17 ország mintegy 300 fiatal sportolója méri össze tudását az iskolások úszó világbajnokságán Budapesten

A tavalyi sikeres mezei futó világbajnokság után újabb nemzetközi iskolai világverseny érkezik Magyarországra. Április 20. és 25. között rendezik az ISF (International School Sport Federation) Iskolai Úszó Világbajnokságot a fővárosi Tüske Uszodakomplexumban. A 2017-es év az úszók és a víz éve Magyarországon, az iskolai világverseny a nyári felnőtt vizes VB felvezető eseménye. A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón részt vett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán ügyekért felelős főpolgármester helyettes, Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, Balogh Gábor az esemény házigazdájának, a Magyar Diáksport Szövetségnek az elnöke, továbbá a rendezvény arca, Cseh László olimpiai ezüstérmes, többszörös világ-, Európa- és magyar bajnok úszó.

A nemzetközi utánpótlás, egyben iskolai sportesemények kiemelten fontosak annak érdekében, hogy a jövő ígéretei nemzetközi környezetben szerezzenek versenytapasztalatokat. Ezek az események további kapcsolatteremtési lehetőséget is biztosítanak a fiataloknak, és mint minden nemzetközi sportesemény, kiemelt jelentőségük van a turizmusra nézve is. A versenyek résztvevői és kísérői mind potenciális visszatérő turisták, továbbá a televíziós közvetítések, személyes beszámolók, közösségi médiára kikerülő fotók, információk a helyszín hírét viszik világszerte. Bienerth Gusztáv, a MÚSZ elnöke kihangsúlyozta: „Idén a sportszerető közönség világszerte Magyarországra figyel majd a nyári felnőtt világbajnokság eseményeit követve. A középiskolás úszó korosztálynak az idei ISF Úszó VB az egyik első nagy, nemzetközi megmérettetése, amely a sportolóknak is kiváló felkészítő a felnőtt versenyekre, de tovább erősíti Magyarország helyét is a sport világtérképén.”

„A kormány számára kiemelt fontosságú az utánpótlás-nevelés támogatása, ezért törekszünk arra, hogy ehhez megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani. Célunk, hogy 2020-ra minden sportágban olyan feltételeket alakítsunk ki, hogy hazánk világesemények házigazdája lehessen” – fogalmazott Dr. Szabó Tünde. Az EMMI sportért felelős államtitkára hozzátette, idén több mint 80 hazai rendezésű nemzetközi sportrendezvényt támogat a kormány, 2018-ra pedig már most 50 nemzetközi sporteseményt regisztráltak.

Büszkék vagyunk rá, hogy a tavalyi mezei futó VB után idén egy újabb nemzetközi iskolai sportversenyt rendezhetünk” – nyilatkozta Balogh Gábor MDSZ elnök, aki az eseményről az alábbi adatokat osztotta meg: „A Tüske Uszodakomplexumban zajló versenyre 17 országból mintegy 300 fiatal sportoló érkezik. A világbajnokságon 6 fős iskolai és válogatott csapatok versenyeznek egymással az összesített csapatkupáért, továbbá 36 egyéni és 8 váltószámban hirdetünk iskolai világbajnokot. A versenyen hazánkat a Móri Táncsics Mihály Gimnázium lány- és a Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola fiúcsapata képviseli.”

A Magyar Diáksport Szövetség pályázik a 2019-es Combat Games (5 küzdősport) és a 2020-as Gymnasiade szervezési jogáért is.

A sajtóeseményen Dr. Szabó Tünde államtitkár asszony és Cseh László dedikálta a MÚSZ ajándéktárgyait és átadta Balogh Gábornak. Az adományok azt a csomagot gazdagítják, amelyet az ISF alapítványa gyűjt össze az úszó VB-re érkező iskolai delegációktól, és amelyet egy hazai általános iskola kap meg a világesemény alkalmából.

A verseny az esemény facebook oldalán lesz követhető, erre a linkre kattintva.

ELÉRHETŐSÉG

telefonszám: +36309638103 (H-P: 8h-17h) e-mail: mdszok@mdsz.hu 1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 17.
Ügyfélszolgálat: telefonszám (normál díjas): (+36-1) 296-2577 (H-P: 8h-14h) e-mail: ugyfelszolgalat@mdsz.hu

PARTNEREINK