A MAGYAR DIÁKSPORT NAPJÁN ELINDULT AZ AKTÍV ISKOLA PROGRAM

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szervezésében a mai napon idén is országszerte több mint 1 300 iskolában mintegy 320 000 gyermek részvételével zajlanak a Magyar Diáksport Napja programjai. A jeles napon az MDSZ hivatalosan is útnak indította az Aktív Iskola programot.

Szeptember utolsó péntekén már hagyomány a hazai iskolákban, hogy a Magyar Diáksport Napján színes sportprogramokat szerveznek a gyerekeknek. A hazai kezdeményezés az utóbbi 9 évben nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát, az Erasmus+ program támogatásával pedig idén is közel 40 országban mozognak a fiatalok: több mint 8.000 iskolában 1,7 millió iskolás gyermek. Az esemény idei mottója: „Öröm a sportban és a testmozgásban”, ezért a fő cél az, hogy a gyerekeknek a mai napon igazi élménysportban legyen részük.

A diáksportnap idén Magyarországon egy különleges alkalom is egyben, ugyanis hosszú évek fejlesztőmunkája eredményeként az MDSZ bejelentette új iskolai mozgásösztönző programja, az Aktív Iskola védjegyrendszer elindítását. A kezdeményezés hátterében azok a tudományos eredmények állnak, melyek szerint a rendszeres testmozgás komplexen gyakorol pozitív hatást a gyerekekre: nemcsak a testi egészségüket fejleszti, hanem többek között serkenti az agyműködést, oldja a stresszt, javítja a tanulási teljesítményeket, illetve a fizikai és mentális teherbíró képességet is. Ezek alapján kijelenthető, hogy a gyerekek egészségének alapja a mozgás, és az aktív gyerekkorral lehet megalapozni az egészséges felnőttkort. ”Az új programmal az a célunk, hogy segítsük az iskolákat, hogy minél több mennyiségi és minőségi rekreációs mozgáslehetőséget nyújthassanak a gyerekeknek.” – emelte ki Balogh Gábor, az MDSZ elnöke. A program az alábbi területeken segíti a mozgásösztönzést:

  • Hangsúlyt fektet a minőségi testnevelésre: támogatja a testnevelést tanító pedagógusok szakmai fejlődését és megújulását, és előtérbe helyezi a fittségoktatást;
  • Bővíti a tanórán kívüli iskolai sportfoglalkozások és tömegsport események körét, vagyis a minőségi diáksport kínálatát;
  • Egészséges életmódot támogató és mozgásra ösztönző környezetet teremt: olyan iskolai környezet kialakítására és tanulásszervezési megoldások alkalmazására sarkall, amely aktivizálja a gyerekeket, tanulókat tanórán, tanórák között és azon kívül is;
  • Segíti a tanulói bevonódást, azaz az diákok bekapcsolódását az iskolai sportaktivitások, mozgásprogramok szervezésébe, lebonyolításába.
  • Folyamatos tapasztalatmegosztó, tájékoztató és fejlesztést célzó kommunikációra ösztönöz az iskolán belül, a szülői közösséggel, más Aktív Iskolákkal, lehetséges partnerekkel az adott településen, tehát hangsúlyt fektet a partnerségre és a nyilvánosságra.

Az iskolák egészségfejlesztő munkáját ilyen formában, és ilyen komplexen korábban még egyetlen program sem támogatta és honorálta. Az MDSZ ugyanis az intézményeknek a megvalósításhoz egyrészt gyakorlati segítséget nyújt a szervezéstől az eszközökig, másrészt védjegyelismerésekkel és a jól felépített motivációs rendszerrel ösztönzi az iskolák fejlődését. „Hosszú távon fontos, hogy egy olyan rendszer kialakítására törekedtünk, amely motiválja a benne részt vevő iskolákat: az általuk megvalósított, mozgásra ösztönző programokért kapott pontokat ugyanis az iskolák be tudják váltani sporteszközökre és élményekre is, a minősítési rendszerünkben pedig egyre magasabb szintet érhetnek el (klub szint, bronz, ezüst, illetve arany szint). Hisszük, hogy ehhez mindennapos munkára, a fejlődésbe vetett hitre van szükség, és ehhez keressük minden magyar iskola és támogató partnerek együttműködését!” – tette hozzá Balogh Gábor.

Az Aktív Iskola programot tavaly 74 iskolában tesztelte az MDSZ, és a részt vevő intézmények visszajelzései alapján kialakított kezdeményezés idén több, mint 300 iskolával indult el, ezzel közel 100 ezer gyermeket és rengeteg családot tud elérni. Az iskolák az egész tanévben folyamatos szakmai támogatást kapnak az MDSZ országos hálózatától, hogy a mozgásra ösztönző programokból, ötletekből minél többet tudjanak megvalósítani, ezzel minél több beváltható pontot tudjanak gyűjteni. Fontos, hogy a változatosan összeállított feladatokkal a pontgyűjtést és sikeres megvalósítást egyáltalán nem befolyásolja az iskola mérete, anyagi helyzete, a régió fejlettsége vagy a fenntartói háttér, egyenlő esélyekkel indul minden intézmény. 

A program a mai napon egy nagyszabású esemény keretében indult el hivatalosan, a bejelentésen részt vett Schmitt Pál volt köztársasági elnök, az Európai Diáksport Napja fővédnöke és Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős helyettes államtitkára, valamint Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke. A napot a gyerekek egy nagyszabású akcióval indították, 150 táblát tartottak fel a magasba és élőképet alkottak a program logójából. A jóhangulatú akcióról kisvideó is készült: Élőkép. Ezt követően a 600 részt vevő gyermek egy nagyszabású diáksportfesztiválon vett részt, amelyhez a bemelegítést Béres Alexandra, fitneszvilágbajnok, az Aktív Iskola program nagykövete tartotta. A résztvevők meghallgathatták a tavalyi 74 teszt Aktív Iskola tanulóinak és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó üzenetét is, amely elérhető ezen a linken: Aktív Iskola_74 szavas mondat Szilágyi Áronnal.

Az MDSZ célja, hogy már a következő tanévben 100 iskolával bővülhessen a védjegyrendszer, ebben a program megvalósítását biztosító Belügyminisztérium támogatása elengedhetetlen, továbbá olyan üzleti partnereké is, mint az elindulásnál csatlakozó stratégiai partner, a Richter Gedeon Nyrt., illetve a rendszer sportszertámogatója, a Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft., akik az alábbi gondolatokkal egészítették ki a rendezvényen elhangzottakat.

„Az európai gyógyszeripar meghatározó innovatív nagyvállalataként tudjuk, hogy az egészségügyben és oktatásban ma megtett lépésekkel a jövő generációit is támogatjuk. Ezért is kezeljük kiemelt figyelemmel a fiatalok természettudományos oktatásának ügyét, valamint mentális és fizikai egészségének előmozdítását. Nem volt kérdés, hogy a gyerekek szellemi és testi egészségét központba helyező Aktív Iskola kezdeményezésben is részt veszünk, hiszen a gyerekek jólétének minél szélesebb körű támogatásával a jövőbe is fektetünk.” – Beke Zsuzsa, PR és kormányzati kapcsolatok vezető, Richter Gedeon Nyrt.

„A Hervis Sport Magyarország sportszertámogató partnerként a megfelelő sporteszközöket biztosítva segíti a diákokat a fizikai és mentális fejlődésben és egészségmegőrzésben, célul kitűzve, hogy a diákok megtalálják örömüket a sportban, hozzászokjanak a rendszeres minőségi testmozgáshoz és ne szükségként, hanem élményként tekintsenek a sportolásra.” – Kiss Ramóna, marketing vezető, Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft.

További részletek:

Európai Diáksport Napja: https://www.essd.eu/

Aktív Iskola: https://www.aktiviskola.hu/

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK