400 ifjú küzdősportoló érkezik Budapestre az ISF World Schools Combat Games Iskolai Küzdősport Világbajnokságra

A Magyar Diáksport Szövetség szervezésében június 16–21. között Budapesten kerül megrendezésre az ISF Combat Games Iskolai Küzdősport Világbajnokság, amelynek keretében 4 sportágban: birkózásban, judoban, karatéban, valamint taekwondóban versengenek majd a 13–18 éves sportolók. A húsz országból érkező, mintegy négyszáz fiatal versenyző között közel ötven magyar fiatalnak is szurkolhatunk. Az esemény nagykövetei Barka Emese Európa-bajnok birkózó és Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok birkózó.

Az ISF, azaz a Nemzetközi Iskolasport Szövetség az iskolai sportági világbajnokságok szervezője, világszerte 32 sportágban felügyeli sport világesemények lebonyolítását, továbbá a középiskolások legrangosabb iskolai sporteseményét, a Gymnasiadét. A szövetség elsődleges küldetése a diáksport támogatása, amelynek során a sportolókat az egészséges életmód, a tolerancia, az önkéntesség, a nemi egyenlőség, a béke, illetve a diszkriminációmentesség fontosságára tanítják. A Magyar Diáksport Szövetség a világversenyek aktív rendezőjének számít, hiszen 1991 óta kilenc világbajnokságnak adott otthont, ebből az utóbbi négy évben idén a harmadiknak.

Az ISF Combat Games világbajnoksággal örömmel csatlakozunk az idei »Budapest Európa Sportfővárosa 2019« rendezvénysorozathoz!” – nyilatkozta Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. „A korábbi években megrendezett versenyeink sikerét látva biztos vagyok abban, hogy a négy küzdősport versenyzői a megmérettetések mellett fantasztikus élményeket is szereznek majd Budapesten. A kiváló versenyhelyszínek és -körülmények mellett ugyanis idén is több, a részt vevő nemzeteket és hazánkat, fővárosunkat is bemutató kulturális programot szervezünk a diákoknak. – nyilatkozta az olimpiai ezüstérmes egykori öttusázó.

A négy küzdősportot: birkózás, judo, karate (kumite és kata), valamint taekwondo (kyorugi és poomsae) magában foglaló világversenyt először 2 évvel ezelőtt, 2017-ben, az indiai Agraban rendezték meg 6 ország 227 versenyzőjének részvételével. Az idei versenyen már 20 országból több mint 600 résztvevő, köztük 400 versenyző mérkőzik meg. A részt vevő országok: Azerbajdzsán, Bulgária, Brazília, Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Kazahsztán, Kína, Magyarország, Málta, Nepál, Oroszország, Peru, Spanyolország, Szaúd-Arábia, Tajvan, Ukrajna és USA. A magyar delegáció 17 birkózó-, 7 judo-, 15 karate- és 9 taekwondo versenyzőből áll. A sportrendezvény két helyszínen zajlik:

  • judo- / karate- / taekwondo versenyek – BOK Sportcsarnok (1146 Budapest, Dózsa Gy. út 1.)
  • birkózóversenyek – Körcsarnok (1146 Budapest, Istvánmezei út 3-5.)

Az ISF Combat Games alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A korábbi években az MDSZ által szervezett nemzetközi sport világversenyek színvonalát tekintve biztos vagyok benne, hogy az ISF Combat Games is nagyon sikeresen zajlik majd. A korábbi iskolai világbajnokságokra személyesen is kilátogattam, ezúttal is ott leszek a megnyitón, hogy a több száz sportolót köszöntsem. A Szövetségnek pedig ezúttal kívánom, hogy szervezőként ismét egy fantasztikus hangulatú nemzetközi versennyel gyarapítsa az eddigi sportesemények sorát!

A sajtótájékoztatón a négy sportág képviseletében részt vett dr. Jernei Zoltán, a Magyar Judo Szövetség alelnöke, Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke, dr. Tahon Róbert, a Magyar Karate Szakszövetség főtitkára és Farkas Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára is.

Az eseményen Bácsi Péter birkózó a verseny nagyköveteként támogatásáról biztosította az ISF által az önkéntesség és a tolerancia jegyében létrehozott „School Sport Foundation” – Iskolai Sport Alapítványt. Az ötödik olimpiájára készülő sportoló dedikálta a magyar olimpiai csapat hivatalos egyenruháit tartalmazó csomagot, amelyet az MDSZ az Alapítvány által kiválasztott budapesti Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium és Gimnázium intézményvezetőjének ad át a Budapestre érkező csapatok által felajánlott további sportszerekkel együtt. „Saját tapasztalatból azt tanácsolom minden magyar versenyzőnek, hogy legyen állhatatos, kitartó minden versenyen, hiszen ha egy megmérettetés mégsem úgy sikerül, ahogyan számított rá, ne csüggedjen, menjen töretlenül tovább a céljai felé!” – tette hozzá bátorítólag Bácsi Péter.

Az ISF Combat Games fővédnökei dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, védnökei Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, továbbá Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke. 

A rendezvény hivatalos partnerei:

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest Európa Sportfővárosa 2019, Honvédelmi Sportszövetség, Kinder+Sport

A verseny hivatalos weboldala: www.isfcombatgames2019.com, hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/ISFCombatGames/, amelyeken a versenyeredmények folyamatosan követhetők majd.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK