Javul az országos átlagos fittségi index

Összefoglaló a 2022/2023-as tanév NETFIT® jelentésének eredményiről

Az elmúlt tanévből 3732 iskola 655 596 tanulójának adatai állnak rendelkezésünkre, melyekből az egészségközpontú fittségi állapotukra vonatkozóan az alábbiak állapíthatók meg:

Javul az országos átlagos fittségi index

A pandémiát követően az iskola és a testnevelésórák visszatérése a gyerekek életébe nagymértékben fejlesztette a leromlott fittségi állapotukat.

A rossz hír: a javulás ellenére a pandémia után 2 évvel sem nyerték még vissza a tanulók a korábbi fittségi szintjüket.

A legújabb NETFIT® eredmények alapján a 2021/2022. tanév mérési időszakához képest a rendkívül kedvezőtlen fittségi indexű iskolák aránya 5 százalékponttal csökkent, míg a megfelelő fittségi indexű iskolák aránya 4 százalékponttal emelkedett.

Pozitív elmozdulás a tápláltsági adatokban

A túlsúly és elhízás egy folyamatosan növekvő globális probléma, amely a gyerekeket is érinti. A legújabb NETFIT® adatok alapján a tanulók negyede túlsúlyos vagy elhízott. Jó hír viszont, hogy a COVID-ot követően a tápláltsági adatok egyértelműen pozitív irányba mozdultak a fiatalok körében.

Életkorral romlik az állóképesség, de a tendencia javul

A kardiovaszkuláris fittség kritikus terület a gyerekeknél. Az életkor előrehaladtával drasztikusan csökken azok aránya, akik elérik az egészséghez szükséges minimumszintet az állóképességi tesztben. Jó hír viszont, hogy az előző mérésekhez képest az adatok egyértelműen javultak! A pandémia nagy hatással volt a gyerekek állóképességére, de a tesiórák és edzések visszatérésével lassan, de biztosan tovább javulnak az eredmények! 


A fittségi állapot és a szocioökonómiai háttér szorosan összefüggenek

A legújabb NETFIT-adatok alapján Budapesten és Győr-Moson-Sopron vármegyében vannak a lekedvezőbb egészségközpontú fittségi adatok, míg Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a legkedvezőtlenebbek. Ez nem a pedagógusok munkáját minősíti, régóta ismert, hogy a fittségi állapotot a szocioökonómiai háttér is jelentősen befolyásolja.

A javulásban hatalmas szerepet játszik a pedagógusok állhatatos, kitartó fejlesztő munkája, amelyet ezúton is nagyon köszönünk!

A teljes kutatási jelentès ezen a linken èrhető el.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK