Az elhivatott testnevelőknek köszönhetően résztvevői csúcsot döntött a Magyar Diáksport Nap

Közel félmillió gyermek sportolt a múlt pénteki diáksport napon, és több mint négyszáz iskola rendezett előtte szabadtéri sportfoglalkozást az Open Streets Day alkalmából

Soha nem látott akadályok nehezítették idén az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day – ESSD) megrendezését, azonban az elhivatott, lelkes testnevelőknek és intézményvezetőknek köszönhetően közel 1400 iskola ünnepelte meg a jeles napot, megmozgatva ezzel félmillió diákot. A szabadtéri mozgás fontosságát hangsúlyozó Open Streets Day (OSD) eseménybe idén először pedig közel négyszáz iskola kapcsolódott be, gyarapítva ezzel a gyerekek sporttal töltött óráinak számát.

Tegnap zárult a #BEACTIVE Európai Sporthét, amely a mozgás, a sport fontosságát, életünkre gyakorolt pozitív hatását igyekszik hangsúlyozni minden korosztály számára. A magyar iskolákat idén két jeles nap is segítette a téma feldolgozásában: az Európai Diáksport Napja, valamint egy új kezdeményezés, az utcai sportokat, a szabadtéri mozgást és az aktív közlekedést népszerűsítő, így az Európai Mobilitási Héthez is kapcsolódó Open Streets Day. A COVID-19 járvány okozta nehézségek sajnos minden iskolának, pedagógusnak hatalmas kihívásokat okoznak a sportfoglalkozások megszervezésében is, de a testnevelők erőfeszítéseinek köszönhetően szeptember második felében minden eddiginél több iskola csatlakozott a nemzetközi eseményekhez. A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) döntése értelmében – a rendkívüli helyzet miatt – az iskolák és a pedagógusok ezúttal az Európai Sporthét bármelyik napján, azaz szeptember 23. és 30. között bármikor megszervezhették a sportprogramokat – akár testnevelés órai keretek között is. Az aktív részvételhez a testnevelők elképesztő elhivatottságán túl hozzájárult az is, hogy az idei tanév rendjében hivatalos témanap lett a Magyar Diáksport Napja, így ezzel az ESSD-t mint páneurópai kezdeményezést tanórai, vagy egyéb foglalkozások keretei között tarthatták meg az iskolák.

 „Alapos előkészítéssel, osztályszintű csoportokra bontva, távolságtartást biztosító programokkal készültünk az idei Európai Diáksport Napjára” – nyilatkozta Tokai Norbert, a Gödöllői Török Ignác Gimnázium testnevelő tanára. „Előkerültek a floorball és tollasütők, a frizbik, a tornateremben akadálypályát rendeztünk be, igyekeztünk a gyerekek kedvenc testnevelés órai programjait elővenni, hogy ez a nap a mozgás öröméről szóljon.” A ráckevei Szent Imre Általános Iskola a Duna közelségét használta ki a sportnap megrendezésénél: „A mi fő programunk idén a sárkányhajózás volt, hiszen mindenképpen szabadtéri sportolást szerettünk volna biztosítani a gyerekeknek. Mivel az iskola épülete a Duna mellett helyezkedik el, adta magát az ötlet, és osztályonként evezni mentünk a gyerekekkel. Emellett pedig az iskola udvarán is lehetőséget biztosítottuk tanulóinknak a mozgásra, volt még akadálypálya, frizbi, asztalitenisz, és streetball.” – mondta el Kókai Dávid iskolaigazgató.

A Nemzetközi Kulturális és Sportszövetség (ISCA) által elindított Open Streets Day idén először került a magyar iskolákban meghirdetésre az MDSZ gondozásában, az Európai Diáksport Napja pedig az MDSZ kezdeményezéséből vált az elmúlt években Európa legnagyobb résztvevői számmal zajló diáksporteseményévé. A kedvezőtlen vírushelyzet az egész világon akadályokat állít a szabadidős, iskolai sportesemények megrendezése elé, ezért különösen nagy öröm, hogy itthon majd 400 iskola mozdult meg szeptember 20-i OSD-n, az ESSD-hez pedig közel 50 ország csatlakozott, a kontinensről kilépve például Chile, a Dominikai Köztársaság, Hong Kong és Makaó is rendeztek diáksport napi programokat.  A rendezvényekről készült fotók elérhetők az MDSZ flickr albumaiban: az Open Streets Day eseményről itt, az Európai Diáksport Napi eseményekről pedig ezen a linken.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK