai gyakorlatokat, megközelítéseket is.

A magyar testnevelés számos jól működő, bevált, hagyományosnak mondható tartalma – és az azokhoz kapcsolódó fejlesztési elképzelések – ugyanakkor egy újfajta megvilágításban jelennek meg a tervezési dokumentumban. Ennek oka az, hogy egyrészt egy nem titkoltan fejlesztési célokat szolgáló szakpolitikai stratégia elkészítése volt a célunk, másrészt ehhez kapcsolódóan a lehető legtöbb intézkedést, beavatkozást az Európai Unió 2020 stratégiájának és a kohéziós politika tematikus célkitűzéseihez igyekeztünk illeszteni.

A T.E.S.I. 2020 – mint a minőségi testnevelés feltételeinek megteremtését célzó stratégia –megalapozását jelentő részletes helyzetelemzést az érdeklődők egy önálló kötetben, egy ún. Zöld könyvben olvashatják el, amely a mai napon került közzétételre a MDSZ honlapján és erre a linkre kattintva letölthető.

A T.E.S.I. 2020 társadalmi véleményezésre bocsátott tervezete várhatóan heteken belül elérhető lesz a www.kormany.hu oldalon, de – a Zöld könyvvel együtt – megtekinthető lesz a www.mdsz.hu-n is.

Ismereteink szerint az Európai Unióban hazánkon kívül még egyetlen tagállam sem alkotott szakpolitikai stratégiát kifejezetten az iskolai testnevelés területére vonatkozóan, mely jelzi, hogy Magyarország élen jár abban, hogy a Kárpát-medencében valóban egészségtudatos életvezetésre képes generációk nőjenek fel.

A T.E.S.I. projekt 2015. október 30. napján fejeződik be, melynek egyik záróakkordja lesz a stratégia útra bocsátása. Az MDSZ – várhatóan még 2015-ben – ezen túlmenően hamarosan minden, a projektben kidolgozott terméket digitális formában és ingyenesen elérhetővé tesz a honlapján.

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: (+36-1) 273-3570 fax: (+36-1) 273-3599 e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: ingyenesen hívható telefonszám: (+36-80) 402-402 (H-P: 8h-16h) fax: (+36-1) 273-3599 e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK