Ismét megtöltöttek egy csarnokot a sport iránt érdeklődő diákok

Vas megyébe látogatott a Sport Legyen a Tied! program, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága hívott életre idén tavasszal. A Magyar Diáksport Szövetség koordinálásában zajló sorozatban eddig már 7 esemény megvalósult, szerdán a szombathelyi Aréna Savaria küzdőterére települt be 17 sportág.

A megnyitón Szombathely Város Polgármestere, Dr. Puskás Tivadar elmondta, hogy a sport segít a gyermekeket kitartásra és fegyelemre nevelni, így az oktatásban is kiemelt jelentősége van. A városi sportegyesületek már most is rengeteg gyermekkel foglalkoznak. Az ilyen programok jól bizonyítják, hogy a gyermekeknek szüksége van kapaszkodóra ahhoz, hogy megfelelő sportágat találjanak maguknak, amiben később kiteljesedhetnek. Dr. Zsilinszky László az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese kiemelte, hogy a program nem csak 20 megyei eseményből áll, hanem ősszel iskolai színtéren is megvalósulnak majd hasonló rendezvények, illetve a következő tanév elején a köznevelési intézmények összesen 500 millió forint értékben kapnak sportszereket.

A Sport Legyen a Tied! sportágait ezután ellepték a gyerekek, akik nem csak a bemutatókat nézhették végig, hanem természetesen ki is próbálhatták magukat az összes sportágban.

Az egyik helyi példakép, Kiss Szilárd olimpikon súlylökő is kilátogatott a rendezvényre, akit gyermekkori élményeiről kérdeztünk.

– Mikor kezdtél sportolni és mi volt az első sportág amivel találkoztál?

– Kosárlabdával próbálkoztam először Zalaegerszegen, még általános iskolásként, ha jól emlékszem negyedikesként. Később az iskolában már nem volt továbblépési lehetőség, így nyolcadikos koromban részt vettem a város környéki iskolák diákolimpiáján, ahol első helyezett lettem súlylökésben. Ezután már édesapám segítségével kezdtem edzeni. Később a ZTE atlétika szakosztályát erősítettem, ahol Gyulai Gyula irányításával atlétizáltam 18 éves koromig, illetve voltam korosztályos válogatott is. Az érettségi után már célirányosan jöttem Németh Pali bácsihoz Szombathelyre, a dobóatléták egyik fő bázisára. Kitűzött célunk volt, hogy megkezdjem a felkészülést a világversenyekre és később profi dobóatlétaként járjam a világot. Kijutottam a Sydney-i olimpiára is és nagyon büszke vagyok arra, hogy immáron 13 éve tartom a súlylökő magyar csúcsot 20,56 méterrel. A főiskola után a Dobó SE-től kaptam állás lehetőséget és így itt „ragadtam” Szombathelyen.

– Mivel foglalkozol jelenleg?
– Jelenleg testnevelést tanítok a szombathelyi Neumann János Általános Iskolában, ahol a tanmenetnek megfelelően a testnevelés órákon is megismertetem a gyermekekkel a dobószámokat, de nálam az ajtó mindig nyitva áll, bármelyik sportág képviselőit szívesen látom az órákon, hiszen a cél az, hogy a diákok minél több sportággal találkozzanak.

– Hogyan tudod motiválni a gyerekeket?

– Nagy szerencsém van, mert ha az ember élsportoló volt, sokkal könnyebb a tanítványokat motiválni, mivel az eredmények általában tiszteletet váltanak ki. Manapság a diákok ingerküszöbe sokkal magasabb, mint korábban a mienk volt, így folyamatosan dolgozni kell érdeklődésük fenntartásán, ezért is van szükség az ilyen programokra, ahol rengeteg impulzus éri őket és megismerkednek minél több mozgásformával, sportággal.
A programsorozat május 14-én a zalaegerszegi Városi Sportcsarnokba látogat, ahol a rendezvény 12 órától 16 óráig ingyenesen látogatható. A programról bővebben a www.asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK