Gymnasiade 2018 – csapatgyűlés

Megtartotta verseny előtti operatív csapatmegbeszélését a nyolcnapos Gymnasiadéra utazó magyar delegáció szerdán, a Magyar Sport Házában. A Magyar Diáksport Szövetség támogatásával kiutazó 44 hazai sportoló idén tíz sportágban fogja megméretni magát Marokkóban, a nemzetközi iskolai sport legnívósabb és legnagyobb multisport versenyén.

Csapatgyűlést tartott szerdán a Magyar Diáksport Szövetség a Gymnasiadéra utazó delegáció tagjai és hozzátartozói számára a budapesti Magyar Sport Házában. Az ISF (International School Sport Federation) által szervezett nemzetközi iskolai sportversenyt idén először rendezik meg Afrikában, ezen belül is a marokkói Marrákesben. A 68 fős magyar küldöttség 44 sportolója idén tíz sportágban fogja képviselni hazánkat: aerobikban, birkózásban, golfban, cselgáncsban, karatéban, országúti kerékpározásban, ökölvívásban, ritmikus gimnasztikában, taekwondóban és tornában.

Az értekezletet Balogh Gábor, az MDSZ elnöke nyitotta meg, aki öttusázóként számos világverseny mellett három alkalommal az olimpiai ötkarikás játékokon is képviselhette Magyarországot, így szavaival tökéletesen át tudta adni a nemzetközi viadalok hangulatát a fiatalság számára. A lelkesítés mellett felhívta a sportolók figyelmét arra is, milyen kiváltságos helyzetben vannak az által, hogy az ország zászlaja alatt versenyezhetnek, és biztatta őket, hogy ezt tisztelettel, becsülettel és odaadással tegyék. A magyar utánpótláskorúak a korábbi években remekül szerepeltek a Gymnasiadén. A 2016-os trabzoni eseményről például 12 éremmel (4 arany, 4 ezüst, 4 bronz) tértek haza. A legeredményesebb év azonban a 2013-as volt, amikor diáksportolóink 12 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek a középiskolások brazíliavárosi világjátékán, és ezzel Magyarország az összesített éremtáblázat 4. helyén végzett 37 ország között.

Az elnök után a delegáció vezetője, Szölös Eszter látta el hasznos információkkal a kiutazókat. A program részletes ismertetése és a biztonsággal kapcsolatos tudnivalók mellett egyéb technikai tájékoztatást is adott a résztvevők számára.

Noha a 68 fős delegáció tagjainak mintegy fele volt csak jelen a csapatgyűlésen, közöttük is szép számmal találhattunk így olyan sportolókat, akiktől jó eredményeket várhatunk a 17. Gymnasiadén.

Kis Hunor Levente ökölvívó éppen egyike ezeknek a versenyzőknek; az újpesti fiú a 2016-os serdülő Európa-bajnoki bronzérme után újabb medált szeretne felakasztani a falára.
„Napi két edzéssel készülünk a versenyre, egészen a kiutazás napjáig. Most ez az elsődleges, amire koncentrálok, reméljük meg lesz az eredménye. A cél természetesen a győzelem, és úgy gondolom, hogy nagyon jók az esélyeim rá”‒ mondta erőtől duzzadva a fiatal bokszoló.

Levente mellett a teakwondós Kopcsik Laura is reménykedve nyilatkozott honlapunknak.
„Tavaly már bizonyítottam az Európa-bajnokságon, ahol a juniorok között harmadik lettem. Emellett több nemzetközi versenyen is vettem már részt. Nemrég jöttem haza a tunéziai ifjúsági olimpiai selejtezőről, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Most minden erőmmel a Gymnasiadéra készülök, és az olimpiai csalódás után még elszántabb vagyok.”

A versenyzők között ott volt Baranyi Zsófia és Kapdebo Botond is, akik szintén a 2017-es Európa-bajnokságon érték el pályafutásuk eddigi legjobb eredményét. A karatés leány egy ezüstéremmel, míg a fiú egy bronzéremmel büszkélkedhet a kadétkorosztályban elért siker után. „Tökéletes erőpróba lesz számomra, és bízom benne, hogy minden jól fog alakulni”‒ beszélt a marokkói megméretésről Botond, majd kitért az októberi Buenos Aires-i olimpiára is. ‒ „Nekem most a Gymnasiade a legfontosabb, erre koncentrálok, hiszen ez is egy versenyzési lehetőség a nyári ifjúsági olimpiai kvalifikáció előtt. Nehéz lesz kijutni oda, mert már csak négy kiadó hely van.”

Zsófi is beszélt az ötkarikás játékokról. „Most harmadik vagyok az ifjúsági világranglistán, úgyhogy, ha a következő kvalifikáció jól sikerül, egyenes ágon tudok kijutni az olimpiára”‒ mesélte a karatés leány, majd szót ejtett a májusi versenyről is. ‒ „Azt, hogy milyen erős a mezőny, nem tudjuk előre megjósolni. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a legjobb eredményt érjük el, de addig is kemény felkészülés vár még ránk.”

A Gymnasiadet május 2-9. között rendezik, a marokkói Marrákesben.

A Gymnasiade a középiskolásokat minden sportágban megmozgató nemzetközi egyéni és csapatverseny-sorozat, amelyet 1974 óta ‒ 1990-ig kétévente, 1990 és 2016 között négyévente, majd 2016-tól ismét kétéves terminussal ‒ rendeznek meg. Tizenegy országban tartották meg eddig, 2009-ben még négy, a 2016-os trabzoni viadalon viszont már tizenkét sportágban. Ez a szám idén Marrákesben, a 17. Gymnasiadén tizenhatra bővül. A marokkói világjátékokon 46 ország több mint 2600 versenyzője vesz részt.

(Sztrik Martin  ‒ utanpotlassport.hu)

 

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK