Claude Scheuer

Az EUPEA (Európai Testnevelési Egyesület) elnöke
EUPEO – az Európai Testnevelés Obszervatórium projekt – célok, feladatok
2018. november 16. 10:50–11:15

Az EUPEA felismerve az iskolai testnevelés és diáksport fontosságát és megvalósításának sokszínűségét, 8 ország, 12 partnerszervezetével (köztük a Magyar Diáksport Szövetséggel) közösen hozza létre az európai testnevelés és egészségfejlesztő testmozgás (Healt-enhancing Physical Activity – HEPA) monitorozását célzó Európai Testnevelés Obszervatóriumot (EuPEO). A korábban elérhető monitoring tapasztalatok felhasználásával a cél kialakítani egy olyan összetett, de könnyen használható rendszert, amely képes a testnevelés és az egészségfejlesztő testmozgás mérésére és értékelésére. Az EuPEO honlapja tartalmazza majd a külső szempontok szerinti értékelésre (Manual for external monitoring – MEA), valamint a belső, önellenőrzésen alapuló értékelésre (Internal self-monitoring – TIM) vonatkozó információkat, eszköztárakat. A projekt három éve alatt a partnerek közösen fejlesztik ki és validálják az említett segédanyagokat, kérdőíveket.

A MEA egy szabad hozzáférésű módszertani e-kiadvány lesz, amely az EuPEO honlapjába integrálva, közvetlenül fogja biztosítani az értékeléshez szükséges adatokat. Ezzel párhuzamosan fontos feladata még az európai HEPA ajánlások promótálása is. A TIM közvetlenül az iskolákra kíván hatni arra vonatkozóan, hogy értékeljék a HEPA ajánlások megvalósulását iskolai szinten.

Az EuPEO platform elindítását a 8 partnerországban szervezett sportesemények keretében tervezzük, míg az EUPEA 2020 fórumon annak lehetséges bővítése, további szervezetek bevonása kerül a fókuszba.