A magyar diáksport kiemelkedő nemzetközi sikere – Európai Uniós pályázat nyertese az MDSZ

erasmus +Budapest, 2014. december 11. – Egyedüli magyarországi projektként részesült pozitív elbírálásban az MDSZ kétéves időtartamra kidolgozott és az Erasmus+ programra benyújtott pályázata, amelyet az Európai Bizottság 406 támogatható jelölt közül választott ki. A 38 támogatott nyertes közül Magyarországot kizárólag az MDSZ képviseli, amely 2015. január 1-től tervezi elindítani, az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sport programjába illeszkedő nemzetközi projektjét, amelynek fő célja a minőségi testnevelési rendszerek közös jellemzőinek feltárása.  A magyar résztvevővel együtt 5 EU tagország – Németország, Hollandia, Görögország, Litvánia – partnerségében zajló közös szakmai munka konzorciumvezetője a Magyar Diáksport Szövetség.

Az MDSZ által benyújtott Erasmus+ pályázat célja, hogy együttműködésen alapuló partnerségi projektet valósítson meg egyes, az egészségvédő testmozgáshoz kötődő területeken. A projekt során a részvevő partnerek közösen kínálnak lehetőséget jó gyakorlataik átadására a testnevelés területén tevékenységet kifejtő szervezeteik és szereplőik közreműködésével. A partnerségi együttműködések olyan innovatív projektekben valósulnak meg, amelyek célja egyebek mellett az, hogy támogassa az EU sport és a sporthoz kapcsolódó más területeken kidolgozott szakpolitikai dokumentumainak gyakorlatba ültetését.

A Magyarországon egyedüli nyertesnek ítélt projekt vezetője és koordinátora a Magyar Diáksport Szövetség. A „Minőségi testnevelés európai keretrendszere” elnevezésű projektbe partnerként a görög Oktatási és Vallásügyi Minisztérium, a holland Centraal Begeleidings Orgaan (egészségtámogató kutató és szolgáltató intézet), a frankfurti Johann Wolfgang Goethe Egyetem és a kaunas-i Technológiai Egyetem kapcsolódik be. A konzorcium tagjai a projekt időtartama alatt a résztvevő partnerek saját szakmai fejlesztései és a közös műhelymunkák eredményeképpen, saját nemzeti sajátosságaik figyelembevételével elemzéseket és szakpolitikai ajánlásokat készítenek az iskolai testenevléshez kapcsolódóan az alábbi területeken:

  1. nemzeti képesítési keretrendszerek
  2. a közoktatási, köznevelési rendszerek tartalmi szabályozói
  3. az élethosszig tartó tanulás (LLL) kulcskompetencia-területei

Az elnyert Erasmus+ projekt elszámolható összköltsége 371 400 Euro.

 

A most elnyert európai uniós pályázat illeszkedik az MDSZ új elnöksége által 2012-ben elindított törekvések sorába, miszerint elindítsa és fejlessze nemzetközi tevékenységeit, európai kapcsolatokat építsen ki és hatékonyan integrálja a magyar kezdeményezéseket az egészségvédő testmozgás területén az EU szakmapolitikai irányelveivel. Az MDSZ alig egy év alatt már nagy sikert ért el azzal, hogy nemzetközi visszhangra talált stratégiai és módszertani tevékenysége. Az MDSZ nemcsak olyan mérvadó nemzetközi szervezetek tagjává vált, mint az ISF, az EUPEA, az ISCA, a FIEP és a WHO-HEPA, de nemzetközi viszonylatban is nagy sikerű rendezvényeket bonyolított, mint amilyen a szeptemberben megrendezett, a minőségi testenevelésről szóló HIPE 2014 nemzetközi konferencia vagy éppen az európai kontinensen egyedülálló tömeget megmozgató Magyar Diáksport Napja.

 

Háttér:

Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) 1987-ben alakult társadalmi szervezet, mely a közoktatásban – alap- és középfokú oktatási intézményekben – működő diáksport szervezetek országos érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete. Az MDSZ ma az ország legnagyobb és legnépesebb gyermek- és ifjúsági szervezete, amely egyszerre valósít meg közoktatási és egyetemes sportérdekeket, valamint a szabadidő hasznos eltöltését célzó feladatokat.

Sajtókapcsolat: Magyar Diáksport Szövetség

Kommunikációs Osztály

06 1 273-35-76

sajto@mdsz.hu

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK