Arany- és bronzérem strandröpiseink mérlege a középiskolai vb-n

Befejeződött Szicíliában a középiskolai strandröplabda világbajnokság, amelyen ugyan először vett részt a magyar küldöttség a Magyar Röplabda Szövetség szervezésében, ám annál inkább kitettek magukért: versenyzőink a hat kategóriában egy-egy arany- és bronzérmet szereztek, ezzel pedig a harmadik helyen végeztek az éremtáblázaton.

Amilyen jól kezdődött a vb első, szombati napja a mieink számára, olyan jól is zárült: versenyzőink szerdán hét mérkőzést játszottak, s abból hatot meg is nyertek. Haladjunk ezúttal a helyezések szerint: a 2005-2006-os gödöllői lányok eddig megállíthatatlanok a voltak a világbajnokságon, de a legfontosabb két meccs az utolsó napra maradt. Érződött is a tét, hiszen az alapszakaszban a mieink simán legyőzték a németeket, az elődöntőben viszont alaposan megkínlódtak velük: az első játszmát elég simán elvesztette Bútor Anna és Kristóf Dóra (ez volt a második, de szerencsére egyben az utolsó szett, amit elvesztettek a vb-n), s a másodikban is csak nehezen nyertek, de most azt is megmutatták, hogy nem csak jól játszanak, hanem küzdeni is nagyon tudnak. A döntő szettben pedig már elkapták a fonalat a, és ekkor már kérdés sem fért ahhoz, hogy melyik páros jut a döntőbe – ahol a kínaiakat legyőző brazilok vártak a mieinkre.

A másik elveszett szett éppen ellenük volt még az alapszakasz során, de akkor Bútor Anna és Szabó Anna játszott, most viszont Szabó párja Kristóf Dóri volt, akivel a diákolimpiát nyerték májusban, júliusban pedig ezüstérmesek letten a dunaújvárosi U18-as ob-fordulón. Hiába az erős szél, hiába tettek meg mindent a brazilok, nem bírtak a mieinkkel, akik végül két szoros játszmában megnyerték a mérkőzést, s ezzel megszerezték a világbajnoki címet.

A Gödöllői RC, egyben a helyi Török Ignác Gimnázium három versenyzője mind a hét találkozóját megnyerte a vb-n, s tették mindezt úgy, hogy strandröplabdaedzőjük, Kleczli Csaba nem tarthatott velük, ő ugyanis a Vasas Óbuda statisztikusaként, éppen az Adriai-tenger túloldalán, Montenegróban tartózkodott a piros-kékek BL-selejtezőjén, azonban szerencsére Buday Balázsnál és Oláh Zsoltnál is jó kezekben voltak a lányok. Az ezüst Brazíliáé, a bronz Németországé lett.

Még egy éremcsatában voltak érdekeltek a mieink, mégpedig a 2001-2002-es lányoknál, ahol Horváth Flóra és Vasvári Eszter (SRSE) léptek homoka a lengyelek ellen a bronzéremért. A mieink pedig fantasztikusan küzdve, három kiélezett játszmában, de végül megszerezték a győzelmet és ezzel az áhított bronzérmet is. Itt az amerikaiak lettek a világbajnokok, a döntőben a brazilokat legyőzve.

2003-2004-es korosztályban Sorompó Kinga (Gödöllői RC) és Vasvári Zsófi (SRSE) sajnos nem jutott a négy közé, de ezt követően mindkét meccsét megnyerte, és a második, Új-Zéland elleni siker egyben azt is jelentette, hogy a lányok az ötödik helyen fejezték be a világbajnokságot.

2005-2006-os fiúknál a dunaújvárosi Béres Mátyás és Peredi Zoltán, ugyancsak az ötödik helyért lépett homokra, mégpedig Kína ellen. A srácok az alapszakaszban sem bírtak az ázsiai ellenféllel, és ez most sem változott, így első nemzetközi strandröplabda-versenyüket a hatodik helyen zárták.

2003-2004-es fiúknál remekül kezdett a kecskeméti Bogdán Bence és Kiss Bendegúz, megnyerték csoportjukat, a négy közé jutásért azonban ők is vereséget szenvedtek, s végül csak a hetedik helyért játszhattak, ott azonban legyőzték a németeket, és így a hetedik helyen zártak.

2001-2002-es fiúknál Petik Csanád és Péli Rudolf (SRSE) éppen fordított utat jártak be, mint a világbajnoki címet szerző gödöllői lányok. Az elsősorban tapasztalatszerzés céljából a vb-re érkező páros az utolsó napig nem tudott mérkőzést nyerni, végül azonban utolsó meccsükön le tudták győzni a kínaiakat, így a 11. helyen végeztek.

A mieink így első világbajnoki részvételük során egy-egy arany- és bronzérmet szereztek, amivel a harmadik helyen végeztek az éremtáblázaton. A mieinket csak az öt döntőben is érdekelt brazilok, valamint a két aranyat nyerő amerikaiak tudták megelőzni, a németeknek pedig pont ugyanolyan érmei lettek, mint a mieinknek, a további helyezésekben azonban elmaradtak tőlünk. Ami még érdekesség, hogy a résztvevő 19 ország közül a mieinken kívül csak a brazilok, a hollandok, az indiaiak és a kínaiak indítottak teljes csapatot, azaz még a házigazda olaszok sem.

Éremtáblázat: arany ezüst bronz
Brazília 2 3 0
Egyesült Államok 2 0 0
Magyarország 1 0 1
Németország 1 1
Ukrajn 0 1 1
Olaszország 0 1 0
Lettország 0 1 0
India 0 0 2
Hollandia 0 0 1

 

(forrás: hunvolley.hu )

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK