Eb-láz újratöltve: tanulj focizni az iskolában is!

27673434001_ef1421be84_o

 Hatályba lépett az iskolai (grassroots) labdarúgás alternatív kerettanterve

A magyar labdarúgó-válogatott minden várokozást felülmúló eddigi Európa-bajnoki szereplése mellett reméljük a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) részéről is megörvendeztetjük a diákokat, hiszen a mai napon hatályba lépett az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosítása és ezzel „az iskolai labdarúgás kerettanterve a köznevelés 1-4., 5-8. és 9-12. évfolyamai számára.”

Az MDSZ a Magyar Labdarúgó Szövetséggel évek óta együttműködik azért, hogy a lehető legtöbb magyar iskolában a mindennapos testnevelés délután kiváltható órái során választható legyen a grassroots labdarúgás, melynek lényege elsősorban a játék, és az, hogy minél több gyerek minél több pozitív élményt szerezzen és sikert éljen át a labdarúgás által. Az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA 2004-ben fogadta el Grassroots Chartáját, melyben azt tűzte ki célul, hogy a labdarúgás élethosszig tartó mozgásformaként támogassa a rendszeres testmozgást. A grassroots sport ma már minden sportágban széles körben elterjedt filozófia, a labdarúgásban a szabadidős futball különféle válfajainak a gyűjtőfogalma, amelybe belefér a gyerekek, a felnőttek, az időskorúak labdarúgása is, nemre való tekintet nélkül.

A Magyar Labdarúgó Szövetség az elmúlt években mindent megtett azért, hogy minél több grassroots labdarúgás program induljon útjára hazánkban, és ebbe a sorba illeszkedik MDSZ-szel való együttműködése is. 2013-ban a két szövetség megállapodott, hogy kidolgozzák az iskolai labdarúgás tantervi tartalmait, valamint akkreditálják az ahhoz kapcsolódó pedagógus-továbbképzési programokat, továbbá kifejlesztik a grassroots labdarúgás módszertani anyagait is. A célunk az volt, hogy minden érdeklődő pedagógus a megfelelő kompetenciák birtokába jusson, és bátran és örömmel tanítsa a gyerekeknek a grassroots labdarúgást.

A feladatot szakértőink el is végezték, így a tervek szerint már idén szeptemberben elindul a következő években 7000 tanítót és testnevelő tanár elérését célzó országos továbbképzési program, melynek segítségével hisszük, hogy még több gyerek játszik majd Szalait, Nikolicsot és Bödét a tornatermekben, sportpályákon.

Addig is: #Csakegyütt

 

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: (+36-1) 273-3570 fax: (+36-1) 273-3599 e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: ingyenesen hívható telefonszám: (+36-80) 402-402 (H-P: 8h-16h) fax: (+36-1) 273-3599 e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK