Élménysport több millió európai fiatalnak – itthon ismét rekordot döntöttünk az Európai Diáksport Napján

Sajtóközlemény, Budapest, 2021. szeptember 24.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a hosszú COVID-időszak után mozgásra hívta az iskolákat az Európai Diáksport Napján, amely hazánkban idén minden eddiginél több: 1550 intézményt mozgatott meg. Az Európai Sporthét eseménysorozat részeként zajló élménysportnap egész Európában összesen közel negyven országban zajlott, több mint 2 millió iskolás részvételével.

Az MDSZ ebben az évben szeptember 24-én rendezte meg az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day® − ESSD) magyarországi programjait. Az Európai Diáksport Napja egy tizenhat éve indult magyar kezdeményezésből nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. A részvételi rekord Magyarországon és nemzetközi szinten is minden évben megdől, 2020-ban hazánkban 1353 iskola tanulói mozogtak együtt az Európai Diáksport Napján, idén pedig 1588 iskolában közel háromszázezer iskolás vett részt. Az idei nemzetközi résztvevői szám 39 ország, összesen 3 millió résztvevővel. Európán túl Chile, Kolumbia, Ecuador és a Dominikai Köztársaság vette át az ESSD® hagyományát.

Az idei diáksportnap célja, hogy a másfél évig tartó, sajnos rendkívül mozgásszegény időszakot követően minél több gyermek újra megtapasztalhassa a közösségi sportolás örömét. Számos hazai iskola használta ki a tavalyi tanévben bevezetett Magyar Diáksport Napja témanapot arra, hogy nemcsak testnevelés órán, hanem más órák keretében is megmozgatta a diákokat. Idén az MDSZ arra is biztatta az iskolákat, hogy alakítsanak ki kreatív mozgástereket az intézményekben, bővítve ezzel a sportolási lehetőségeket, tereket, alkalmakat.

Budapesten ESSD mintaeseményt szervezett a csepeli BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ahol a sportnapon a több mint 500 fiatal összesen közel húszféle sportolási lehetőséget próbálhatott ki a hagyományos sportágakon túl az akadálypályáig, kötélhúzásig vagy lövészetig. „Fantasztikus látni, hogy milyen gazdag programkínálattal készült az iskola a mai napra! Jómagam is elkötelezett híve vagyok a multisport szemléletnek, végülis az én sportágam, az öttusa is egyfajta multisportág. Biztos vagyok benne, hogy ma itt Csepelen, de minden résztvevő iskolában élményekben gazdag programokon vettek részt a gyerekek, amelyeknek hatására a rendszeres mozgás újra az életük részévé válik.” – mondta el Balogh Gábor, a diáksportnapi kezdeményezést elindító MDSZ elnöke, a fővárosi kiemelt eseményen. Az eseményre Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó is ellátogatott, akiről kiderült, hogy nem a matek volt a kedvenc tantárgya, és a heti 9-10 birkózóedzés mellett kosárlabdázott is középiskolás korában, amit be is bizonyított egy csont nélküli dobással a sportnapon.

Az idei ESSD-n résztvevő iskolák az élményen túl értékes ajándékokkal is gazdagodhatnak, többek között tízmillió forint értékben kültéri sport- vagy fitneszparkokat, illetve további közel tízmillió forint értékben sportszercsomagot nyerhetnek. Részletek az MDSZ weboldalán olvashatók.

BEACTIVE, Európai Sporthét

A diáksportnap idén is az Európai Bizottság által kezdeményezett, 2021. szeptember 23. és 30. között zajló Európai Sporthét (European Week of Sport #BEACTIVE) keretein belül valósul meg. Az egész Európára, illetve a kontinensen túlra is kiterjedő kampány arra ösztönzi elsősorban a gyermekeket, hogy mozogjanak minél többet ezen a héten, illetve a program után is maradjanak minél aktívabbak.

Magyar Diáksport Napja
2017 decemberében az Országgyűlés ˗ 30/2017. (XII. 13.) OGY határozatával ˗ szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánította. Az Európai Diáksport Napja magyarországi eseményei immár ezen, a parlament által elismert napon kerülnek megrendezésre, melyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Egészségügyért Felelős Államtitkárságán keresztül kiemelt támogatást nyújtott. A jeles nap megrendezését az is segíti, hogy a tavalyi tanévtől kezdődően szeptember utolsó péntekén a tanév rendje szerint a Magyar Diáksport Nap témanappá lépett elő.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK