Gymnasiade Trabzon 2016 – beszámoló

 

13705110_10157050701955063_227342456_n

Idén a törökországi Trabzonban rendezték a középiskolások legnagyobb nemzetközi versenyét a 16. Gymnasiadet. A 25 országból érkezett közel 3000 diák, 10 sportágban – atlétikában, tornában, úszásban, íjászatban, sakkban, vívásban, judóban, karatéban, teniszben és birkózásban – mérte össze tudását. A Magyar Diáksport Szövetség delegációjában 20 versenyző képviselte hazánkat. Az első napot azonnal 3 éremmel zártuk, amelyből kettőt a karatésoknak köszönhettünk, Fehér Péter Dániel és Forgács Tamás is a dobogó harmadik fokán végzett.

A női birkózásban egyedüliként delegált Kulcsár Elizabet a dobogó második fokára állhatott fel, aki a záró mérkőzésén gyakorlatilag döntetlenben maradt alul azzal, hogy az utolsó akciót ellenfele, a hazai versenyző indította.

A második nap karatéval folytatódott a magyar versenyzők számára.  A küzdelmekben először a lányok voltak soron, szerencsésebben is alakulhatott volna a verseny a magyar tehetségek számra, azonban így is három éremmel zárták a napot. Boussebaa Aicha Zakia és Klement Kármen Zea 3. helyezett, Fábián Csenge Zita és Nagy Balázs 5. helyezett lett. A 82 kilósok mezőnyében Knirsch Marcinak még első nap sikerült túljutni az elődöntőkön, ahonnan egyértelműen a végső győzelem volt a cél, végül a verseny másképpen alakult, de elkeseredésre semmi ok, hiszen egy nagyon nehéz döntő küzdelem után a dobogó második fokára állhatott fel.

Már a Gymnasiade második napján a küzdőtérre lépett két szabadfogású birkózó versenyzőnk. Gulyás Botond 66 kilóban az 5. helyet szerezte meg, a 84 kilósok között Szurovszki Patrik gigászi küzdelemben szorult a dobogó második fokára.

Csütörtökön a kötött fogás következett, ahova mindenki nagy reményekkel érkezett. A mérkőzések 2 küzdőtéren folytak, így elég gyorsan követték egymást a számunkra fontos mérkőzések és végül 2 arany- és egy ezüstéremnek örülhettünk. Elsőként Kecskeméti Ferenc súlycsoportjában épp lemaradva az éremről, a 4. helyen zárt. A legjobban vágyott érmet elsőként Kismóni Móric (74 kg) szerezte, őt követte Gégény Dominik (84 kg) ezüstérme, majd a magyar szurkolótábor legnagyobb örömére Érsek Róbert szintén aranyéremmel zárta a napot a birkózócsarnokban.

A Gymnasiade harmadik napján a lányoké volt a főszerep. A rendezvény egyik alapsportága, az atlétika következett, ahol összesen 6 magyar fiatal indult. Szabó Anett kalapács- és a diszkoszvetésben nevezett, amelyből az előbbit rendezték a csütörtökön. A dobószámok erős mezőnyében Anett a kalapácsvetés 4. helyét szerezte meg 55,78 m-es teljesítményével, mindösszesen csak 2 centiméterrel maradva le a dobogóról.

A selejtező után Molnár Janka döntőbe jutott 400 méteres síkfutásban, ott pedig esélyt sem hagyva a többieknek 55,48 mp-es idejével az első helyen ért célba, ezzel ő lett a magyar csapat 3. aranyérmese. Ezen a versenynapon ügyességi számban voltunk még érdekeltek, Kárpáti Enikő Kata − a küldöttség legfiatalabb tagja − a magasugrás aranyérmese lett 171 cm-es teljesítményével.

Pénteken az aerobiké és a ritmikus gimnasztikáé volt a főszerep, itt az aerobikos Bökönyi Klaudiának szurkolhattunk. Ő alig egy hónapja tért haza a dél-koreai világbajnokságról, tehát abszolút versenyformában várta a versenyt, viszont nagyon erős mezőny gyűlt össze Törökországban.

A selejtezőben 11 induló közül Klaudia könnyedén jutott a döntőbe, de az sajnos nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna, végül a világ-és Európa bajnokokat felvonultató mezőnyben nem sikerült felállnia a dobogóra, a 6. helyen zárt.

Szombaton a női rúdugrásban voltunk érdekeltek, ahol Girán Laura képviselte hazánkat. A 30 fokos, párás melegben nehéz körülmények között versenyeztek a lányok, Laura egyéni csúcsát megközelítve a 6. helyet szerezte meg.

A Gymnasiade utolsó napján Szabó Anett a kalapács után diszkoszvetésben is megmutathatta felkészültségét, saját bevallása szerint gyengébbik számában 35,03 méteres eredményével az 5. helyen zárt.

A férfi rúdugrásban szintén nagyon nívós mezőny gyűlt össze, a nevezések alapján látni lehetett, hogy Szamosi Andrásnak nem lesz könnyű dolga. Végül 440 cm-es teljesítményével – beállítva egyéni legjobbját – az 5. helyet sikerült megszereznie.

A törökországi eredményekre igazán büszkék lehetünk, hiszen 20 sportolónk összesen 4 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérmet szerzett, mindannyian tisztességgel helytálltak sportágukban.

Legközelebb 2018-ban Marokkó lesz Gymnasiade házigazdája, ugyanis az ISF végrehajtó bizottságának döntése értelmében ezentúl már 2 évente találkozhatnak a különböző nemzetek középiskolás fiataljai.

A versenyzőknek, edzőknek és a csapatvezetőknek ezúton is gratulálunk, egyúttal köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását!

 Az esemény VIDEÓ beszámolója erre a linkre kattintva érhető el.

 

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK