Immár a NETFIT-tel mérnek az iskolákban – új, országos rendszer a gyerekek egészségéért

Budapest, 2014. november 3. – Immár hivatalosan is a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által kifejlesztett NETFIT-tel mérik a tanulók fittségét az iskolákban. Az új rendszerrel kapcsolatban közel 7.100 pedagógus vett részt az MDSZ ingyenes képzésein.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a NETFIT® (Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt) program bevezetése Magyarországon. A Magyar Közlöny 2014. október 27-én tette közzé a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet módosítását, amely nevesíti a NETFIT-et, mint a tanulók fizikai fittségi mérésének rendszerét, valamint szabályozza annak tartalmi kereteit. Ennek köszönhetően most már minden érintett iskolában a  NETFIT® rendszer segítségével mérik fel a testnevelők a diákok fittségi állapotát a 2015. január 5. és május 27. közé eső mérési időszakban.

A Magyar Diáksport Szövetség által kidolgozott NETFIT® az országban első alkalommal és élenjáró módon dedikáltan egészségközpontú, és egységes formában kínál komplex, tudományosan megalapozott megoldást a tanulói fittségi állapotmérésre. A most bevezetendő pedagógiai eszköz alkalmazásának célja az egészséghez szükséges fittségi állapot elérése, megőrzése, javítása (fejlesztése), a tanulók fizikai aktivitási szintjének növelésén keresztül. A NETFIT® elsősorban diagnosztikai jelleggel méri és követi nyomon a tanulók fizikai fittségét a köznevelési intézmények részére rendelkezésére bocsátott útmutató alapján.

A NETFIT® nem felkészületlenül éri az iskolákat, hiszen a Magyar Diáksport Szövetség az új fittségi teszt alkalmazását és más módszertani újdonságokat bemutatandó egy harminc órás, akkreditált, ingyenes képzést biztosított 7100 pedagógus számára. Az ehhez tartozó eszközcsomagot már 3600 intézmény kapta kézhez, szintén ingyenesen.

Fontos eleme a kidolgozott és most bevezetendő tesztrendszernek a Cooper Intézettel közösen kifejlesztett szoftver. Az eredmények rögzítése, egyéni kiértékelése és maga a visszajelzés ténye a jövőbeni fejlődés záloga, hisz kiderül, hogy az egészséges, a fejlesztésre szoruló vagy a fokozottan fejlesztésre szoruló fittségi zónába tartozik-e a gyermek. Az egyéni kiértékelésében javaslatokat teszünk arra, hogyan javíthatók vagy fenntarthatók a tanulók aktivitási és fittségi szintjének-állapotának mérési eredményei. Most először valósul meg, hogy egységes hálózatba forrasztható a pedagógusok, a szülők és a gyerekek érdeke, hisz az adatokhoz e három célcsoport is könnyen és gyorsan hozzáférhet. A rendszer ezáltal alkalmas a személyre szabott, pozitív megerősítésre és attitűdformálásra is.

A NETFIT® fittségmérési rendszer négy különböző fittségi profilt különböztet meg, amelyekről bővebben itt olvashat: https://www.mdsz.hu/netfit/fittsegi-profilok-es-tesztek/.

A NETFIT® segítségével ráirányíthatjuk mind a tanulók, mind a szülők figyelmét a rendszeres testmozgás és a sport kiemelkedő szerepére az egészség fejlesztése és megőrzése érdekében.

 

Háttér:

Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) 1987-ben alakult társadalmi szervezet, mely a közoktatásban – alap- és középfokú oktatási intézményekben – működő diáksport szervezetek országos érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete. Az MDSZ ma az ország legnagyobb és legnépesebb gyermek- és ifjúsági szervezete, amely egyszerre valósít meg közoktatási és egyetemes sportérdekeket, valamint a szabadidő hasznos eltöltését célzó feladatokat.

 

Sajtókapcsolat: Magyar Diáksport Szövetség   Kommunikációs Osztály   06 1 273-35-76   sajto@mdsz.hu

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK