Elindult A Sport Legyen a Tied! program

TSD_4067

A Nemzeti Sportfejlesztés program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére és finanszírozásával a Magyar Diáksport Szövetség koordinálásával egyes kiemelt sportágak és látvány-csapatsportok országos sportági szakszövetségei közreműködésével sportágakat bemutató, népszerűsítő események valósulnak meg országosan. Ennek során 20 megyei kiemelt esemény és közel 200 helyi (iskolai) rendezvény lesz 2015-ben.

A kezdeményezés fő célja, hogy minél több tanuló ismerhesse meg az érintett sportágakat, valamint a lakóhelye közelében működő sportegyesületeket és ezáltal bővüljön ezen sportágak utánpótlás-bázisa, melyhez hozzájárul az is, hogy az országos sportági szakszövetségek térítésmentesen helyeznek ki sportág-specifikus eszközöket a programban résztvevő nevelési-oktatási intézmények (iskolák) számára, elősegítve ezzel a mindennapos testnevelés céljainak megvalósulását is.

A program sajtótájékoztatójára 2015. április 9-én került sor az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában.

„Ép testben, ép lélek lenne kívánatos, ugyanakkor tenni is kell azért, hogy mindez megvalósuljon!” – mondta programnyitó köszöntőjében Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, aki egyik legfontosabb feladatának tekinti annak elősegítését, hogy minden gyermeknek lehetősége legyen a sportolásra, ezért is hívták életre A Sport Legyen a Tied! programot.

Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára elmondta: „A Sport legyen a Tied! program egy komplex, modell értékű kezdeményezés, mely a szövetségek és az ágazatok széles együttműködésével jelentős fejlesztéseket eredményez”. A sportoláshoz a helyszín – a tornaterem, a pálya – nem elég, a szükséges tartalom pl. eszközök is szükségesek, sőt az azok használatához elengedhetetlen tudást is biztosítani kell. A most induló program mindezt együtt nyújtja.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke megtiszteltetésnek nevezte, hogy az MDSZ koordinálhatja a program megvalósulását, ezáltal lehetőséget teremthet egyre több gyermek sportolására. „Nagy örömömre szolgál, hogy a Magyar Diáksport Szövetség egy újabb olyan kezdeményezésben vehet részt, melynek célja a mozgás, a sport megkedveltetése, hiszen a mindennapjainkban is ezen dolgozunk munkatársaimmal.” Minden sportteljesítmény mögött ott van egy történet. A Sport Legyen a Tied! programmal arra szeretnénk buzdítani minden gyereket, hogy ismerjen meg és próbáljon ki minél több sportágat, és ha valamelyik elnyeri tetszését, azt egyesületi körben is gyakorolja és induljon el a saját története.

2015-ben az alábbi események kerülnek megvalósításra:

Megyei sportági bemutató események (elsősorban 2015. április – május)

Minden megyének egy-egy sportlétesítményében 22 sportág (kézilabda, kosárlabda, asztalitenisz, atlétika, judo, röplabda, tenisz, torna, vívás, tollaslabda, labdarúgás, jégkorong, vízilabda, birkózás, evezés, kajak-kenu, kerékpár, korcsolya, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, úszás) egy időben tart bemutató eseményt, mely mellett megjelennek az adott város környezetében fellelhető további egyesületek is.

Sportági bemutató események iskolai színtéren (2015 szeptember – október)

A program keretében kiválasztásra kerül közel 200 általános iskola, ahová a 10 kiválasztott sportági szövetség sportszercsomagot juttat el és bemutatja – tanórai keretek között vagy a délutáni időszakban – a sportágát és az újonnan beszerzett eszközöket.

Eszköz kihelyezések

A fenti közel 200 iskolán túl további kb. 150 – 200 iskola részére történik sportszercsomag kihelyezés, ezzel is segítve az iskolai keretek körében történő sportolási lehetőségeket, és hozzájárulva a mindennapos testnevelés hatékonyságának növeléséhez.

A (már konkretizált) megyei események időpontjai és helyszínei:

 

  1. április 16. Pécs  – Lauber Dezső Sportcsarnok
  2. április 17. Szekszárd – Városi Sportcsarnok
  3. április 20. Nyíregyháza – Bujtosi Szabadidő Csarnok
  4. április 21. Miskolc – Generali Aréna
  5. április 22. Salgótarján – Városi Sportcsarnok
  6. április 29. Tatabánya  – Földi Imre Sportcsarnok
  7. május 5.   Vác – Vác Város Sportcsarnoka
  8. május 13. Szombathely – Arena Savaria
  9. május 14. Zalaegerszeg – Városi Sportcsarnok
  10. május 20. Békéscsaba – Városi Sportcsarnok
  11. május 21. Kecskemét – Messzi István Sportcsarnok
  12. május 26. Érd – Érd Aréna
  13. május 29. Debrecen – Oláh Gábor úti Sportcsarnok
  14. június 3. Veszprém – Veszprém Aréna

további képekért KATT erre a linkre!

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK