Iskolai Kézilabda Világbajnokság – bronzérmes a lánycsapat

Created with Nokia Smart Cam

Tóth Krisztina beszámolója:

Isztambuli átszállást követően megérkeztünk a napsütötte törökországi Trabzonba, az ISF Iskolai Kézilabda Világbajnokságra. A kezdeti nehézségek után mindenki elfoglalta szállását. Miután sikerült vizet szereznünk, indultunk a megnyitóra, ahol látványos török tánccal köszöntöttek bennünket a helyiek. Ehhez hamar mi is becsatlakoztunk.

Második naptól az eligazítás után kezdődhettek a meccsek. Az első négy nap a csoportból való továbbjutásért játszhattunk. A győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola leány csapata a németekkel, svédekkel, románokkal, izraeliekkel, belgákkal került egy csoportba, ahonnan veretlenül, csoport elsőként jutott tovább a legjobb nyolc közé. A brazilok elleni győzelem után a lányokat a szlovénok fogadták a négy között. A szlovénok erősebbnek bizonyultak ezen a mérkőzésen, így a harmadik helyért játszhattak a lányok az osztrák csapattal. Nagyon izgalmas meccsen, de folyamatos vezetéssel a lányok elnyerték a bronzérmet.

A veszprémi Jendrassik – Venesz Középiskola és Szakiskola fiú csapata a szlovákokkal, brazilokkal, szerbekkel, görögökkel é s a hazai törökökkel került egy csoportba. A szlovák, a görög és a szerb meccsekből a veszprémi fiúk kerültek ki győztesen. A törökök elleni meccsen a hazai pálya erősen a törököknek kedvezett. Sajnos a mérkőzés nem volt méltó egy ifjúsági világbajnoksághoz, mivel rengeteg bírói hiba mellett igen sportszerűtlen ellenféllel kellett megbirkózni a magyar csapatnak. A fiúk a második félidő első feléig igen keményen küzdöttek, de a meccs hátralevő részében már nem bírták tovább a kilátástalan küzdelmet és sajnos a találkozó vereséggel zárult. Ez a mérkőzés megpecsételte a fiúk sorsát az egész torna során. A törökök ellen hasonlóan megjárt brazil csapattól is kikapott a fiú gárda, így csak az alsó ágon folytathatták tovább a küzdelmet és a 15. helyet tudták kiharcolni.

A hét csúcspontja a nemzetek kulturális napja volt, ahol minden ország kipakolhatta az asztalára, amit hazájából hozott. A magyar csapat az egyik legnépszerűbb volt a kolbászos falatokkal és a pálinkával. Megkóstolhattuk a brazil aszalt gyümölcsöket, magokat, a szerb sonkát, a belga csokoládét, az izraeli édességeket és a svéd halas pástétomot is. A kóstolót követően minden ország egy rövid zenés táncos bemutatót tartott. A bemutatók után egy kis bulival és tűzijátékkal zártuk az estét.

A hetet ünnepélyes eredményhirdetéssel és záró műsorral búcsúztattuk el. Az éremátadáson a magyar lányok nagyon szépen mutattak a dobogón, bronzéremmel a nyakukban. Rengeteg fotós és gratuláció fogadta nem csak a csapat tagjait, hanem az egész magyar küldöttséget, mivel sok nemzetnek nagyon tetszett a pályán mutatott játékunk. Úgy érzem, az egész magyar delegáció nagyon büszkén térhetett haza a 10 nap után, mert megmutattuk, hogy a kiemelkedő felnőtt magyar kézilabda sikerek mellett utánpótlásban is az élmezőnybe tartozunk.

előzmény:

2014. június 20-28.

Az idei évben 2014. június 20-28. között kerül megrendezésre a Nemzetközi Iskolasport Szövetség (ISF) által szervezett Iskolai Kézilabda Világbajnokság, mely nagyszabású sportrendezvénynek a törökországi Trabzon ad otthont.

A magyar leány csapatot a győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Módszertani Központ képviseli, míg a fiúknál a veszprémi Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola a résztvevő. Hazánkban a kézilabda a kiemelt sportágak közé tartozik, ezért joggal bízhatunk abban, hogy a két iskola szép eredményeket ér el. A két városban ez a legfontosabb sportág, amit jól mutat, hogy az idei szezonban a győri női kézisek megvédték a Bajnokok Ligájában aratott tavalyi győzelmüket, míg a veszprémi férfiaknak sikerült idén bejutniuk a hőn áhított Bajnokok Ligája Final Four négyes döntőjébe. Mindkét együttesnek kiemelten fontos az utánpótlás-nevelés illetve, hogy az ifjúsági csapataik is kiemelkedően szerepeljenek, ezért reméljük, hogy a két városi iskolának is sikerül szép eredményeket elérnie Törökországban.

A lánycsapat a „C” csoportba került besorolásra, ahol többek között meg kell mérkőzniük a kifejezetten erősnek nevezhető németekkel, svédekkel, és románokkal, illetve a kicsit gyengébb játékerőt képviselő izraeliekkel és belgákkal.

A fiúk sorsolása sem mondható túl könnyűnek, ugyanis ők abban az „A” jelű csoportban szerepelnek, ahol a házigazda törökökön kívül a szlovákokkal, brazilokkal, szerbekkel és görögökkel kell felvenniük a versenyt a továbbjutás kiharcolásának eléréséért.

Reméljük, hogy jövő héten, szombaton érmekkel érkeznek haza csapataink a világbajnokságról.

A Trabzonban zajló kézilabda világbajnokság eredményeit és a versenyprogramot az alábbi linken lehet nyomon követni:

http://www.isfhandball2014.com/2014-isf-handball-match-programme/

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK