A szabadtéri testmozgás az egyik legjobb immunerősítő – Az iskolák országszerte köztéri sportolással ünnepelték az Open Streets Day eseményt

A szabadtéri sport előnyeinek hangsúlyozásával hirdette meg az  MDSZ az Open Streets Day eseményt országszerte az iskoláknak. A jeles napon vagy a közeli napokban iskolák százai szerveztek köztéri sportfoglalkozásokat a gyerekeknek, kiemelve a sport immunerősítő hatását. Az MDSZ központi eseményét a Városliget új sportparkjában rendezte meg.

Az International Sport and Culture Association (ISCA) 2019-ben első alkalommal rendezte meg az Európai Bizottság által támogatott program keretében az Open Streets Day (OSD) elnevezésű eseményt több, mint 16 európai országban. A program célja az Európai Mobilitási Hét (idén szeptember 16-22.) keretein belül a városok utcáinak, közterületeinek sport- és rekreációs célú felhasználása, azaz fizikai aktivitási és kikapcsolódási helyszínné alakítása az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás fontosságára való figyelemfelhívás jegyében. Az ISCA felhívására most Európa-szerte civil szervezetek, önkéntesek szerveztek az ittenihez hasonló szabadtéri sportprogramokat, kihasználva az autómentes napokon megüresedett utcákat, köztereket, a települések helyi szabadidős infrastruktúráját, és népszerűsítik az alternatív, autómentes közlekedést.

A programhoz Magyarország már 2019-ben is csatlakozott, idén pedig már a Magyar Diáksport Szövetség is szervez iskolai programokat az OSD-hez kapcsolódóan, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Balogh Gábor, az MDSZ elnöke elmondta: „Az Open Streets Day alkalmából egyrészt arra invitáljuk az iskolákat, hogy szeptember 20-án vagy annak környékén szervezzenek szabadtéri, köztéri sportprogramokat a gyerekeknek, akár testnevelés órai keretek között. Lehet szó kirándulásról, kerékpározásról, a település játszóterének, sportparkjainak kihasználásáról, gördeszkázásról, görkorcsolyázásról stb. Azokat a programban résztvevő iskolákat, akik beszámolót is küldenek, értékes labdacsomagokkal jutalmazzuk.” – hívta fel a figyelmet a lehetőségre. A díjazás részleteit az iskolák a www. openstreetsday.hu weboldalon találják meg. A Szövetség kiemelt eseményét is megrendezte a budapesti Városligeti Sportparkban. A főváros legújabb, szeptember elején megnyílt, 36.000 m2 területű, világszínvonalú köztéri sportcentruma számos sportágnak helyet ad: futball, kosárlabda/streetball, röplabda, lábtenisz, tollaslabda, pingpong, Teqball, street workout, gördeszka, BMX, falmászás, futás. A vasárnap megrendezett eseményen a résztvevők a park adottságai mellett kipróbálhatták az MDSZ élményalapú DO60 fesztivál-játékait, a Teqball sportágakat, láthattak akrobatikus kosárlabda bemutatót a világhírű Face Team jóvoltából, és profi street workout bemutatót a Bartendaz Hungary előadásában. Az esemény a járványügyi készültség időszakában érvényben lévő szabályokat betartva került megrendezésre.

 

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK