Idén ismét Európai Diáksport Napja – Magyar kezdeményezésből európai sikertörténet

33 országból közel 3 millió iskolást várunk az Európai Diáksport Napjára. Idén is szeptember utolsó péntekén, a hónap 27. napján kerül megrendezésre az Európai Diáksport Napja. A program a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indult 13 éve, 2015 óta pedig Európa más országaiban, sőt tavaly óta még a kontinensen túl is megtartják. Az idei évben az MDSZ-nek három kiemelt rendezvénye is lesz, melyeknek helyszínei Eger, Kisvárda és Budapest. Az esemény idén is a #BEACTIVE Európai Sporthét keretein belül, az Erasmus+ és az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság támogatásával valósulhat meg.

Az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day®, ESSD) magyar kezdeményezésből, közel tíz év alatt nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. Először 2015-ben Bulgária és Lengyelország csatlakozott a mozgalomhoz, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy 1,5 millió diákja vett részt a saját iskolájában diáksportnapi programokon. 2018-ban megdőlt az eddigi rekord, hazánkban 1200 iskola és 400 000 gyermek mozgott együtt az Európai Diáksport Napján, világszerte összesen 29 országban, 2,5 millió diák részvételével zajlott az eseménysorozat, melynek térhódítása a kontinensen túl, Makaóig és Chiléig is elért. Az ESSD ma már a European Week of Sport, azaz az Európai Sporthét egyik legnagyobb sikerű rendezvénye, melynek eredményeképp a Magyar Országgyűlés 2017-ben úgy határozott, hogy szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjának nyilvánítja. „A Magyar Diáksport Szövetség büszke arra, hogy olyan programot indított el, amely 13 év alatt ilyen népszerűvé vált ország- Európa- és világszerte, valamint amelynek eredményességét és fontosságát elismerve a politikum úgy döntött, hogy immáron kiemelt napként kerüljön be az iskolai naptárba is”hangsúlyozta Balogh Gábor, az MDSZ elnöke

Az Európai Diáksport Napján a regisztrált iskolák vállalják, hogy legalább 120 percnyi mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak, ahol az egyetlen ajánlott programelem a szimbolikus, adott évnek megfelelő futótáv ˗ idén 2019 méter ˗ teljesítése. A sportnap célja, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a felszabadult, közös mozgás és játék élményét. Az évek során folyamatosan növekvő érdeklődést jól mutatja, hogy 2009-ben Magyarországon még csak 68, 2017-ben már 900 iskola regisztrált, míg 2018-ban már 1200 intézmény vett részt a kezdeményezésben. A szervező Magyar Diáksport Szövetség idén még a tavalyinál is több résztvevőre számíthat szeptember 27-én. Regisztrálni az esemény napjáig lehet a www.essd.eu/hu honlapon.

Az idén szeptember 27-én megrendezésre kerülő tematikus napnak három kiemelt eseménye lesz. A központi rendezvényre Budapesten kerül sor, a két vidéki helyszín pedig Eger, illetve Kisvárda lesz. Az idei évben a mozgás szeretete mellett az egészséges táplálkozás is középpontba kerül. Az MDSZ szakemberei hiszik, hogy az iskoláknak nagy befolyásoló szerepe van a diákok életmódjának formálásában (hiszen a gyermekek szokásai iskoláskorban alakulnak ki), ezért az egészséges táplálkozás fontosságának átadására kidolgoztak a pedagógusok számára egy edukációs anyagot, mely ezen a linken érhető el.

A budapesti kiemelt esemény vendége lesz többek között az ESSD® magyarországi eseménysorozatának fővédnöke, Schmitt Pál, továbbá Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős államtitkára is. A fővárosi kiemelt esemény arca idén a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó Fodor Rajmund. „Mint egykori élsportoló és két gyermek édesapja minden lehetőséggel igyekszem élni, hogy a gyerekeknek átadjam a rendszeres mozgás élményét. Fontos, hogy megtudják, mi mindent adhat nekik a sport: örömet, sikerélményt, erőt, önbizalmat, barátokat. A diáksport napon 600 középiskolással fogok találkozni és egy jót mozogni, ez a program nekem is nagy élmény lesz” – nyilatkozta a népszerű vízilabdázó.

A szervező Magyar Diáksport Szövetség az Európai Diáksport Napja keretében tavaly indította el díjazási rendszerét, amelynek keretében minden évben kiemelten díjazza a legszínesebb programokat megvalósító és a legtöbb diákot mozgósító iskolákat, és azokat az intézményfenntartókat, települési és területi önkormányzatokat, megyei diáksport szervezeteket és a diáksport hálózati tagokat is, akik a legtöbbet teszik a diáksportnap hagyományainak ápolásáért és népszerűsítéséért. Idén a 2018-as év szervezői aktivitásai és eredményei alapján kerülnek odaítélésre az elismerések, amelynek keretében a díjazottak értékes sportszerutalványokat kapnak. Az MDSZ-nek idén arra is lehetősége nyílt, hogy sportszerutalvánnyal jutalmazza az első 1200 iskolát is, akik beküldik beszámolójukat a diáksport napjukról.

#BEACTIVE, Európai Sporthét

 

Az idei rendezvényeken kiemelten foglalkozunk a vízfogyasztás fontosságával, ehhez edukációs célú tartalmakat a következő képeken illetve linkeken érhetnek el:

     

 

 

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK