Atlétika – Összefoglaló és beharangozó

DSC6756res

A Magyar Diáksport Szövetség a 2013/2014. tanévben atlétika sportágban összesen nyolc felmenő rendszerű országos bajnokságot rendezett, a magyar csapat pedig három nemzetközi atlétikai versenyen vett részt.

Az elsőre 2013. szeptember 1-jén került sor, a VIII. Nemzetközi Gyermek Atlétikai Játékokra, ahol a magyar válogatott Bencsik Pál csapatvezető irányításával az összetett pontversenyben az első helyezést érte el. A nyolc nemzet együttesei közül csapatunk az első helyet szerezte meg az összetett pontversenyben 16 aranyérmet, 10 ezüstérmet és 6 bronzérmet szerezve.

A következő versenyre már októberben sor került a Puskás Ferenc Stadionban, ahol október 8-án a III. és IV. korcsoportos, míg október 9-én az V-VI. korcsoportos diákoknak rendezték meg az Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokságot. A kisdiákoknak nagy megtiszteltetésben volt része, ugyanis elfogadta meghívásunkat Pars Krisztián, a 2012-es londoni olimpia bajnoka, aki szinte a verseny végéig jelen volt, és több díjátadáson vállalt aktív szerepet. A díjátadások ünnepélyességéről még két, szintén kiváló atléta gondoskodott, a kétszeres olimpikon Zsivóczky-Farkas Györgyi hétpróbázó és Zsivóczky Attila olimpikon, világbajnoki bronzérmes tízpróbázó.

A következő nagy nemzetközi verseny az ISF Mezei Futó Iskolai Világbajnokság volt, amelyet Izraelben rendeztek meg 2014. március 30. és április 3. között. A lányoknál a szombathelyi, Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói a 7. helyezést szerezték meg a 16 induló csapatból, míg a fiúknál a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium diákjai a 10.-ek lettek. A több száz fős világesemény záró rendezvényén az MDSZ elnöke, Balogh Gábor vette át a Nemzetközi Iskolai Sport Szövetség (ISF) zászlaját, hogy 2016-ban Budapest adjon otthont a következő ISF Mezei Futó Iskolai Világbajnokságnak.

2014. április 15-én a Diákolimpia Mezei Futó országos döntőjére került sor, amelynek immáron 17. alkalommal adott otthont Gödöllő városa. Az országos döntőre 295 csapat és 1774 versenyző diák adta le a nevezését. Az innen kikerülő iskolai bajnokcsapatok részt vehettek egy újabb nemzetközi versenyen a lengyelországi Lodz városában. A 2014. április 27-én megrendezett „Vena Cross 2014”-en, a III. IV. és VI. korcsoportos tanulók indulhattak.

Május végén zajlottak a legtöbb szurkolót vonzó Diákolimpia versenyek, amelyekre több mint 100 ezer tanuló nevezett. Az V-VI. korcsoportosok számára a pályabajnokságra május 24-25-én került sor, amely a Zsivótzky Gyula Emlékverseny néven vált ismertté. Ezután a versenyek május 27-től kezdve a Puskás Ferenc Stadionba költöztek, ahol kedden a III–IV. korcsoportos egyéni versenyek, szerdán a II., csütörtökön a III., végül pénteken a IV. korcsoportos csapatversenyek következtek. A versenyeket Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, olimpiai ezüstérmes öttusázó nyitotta meg Pars Krisztián, olimpiai bajnok kalapácsvető és Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnökének társaságában. Ezen az eseményen megemlékeztünk a tavaly tragikus körülmények között elhunyt atlétareménységről, Kun Zitáról.

A tavalyi rendezésben több újdonság is emelte a versenyek színvonalát. A hosszú dobásoknál prizmás mérést alkalmaztunk, a szereket elektromos kisautó hozta vissza, lehetőség nyílt gépi jegyzőkönyvvezetésre, és online összeköttetés működött a versenyiroda és a bemondóhely között. A jelenlévő diákok a verseny mindkét napján megismerhették és elvégezhették az MDSZ TESI kiemelt projektjének keretében fejlesztés alatt álló országos fizikai állapot mérési-értékelési rendszer tesztjeit.

A 2013/2014. tanév országos atlétikai Diákolimpia® összességében sikeresen zajlott le, kiváló eredmények születtek, kitűnő rendezésben. A nemzetközi megmérettetéseken induló diákok elszántan versenyeztek, példamutató küzdeni tudásról, fegyelmezett magatartásról tettek tanúbizonyságot, és szép eredményekkel, kellemes élményekkel térhettek haza.

A 2014/2015-ös tanév is a varsói IX. Nemzetközi Gyermek Atlétikai Versennyel kezdődött, ahol a magyar sportolók hasonlóan kiváló teljesítményt nyújtottak, mint tavaly, és jelentős pontkülönbséggel megnyerték az összesített pontversenyt. A lengyelek csalódottak voltak, ugyanis a nyáron edzőtáborral készültek, hogy idén legyőzzék a magyar atlétákat, de ez most sem sikerült, hiszen a magyar diákok 14 arany-, 10 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek.

Az Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság idén a III–IV. korcsoportosok számára október 7-én, míg az V–VI. korcsoportosok részére október 8-án lesz Budapesten. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Puskás Ferenc Stadionban kerül sor a verseny megrendezésére.

A Mezei Futóbajnokságra a szokásoknak megfelelően újra Gödöllőn fog sor kerülni 2015. április 14-én, kedden. Gödöllő évek óta nagyon jó házigazdának bizonyul, példaértékű rendezéssel, és az induló létszámra sem lehet panasz.

Az idei tanévben a II. III. és IV. korcsoportos Diákolimpia atlétikai versenyek résztvevőinek Székesfehérvárra kell majd utazniuk. 2015. május 28-án a II. korcsoportos versenyeket, május 29-én a III. korcsoportos összetett egyéni és csapatversenyt, majd a hétvégét követően június 1-jén a III és IV. korcsoportosok egyéni versenyeit, végül június 2-án a IV. korcsoportosok összetett egyéni és csapatversenyeit fogja megszervezni a Magyar Diáksport Szövetség. Az V-VI. korcsoportosok számára az egyéni pályabajnokság azonban újra Budapesten lesz, amelyre a május 30-31-ei hétvégén kerül majd sor. Tovább fog folytatódni az a hagyomány, hogy ünnepélyesen nyitjuk meg a versenyeket és meghívunk, olimpikonokat, eredményes sportolókat a megnyitóra és az eredményhirdetésre is.

Reméljük, hogy az idei tanévben is színvonalas, izgalmas versenyeken vehetnek majd részt a tanulók, amelyeken számos élménnyel és tapasztalattal gazdagodnak majd. A sikeres rendezés és szervezés érdekében a Magyar Diáksport Szövetség továbbra is lelkiismeretes és precíz munkát fog végezni.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK