Európai gyakorlattá válhat a Magyar Diáksport Napja  

TSD_7068 TSD_7132

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) Erasmus+ projektje által elnyert közvetlen brüsszeli, európai uniós támogatás eredményeként az idén az európai sporthét alkalmából 15-20 uniós tagállam rendezheti meg saját nemzeti diáksport eseményét, amelynek alapja a Magyar Diáksport Napja.

Erről Balogh Gábor, az MDSZ elnöke beszélt az MTI-nek, hozzátéve, hogy a legutóbbi magyarországi diáksport napon 800 iskola vett részt, s egyszerre 200 ezer gyerek végzett testmozgást két órán keresztül, ezzel a hazai rendezvény Európa legnagyobb iskolai sporteseménye.

„Büszkék vagyunk arra, hogy három Erasmus+ programban is elnyertük az EU támogatását, külön öröm, hogy az egyikben a magyar testnevelési tantervet hasonlíthatjuk össze más uniós országokéval, s mi lehetünk a vezetői annak, hogy az európai sporthéten akár 20 tagállam is megrendezze a saját diáksport napját” – mondta az MDSZ elnöke.

Balogh Gábor kiemelte, 2012 óta azért dolgoznak, hogy változtatni tudjanak azon a ma már világszerte meglévő tendencián, amely szerint a népegészségügyi mutatók folyamatosan romlanak. Az MDSZ által létrehozott diáksport rendszernek és a hozzátartozó gyakorlatoknak ennek megállítása az elsődleges célja.

„Szintén nagyon fontos a Diákolimpia®, amely elsősorban a sportági szakszövetségek számára lényeges. Itt a versenyengedéllyel rendelkező „A” kategóriás sportolók és a versenyengedéllyel nem rendelkező, szabadidős jelleggel sportoló fiatalok vesznek részt, számunkra talán az utóbbiak a fontosabbak” – nyilatkozta Balogh Gábor, aki hangsúlyozta, hogy az MDSZ-ben dolgozó szakemberek közül többen, sőt ő maga is tagja különböző nemzetközi szakértői testületeknek.

Az első alkalommal a 2014/15-ös tanévben elvégzett Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztről (NETFIT®) az MDSZ elnöke azt mondta, azért van nagy jelentősége, mert egy olyan problémát oldott meg, amelyről a szakemberek 20 éven keresztül nem tudtak megegyezni.

„Büszkék vagyunk arra, hogy ebben a kérdésben sikerült áttörést elérnünk még akkor is, ha ez nem volt minden szempontból fájdalommentes” – mondta Balogh Gábor, hozzátéve, hogy a Cooper™ Intézettel összefogásban létrehozott NETFIT® kialakítását tudományos alapon közelítették meg, a közel 3000 véletlen szerűen kiválasztott gyermek bevonásával elvégzett megalapozó kutatással együtt.

„Az volt a feladatunk, hogy megtaláljuk azt az értéket, amely az egészségorientált fittséghez minimálisan szükséges korra, nemre való tekintettel, s ebbe több szakmai szervezetet, köztük a Magyar Sporttudományi Társaságot,  illetve számos felsősoktatásban dolgozó szakembert, testnevelő tanárokat is bevontunk” – mondta az MDSZ elnöke, s hangsúlyozta: a NETFIT® egységessége az egyik legnagyobb erénye, az, hogy az ötödiktől a tizenkettedik évfolyamig ezzel a rendszerrel mérik a diákok fittségi szintjét, s ehhez az MDSZ-nek sikerült 8000 eszközcsomagot, valamint a hozzájuk tartozó szoftvert is biztosítania. Az eredmények kiértékelése után mindenki kap egy úgynevezett egyéni visszajelentő lapot, amely azért nagyon fontos, mert az ezen szereplő adatokat a szülőkkel is ismertetni kell, ugyanis be kell vonnunk a programba a szülőket is annak érdekében, hogy tisztában legyenek azzal, mit tudnak tenni saját gyermekük egészségi állapotának javítása, megőrzése érdekében” – jelentette ki Balogh Gábor.

A NETFIT-tel kapcsolatos aktuális hír, hogy a British Journal of Sports Medicine nevű tudományos folyóirat 2016. május 20-án megjelent számában található egyik publikációban − mely a 20 méteres ingafutás teszttel kapcsolatban áttekinti és összegzi a próba nemzetközi eredményeit − a szerzők felhasználták a NETFIT® kutatás egyik tanulmányát is. A megjelent tanulmány kiemeli, hogy az ingafutás teszt világszerte intenzíven és kiválóan alkalmazható az iskoláskorú fiatalok állóképességi teljesítményének monitorozására.   Az MDSZ elnöke arról is beszélt, hogy a szervezet az idén nagy sikerrel, nemzetközi elismerést kivívva rendezte meg az ISF Iskolai Mezei Futó Világbajnokságot, jövőre pedig a budapesti vizes vb „előzményeként” úszó vb-t rendez a középiskolás diákok számára. Az MDSZ pályázik a 2020-as Gymnasiade, vagyis a 17-18-19 évesek legnagyobb nemzetközi sporteseményének megrendezésére is, ennek odaítéléséről várhatóan jövő májusban születik döntés.

„Ezeknek az eseményeknek a megrendezésével az MDSZ hozzá tud járulni a 2024-es budapesti olimpia pályázatához, hiszen a kormányzat számára is fontos, hogy minden szinten meg tudjuk mutatni, Magyarország jó versenyszervező” – mondta Balogh Gábor, s emlékeztetett arra, hogy amikor London 2007-ben elnyerte a 2012-es nyári olimpia rendezési jogát, akkor nagy hangsúlyt fektetett a gyermekek sportjára és az iskolai sportra, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) ugyanis lényeges, hogy egy rendező ország hogyan tudja megvalósítani a különböző egészségmegőrző és sportprogramokat ezekben a korosztályokban.

 

*(IF:5.03)

** Grant R. Tomkinson és mtsai.

(forrás:MTI)

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK