Európa velünk futott – Idén már 20 ország diákjai sportoltak egy időben a magyar kezdeményezésű Európai Diáksport Napján

TSD_6988 TSD_6998

Rekord létszámmal büszkélkedhet a Magyar Diáksport Szövetség nagysikerű iskolai sportnapja. A tavaly óta nemzetközi szintű Európai Diáksport Napjához idén összesen már húsz ország csatlakozott, hogy a magyar minta alapján megtartsa saját eseményét. Magyarországon neves élsportolók is részt vettek a sportprogramokon: Budapesten a Honvéd atlétika pályán Imre Géza biztatta a gyerekeket a 2016 méteres futótávon, míg a pécsi helyszínen Kenderesi Tamás, Győrzámolyon pedig Vincze Ottó tette felejthetetlenné a rendezvényt.

Minden eddiginél nagyobb részvétellel zajlott az Európai Diáksport Napja, amit a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) idén tizedszerre hirdetett meg általános- és középiskolák számára. A tavaly óta nemzetközi szintű eseményhez az előző évben – próba jelleggel − két ország, idén azonban már 20 nemzet csatlakozott, hogy mindenki egyszerre, saját iskolájában teljesítse a 2016 méteres futótávot és szabadon választott tartalmú (az MDSZ által kidolgozott módszertan szerint megszervezett), legalább kétórás iskolai sportprogramját.

„A résztvevőszám túlszárnyalta minden várakozásunkat, hiszen közel ezer iskola regisztrált a programra, és csaknem negyed millióan vettek részt a sporteseményeken országszerte. Az Európai Diáksport Napja az Európai Sporthét eseményeinek zászlóshajója lett, óriási mozgalommá nőtte ki magát ez a magyar kezdeményezés. Ezért nagyon fontos, hogy továbbra is európai színtéren maradjunk, és évről évre nagyobb résztvevőszámot érjünk el” – értékelte az eseményt Balogh Gábor, az MDSZ elnöke.

Budapesten kiemelt helyszínen, a Honvéd atlétika pályán zajlottak sportprogramok, ahol 550 gyerek rajtolt el Imre Géza párbajtőr vívó kezdő lövésére.

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ha a gyerekek felállnak a tankönyvek mellől, mozogni menjenek. Az Európai Diáksport Napja egy nagyon jó kezdeményezés, ami felhívja a fiatalok figyelmét a sportra, és arra, hogy nincsenek egyedül. A mai napon nemcsak a testmozgáshoz kapnak még több kedvet, de talán egymásra is találnak majd” – mondta el Imre Géza.

Az esemény rangját tovább emelte, hogy a sportnapon az Emberi Erőforrások Minisztériuma is képviselte magát. Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár köszöntő beszédében kiemelte, hogy a testmozgás nemcsak a legtehetségesebbek kiváltsága, mindenki számára utat kell nyitni az élethosszig tartó fizikai aktivitás felé. A sportnak köszönhetően a diákoknak fejlődik tanulóképességük, kitartásuk, koncentrációképességük, ennek pozitív hatását pedig a tanáraik az osztálytermekben is érzékelik majd. Kiemelte továbbá az esemény nemzetközi sikerét is, és hangsúlyozta, hogy a sport egész Európa összekapcsolását eredményezi.

Pecs_Kenderesi Tamas a gyerekekkel

A diáksport napon a budapesti mellett még két kiemelt helyszínen zajlottak színvonalas programok. Pécsett 715 gyerek számára rendeztek játékos váltóversennyel, rollerezéssel és futással egybekötött sportnapot a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban, ahol az iskola egykori diákjával, Kenderesi Tamás friss olimpiai bronzérmes úszóval találkozhattak a gyerekek.

DSC_6036

Hasonlóan jó hangulatban telt a Nyugati-magyarországi régióban, Győrzámolyon tartott diáksport nap is. A Petőfi Sándor Általános Iskolában 207 iskolás futott, jógázott, kerékpározott, kendózott és kézilabdázott együtt lelkesen. A gyerekek legnagyobb örömére Vincze Ottó egykori válogatott futballista is bekapcsolódott a közös fociba, de mellette olyan jeles élsportolók is feltűntek, mint a Győri Úszó Sportegyesület tagjai: Sebestyén Dalma olimpikon és Lobanovszkij Maxim Európa bajnok úszó, Sebestyén Balázs edző, továbbá Miskolczi Julianna Európa-bajnok sportlövő, olimpikon.

Az MDSZ – az előző évekhez hasonlóan – sportszercsomagokkal jutalmazza a legnagyobb aktivitást mutató iskolákat, hogy az ott tanuló diákoknak kedvet csináljon a mindennapos sportoláshoz és egészséges életmódhoz.

Az eseményeken készült fotók az MDSZ Flickr oldalán tekinthetőek meg.

A fővárosi eseményen készült videó pedig erre a linkre kattintva látható.

 

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK