A SPORT LEGYEN A TIED! – ESEMÉNYBESZÁMOLÓK

Szegeden zárult A Sport legyen a Tied! program első pillére

Balogh Gábor élsportolók kinevelését reméli a kedvcsináló bemutatóktól

Szegeden rendezték meg A Sport Legyen a Tied! Program első pillérének huszadik, záró eseményét, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága a Magyar Diáksport Szövetség közreműködésével indított el a 7-14 éves korosztály számára. A kezdeményezés fő célja itt is sikeresen megvalósult: közel ezer tanuló ismerhette meg a lakóhelye közelében fellelhető sportegyesületeket, ezáltal előremozdítva a sportágak utánpótlás-bázisának növekedését.

Szegeden a huszadik, befejező állomásához érkezett A Sport Legyen a Tied! Program eseménysorozatának első pillére, amelynek legfőbb célja a sportegyesületek és az általános iskolás diákok kapcsolatépítése, együttműködésük támogatása volt – megyei színtéren. A Csongrád megyei rendezvénynek a Városi Sportcsarnok adott otthont, hogy a közel ezer részt vevő gyermek kedvére ismerkedhessen az izgalmasabbnál izgalmasabb sportágakkal.

A csapatsportok, labdajátékok, küzdősportok képviselői látványos és izgalmas bemutatókkal készültek, a sportágak mindegyikét kivétel nélkül kipróbálhatták a diákok. Egy-egy gyermek 1,5-2 órás aktivitáson vehetett részt, amely után kicsit fáradtan, de felejthetetlen élményekkel térhetett haza.

Balogh Gábor a Magyar Diáksport Szövetség elnöke büszkén és örömmel foglalta össze a rendezvénysorozat eddigi eredményeit és céljait.

„Nagy öröm számunkra, hogy az államtitkárság ötletét megvalósíthattuk, hiszen látjuk, hogy az élsport kiemelt szerepet tölt be Magyarországon. A kiválasztott sportágakra méltán lehettünk büszkék az elmúlt több évtizedben, éppen ezért távlati célunk, hogy azok a gyerekek, akik a rendezvényeken megismerhették az egyes sportágakat, kapcsolatba lépjenek a környezetükben fellelhető egyesületekkel és idővel vagy élsportolókká váljanak, vagy szabadidejük hasznos eltöltéseként foglalkozzanak egy-egy mozgásformával. Fontos megemlítenem azt is, hogy a sportági szövetségek a közeljövőben 500 millió forint értékben szállítanak ki a közreműködő iskolákba sporteszközöket, melyek az intézmények számára a mindennapos testnevelésben, valamint a sportcélú programok gyakorlati megvalósításában óriási segítséget jelentenek.” – mondta el a világ- és Európa-bajnok korábbi öttusázó.

A 20 megyei nagyrendezvény lebonyolításával a programsorozat nem ért véget, hiszen a szövetség további 230 iskolai helyszínen valósít meg sportági bemutatókat, és év végéig közel 1200 iskolai telephelyre kerülnek kiszállításra sportág-specifikus sporteszközök.

További információ: www.asportlegyenatied.hu

Egerbe érkezett A Sport legyen a Tied! programsorozat

Iskolásokkal telt meg Eger sportcsarnoka. Több száz diák látogatott el a városból és a környező településekről A Sport Legyen a Tied! programra, amely a Magyar Diáksport Szövetség szervezésében ezúttal Heves megyébe is eljutott. Az eseményen a tanulók kipróbálhatták a helyi egyesületek legkülönfélébb mozgásformáit.

A Sport Legyen a Tied! programsorozat 19. állomásaként Heves megyébe, Eger teljes megújulás előtt álló Kemény Ferenc Sportcsarnokába érkezett, ahol a helyi egyesületek több mint 15 féle sportágat mutattak be a sportolni vágyó diákoknak. A gyerekek a csarnok küzdőterén a sportszerek kipróbálása mellett Vadkerti Attila válogatott kézilabdázóval is megismerkedhettek, így élményekkel teli, felejthetetlen napot tölthettek el a sportpályán.

A megnyitón a program megálmodói és megvalósítói büszkén meséltek az eddigi eredményekről és a további tervekről.

Dr. Zsilinszky László, a programot finanszírozó EMMI Sportért Felelős Államtitkársága képviseletében elmondta, hogy a megyei helyszíneken rendezett program tovább folytatódik, 230 általános iskolában rendeznek az egrihez hasonló eseményeket, így a sportágak még közelebb kerülhetnek a diákokhoz. A bemutatókon kívül ebben az évben több mint 1100 eszközkihelyezés valósul meg, amely azt jelenti, hogy az általános iskolák többsége új sporteszközökkel lesz gazdagabb, köszönhetően a Sportért Felelős Államtitkárság támogatásának.

A program sorozat együttműködő partnere, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke Balogh Gábor megnyitó beszédében kiemelte, reméli a közös erőfeszítések nyomán még több gyerek életébe épül be a sport és járul hozzá az egészséges felnőtté váláshoz.

A megnyitón Habis László, Eger megyei jogú város polgármestere örömmel számolt be arról, hogy a helyi értékek megőrzése mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a sport fejlesztésére.

„A Kemény Ferenc Sportcsarnok fejlesztésének első üteme ugyan már lezajlott, de több olyan elképzelésünk körvonalazódott, amely hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek és a város polgárai még magasabb színvonalon, még többet sportolhassanak a jövőben.”

A megyei rendezvények sorozata október 12-én a szegedi Városi Sportcsarnokban zárul.

További információ: www.asportlegyenatied.hu

Székesfehérvárra érkezett A Sport legyen a Tied! Program

Székesfehérvár adott helyet A Sport Legyen a Tied! Program 18. állomásának, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága megbízásából a Magyar Diáksport Szövetség indított el a 7-14 éves korosztály számára. A kezdeményezés fő célja itt is sikeresen megvalósult: több száz tanuló megismerte a lakóhelye közelében fellelhető sportegyesületeket, ezáltal előremozdítva a sportágak utánpótlás-bázisának növekedését. Az eseményen résztvevő gyerekeket két példakép, Tápai Szabina és Dávid Kornél lelkesítette.

Fejér megyét Székesfehérvár képviselte A Sport Legyen a Tied! programsorozaton, ahol a VOK Sportcsarnoka teremtett lehetőséget a helyi sportágak képviselőinek, sportegyesületeinek, hogy megismertessék, és egyben megszerettessék a gyerekekkel az általuk képviselt mozgásformát az egyéni sportoktól a küzdősportokon át a csapatsportágakig.

A népszerű rendezvény rövid megnyitóján Dávid Kornél korábbi válogatott kosárlabdázó, és Tápai Szabina válogatott kézilabdás is feltűntek. Szabina a megnyitó után elmondta, hogy örül a kezdeményezésnek, hiszen a sportegyesületeknek óriási szerepük van abban, hogy egy-egy sportágban megtalálják a fiatal tehetségeket.

„Gyerekkoromban nekem nagy szerencsém volt, hiszen kézilabda tagozatos iskolába kerültem, ahol a nevelőedzők felfedeztek és nem hagytak elkallódni.” – árulta el a népszerű élsportoló.

A 2015 év elején induló, 20 sportrendezvényt számláló program az őszi időszak folyamán a megyei eseményeken kívül 230 iskolai eseménnyel egészül ki, amelyek segítségével több mint 30 ezer gyermek vehet részt az élményt nyújtó aktivitásokon. Ezen túl A Sport Legyen a Tied! keretében több mint 1100 iskolához kerülnek nagy értékű sporteszközök, amelyek elősegítik az iskolai testmozgást, egyes sportágak szakszerű és aktív művelését. Az eszközöket az intézmények megkapják, így hosszú távon biztosíthatják tanulóik számára a sportolási lehetőséget.

A székesfehérvári rendezvényen több száz gyermek próbálhatta ki a 18 sportágat, és a legkülönfélébb sporteszközöket. Egy-egy gyermek 1,5-2 órás aktivitáson vehetett rész, amely után kicsit fáradtan, de felejthetetlen élményekkel térhetett haza.

A soron következő esemény október 8-án, Egerben lesz, amely 12.00 és 16.00 óra között bárki számára ingyenesen látogatható.

További információ: www.asportlegyenatied.hu

Törökszentmiklós sportból jelest kapott

Törökszentmiklós adott helyet a Sport Legyen a Tied! Program 17. állomásának, amelyet a Magyar Diáksport Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága ingyenesen indított el a 7-14 éves korosztály számára. A kezdeményezés fő célja itt is sikeresen megvalósult: több száz tanuló megismerte a lakóhelye közelében fellelhető sportegyesületeket, ezáltal előremozdítva a sportágak utánpótlás-bázisának növekedését.

Jász-Nagykun-Szolnok megyét Törökszentmiklós képviselte a Sport Legyen a Tied! programsorozaton, ahol a Jávor László Sportcsarnok lehetőséget teremtett a helyi sportágak képviselőinek, sportegyesületeknek, hogy megismertessék, és egyben megszerettessék a gyerekekkel az általuk képviselt mozgásformát a tornától a küzdősportokon keresztül a legnépszerűbb sportig, a futballig.

A népszerű rendezvény megnyitóján rövid beszédet mondott Fejes Tibor, Törökszentmiklós alpolgármestere, aki büszkén hangoztatta, hogy a településen rengeteg az aktív egyesület, így a gyermekeknek mindig adódik lehetőségük sportolásra.

Dr. Zsilinszky László az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága képviseletében pedig hozzátette, hogy a kormányzat minden lehetőséget megragad arra, hogy a gyermekeket a sporthoz közelebb vigye.

Ennek eredményeképpen jött létre 2015 év elején a program, amelynek fő kedvezményezettjei a diákok. Az őszi időszakban a megyei eseményeken kívül iskolai színtéren 230 hasonló esemény valósul majd meg, amelyek segítségével több mint 30 ezer gyermek vehet részt az élményt nyújtó aktivitásokon. Ezen túl a Sport Legyen a Tied! keretében több mint 1100 iskolához kerülnek nagy értékű sporteszközök, amelyek elősegítik az iskolai testmozgást, egyes sportágak szakszerű és aktív művelését. Az eszközöket az intézmények megkapják, így hosszú távon biztosíthatják tanulóik számára a sportolási lehetőséget.

A törökszentmiklósi eseményen több száz gyermek próbálhatta ki a legkülönfélébb sporteszközöket. Egy-egy gyermek 1,5-2 órás aktivitáson vehetett rész, amely után kicsit fáradtan, de felejthetetlen élményekkel gazdagon térhetett haza.

A soron következő esemény szeptember 28-án, Székesfehérvárott lesz, amely 12.00 és 16.00 óra között bárki számára ingyenesen látogatható.

További információ: www.asportlegyenatied.hu

Gyerekekkel telt meg Kaposvár sportcsarnoka

Gyerekzsivajtól lett hangos Kaposvár sportcsarnoka A Sport Legyen a Tied! programnak köszönhetően, ahol a Magyar Diáksport Szövetség által szervezett eseményen több száz iskolás próbálhatta ki a helyi egyesületek legkülönfélébb mozgásformáit.

A Sport Legyen a Tied! programsorozat 16. állomásaként Somogy megyébe, a kaposvári sportcsarnokba érkezett, ahol a helyi egyesületek 20 sportágat mutattak be a helyszínre érkező, sportolni vágyó diákoknak. A megnyitón a program megálmodói és megvalósítói büszkén meséltek az eddigi eredményekről és a további tervekről.

Dr. Zsilinszky László az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága képviseletében elmondta, hogy a megyei helyszíneken rendezett események októberi lezárásával nem ér véget a Sport Legyen a Tied!, hiszen az ősz folyamán további 230 iskolába látogatnak majd el a programmal.

A megnyitót Rádics Balázs, a Magyar Diáksport Szövetség ügyvezető igazgatója zárta, aki hangsúlyozta, hogy a szövetség által szervezett programok középpontjában mindig a gyermekek állnak.

„Számunkra az a legfontosabb, hogy a diákok jól érezzék magukat és a sport segítségével egészségesen lépjenek be a felnőtt korba.”

A helyi egyesületek igyekeztek a látogatók kedvében járni és megfelelően izgalmas aktivitással megnyerni maguknak a sportolni vágyó iskolásokat. A gyerekek a legkülönfélébb sporteszközöket próbálhatták ki az eseményen, ahol a legnépszerűbbek a labdajátékok és a küzdősportok voltak. Több utánpótlás-korú kiválóság mellett Mocsai Tamás válogatott kézilabdázó is feltűnt a tömegben, így a kicsik igazi példaképpel is találkozhattak a sportnapon.

A programsorozat szeptember 21-én, hétfőn folytatódik tovább Törökszentmiklóson, ahol 12.00 és 16.00 óra között valamennyi érdeklődő kipróbálhatja a különféle sportágakat. Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható. A további eseményekről a program weboldalán, a www.asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak.

Győrbe érkezett A Sport Legyen a Tied! program

Az iskolai nyári szünet leteltével Győrben folytatódott A Sport Legyen a Tied! elnevezésű programsorozat, ahol nemzetközileg elismert élsportolók népszerűsítették a mozgást. Az eseményen megjelenő városi és megyei egyesületek több mint 1000 gyermekkel találkozhattak, ezáltal segítve a sportágak utánpótlás-bázisának növekedését.

A 20 nagyvárosban megrendezésre kerülő A Sport Legyen a Tied! Programsorozat Győrben érkezett el a 15. állomásához. Ezen eseményeken eddig mintegy 13000 gyermek ismerkedhetett meg 25 különböző sportággal, melyek magját a 16 kiemelt sportág és az 5 látvány-csapatsportág jelenti. A  Nemzeti Sportfejlesztés keretében megvalósuló az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága által életre keltett programnak csupán egy része a sportágakat bemutató megyei rendezvények sorozata, hiszen az három fő elemre épül.

A program második elemeként a 2015/16-os tanév őszi félévében további 230 esemény valósul meg köznevelési intézményekben, amelyeken a sportágak bemutatását a helyben működő és elérhető sportegyesületek illetve szervezetek végzik majd. A harmadik, egyben a legtöbb iskolás korú gyermeket érintő pillért a sportágspecifikus eszközök intézményekhez történő kihelyezése adja. A 2015-ös év második félévében több mint 1100 általános iskola kap eszközcsomagot, melyet térítésmentesen használhatnak a következő években.

A megyei események legutóbbi állomását, Győrben, a Széchenyi István Egyetem Sportcsarnokában rendezte meg az MDSZ, amelyet a város országgyűlési képviselője Simon Róbert Balázs, valamint Radnóti Ákos, a város alpolgármestere nyitott meg. A beszédek során elhangzott a kormányzat egyértelmű célja, hogy minél több gyermek ismerkedjen meg a lehető legtöbb sportággal és mozgásformával. A város és a térség mindig nyitott az ilyen alkalmakra, hiszen rengeteg sport világeseményt rendeznek, melyekre a résztvevők mellett szurkolókat is várnak minden alkalommal.

Az egyesületek és a sportágak  képviselői  nem csak érdekes és izgalmas sporteszközöket hoztak el a rendezvényre, hanem kiváló sportolókat is. Az atlétika képviseletében Pars Krisztián tűnt fel a tömegben. „Hasonlóan nagyon sok gyermekhez, én is a labdajátékokkal ismerkedtem meg először, azonban a testnevelés órák során kiemelkedő teljesítményt nyújtottam kislabda hajításban és medicinlabda lökésben is. Nem túl jó magatartású gyerekként az atlétikában tudtam levezetni a feszültséget” mondta Pars Krisztián, aki később Szentgotthárdról Szombathelyre járt edzésre, ahol a szakmai műhelyben folyó munka később olimpiai bajnoki címet ért.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága hívta életre és a Magyar Diáksport Szövetség koordinációjával zajlik. Bővebben a asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Gyerekekkel telt meg Kaposvár sportcsarnoka

Gyerekzsivajtól lett hangos Kaposvár sportcsarnoka A Sport Legyen a Tied! programnak köszönhetően, ahol a Magyar Diáksport Szövetség által szervezett eseményen több száz iskolás próbálhatta ki a helyi egyesületek legkülönfélébb mozgásformáit.

A Sport Legyen a Tied! programsorozat 16. állomásaként Somogy megyébe, a kaposvári sportcsarnokba érkezett, ahol a helyi egyesületek 20 sportágat mutattak be a helyszínre érkező, sportolni vágyó diákoknak. A megnyitón a program megálmodói és megvalósítói büszkén meséltek az eddigi eredményekről és a további tervekről.

Dr. Zsilinszky László az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága képviseletében elmondta, hogy a megyei helyszíneken rendezett események októberi lezárásával nem ér véget a Sport Legyen a Tied!, hiszen az ősz folyamán további 230 iskolába látogatnak majd el a programmal.

A megnyitót Rádics Balázs, a Magyar Diáksport Szövetség ügyvezető igazgatója zárta, aki hangsúlyozta, hogy a szövetség által szervezett programok középpontjában mindig a gyermekek állnak.

„Számunkra az a legfontosabb, hogy a diákok jól érezzék magukat és a sport segítségével egészségesen lépjenek be a felnőtt korba.”

A helyi egyesületek igyekeztek a látogatók kedvében járni és megfelelően izgalmas aktivitással megnyerni maguknak a sportolni vágyó iskolásokat. A gyerekek a legkülönfélébb sporteszközöket próbálhatták ki az eseményen, ahol a legnépszerűbbek a labdajátékok és a küzdősportok voltak. Több utánpótlás-korú kiválóság mellett Mocsai Tamás válogatott kézilabdázó is feltűnt a tömegben, így a kicsik igazi példaképpel is találkozhattak a sportnapon.

A programsorozat szeptember 21-én, hétfőn folytatódik tovább Törökszentmiklóson, ahol 12.00 és 16.00 óra között valamennyi érdeklődő kipróbálhatja a különféle sportágakat. Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható. A további eseményekről a program weboldalán, a www.asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak.

Veszprémben zárt A Sport legyen a Tied! első sorozata

Alig néhány nap telt el a veszprémi kézilabda csapat sikere és a teremsport szezon zárása óta, a hazai kézilabda fellegvárának is számító csarnok küzdőterét máris birtokba vehették a különböző sportokat kipróbálni vágyó diákok. A Sport Legyen a Tied! program a tanévben utoljára Veszprém megye székhelyére látogatott el. Az ezer gyermek részvételével zajló esemény ismét rendkívül színes és aktív kikapcsolódást biztosított az iskolásoknak.

A rövid megnyitón Némedi Lajos, Veszprém város alpolgármestere kiemelte, hogy a város mindent megtesz azért, hogy a sportolás lehetőségeit megteremtse, biztosítsa. A város önkormányzata nevében buzdította a gyermekeket a sportolásra és hangsúlyozta, hogy ez az egészséges életmód alapja.

“Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen” idézettel kezdte rövid köszöntőjét Dr. Zsilinszky László, a programot életre hívó Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy az összefogás az utánpótlás nevelésben is rendkívül fontos, ezért örömteli, hogy ennyi sportág képviselője megjelent ezen az eseményen is. A sport a játék eszközével nevel, így a közoktatásban is kulcsszerepet játszik a sportos életmód és a mozgás. Reményét fejezte ki abban, hogy a nap programjának segítségével néhányan talán már a nyári szünet folyamán keresnek maguknak sportolási lehetőséget, programot vagy tábort.

Daragó Lászlóné, a Magyar Diáksport Szövetség osztályvezetője elmondta, hogy az MDSZ közel három évtizedes munkájának egyik fontos elismerése a minisztérium sportvezetése részéről, hogy egy ilyen nagy volumenű és összetett munkával járó program lebonyolítását a szervezetre bízta.

A Sport Legyen a Tied! megyei eseményei csak egy fejezetét jelentik a teljes programnak, hiszen a 2015/16-os tanév első félévében több mint 200 további bemutató esemény kerül lebonyolításra általános iskolákban. Ezen kívül a program keretében összesen 500 millió forint értékben valósul meg sportszer kihelyezés is. Az iskolák elérésekor fontos, hogy minden térség és minden járás azonos érintettséggel szerepeljen a programban, melynek várhatóan a következő tanévben is lesz folytatása.

Az ingyenesen látogatható megyei eseménysorozat is nyári szünetet tart Veszprém után, de ősszel, a következő tanév megkezdése után egy héttel már a győri diákok részvételére számítanak majd a szervezők. A programról bővebben a www.asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Cívis Városban is gyermekektől zengett a csarnok

A Sport Legyen a Tied! program 13. állomásához érkezett, a debreceni Oláh Gábor úti csarnokban megrendezett eseményen ismét több száz gyermek vehetett részt. Az ingyenesen látogatható program hozzásegíti a gyermekeket ahhoz, hogy minél több sportágat megismerhessenek és – a rendezvények legfontosabb elemeként – ki is próbálhassák azokat. A csarnok küzdőterén labdajátékokat, küzdősportokat és különféle egyéni sportágakat tesztelhettek a diákok. Az ünnepélyes megnyitó keretében a rendezvényt Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki üdvözölte, hogy a megye számos pontjáról, nem csak a városból érkeztek diákok az eseményre. Bizakodását fejezte ki, hogy a megyei közgyűlés által is támogatott sportegyesületek remélhetőleg szép számmal fogadhatnak majd be tagjaik körébe frissen igazoló gyermekeket.

A Sport Legyen a Tied! programsorozat ezzel az eseménnyel már több, mint 7000 gyermeket ért el, de a megyei események csak egy fejezete a teljes programnak, hiszen a 2015/16-os tanév első félévében több mint 200 további bemutató esemény kerül megrendezésre általános iskolákban. A sportágaknak tehát a jövőben is lehetősége nyílik az interaktív bemutatkozásra, de a program ezen szakaszában már közvetlenül az iskolákban. Fontos, hogy a gyermekeknek legyen választási lehetősége, a lehető legtöbb sportág a lehető legnagyobb területet lefedje, ezáltal is megfelelő motivációt és alternatívát kínáljon a mozogni vágyó gyermekeknek. A program harmadik pillére, az összesen 500 millió forint értékben megvalósuló sportszer kihelyezés is ezt a célt szolgálja. Az iskolák elérésekor kiemelt cél, hogy minden térség és minden járás azonos érintettséggel szerepeljen a programban, melynek várhatóan a következő tanévben is lesz folytatása. A megyei eseménysorozat első üteme június 3-án zárul a Veszprém Arénában, a rendezvény 12 és 16 óra között díjmentesen látogatható. A nyári szünetet követően Győr városa ad majd otthont a következő eseménynek. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága hívta életre és a Magyar Diáksport Szövetség koordinációjával zajlik. Bővebben a www.asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Érden jártak a sportágak

Érd Megyei jogú város új büszkesége, az Érd Aréna adott otthont a Sport Legyen a Tied! program 12. állomásának. Már a hivatalos megnyitó előtt több száz fős gyermektömeg gyűlt össze az eseményre várva. A köszöntők sorát T. Mészáros András, Érd polgármestere kezdte, aki rövid beszédében elmondta, hogy a város a sport iránt rendkívül elkötelezett és pont az ilyen programok azok amelyek kiválóan segítik a helyi egyesületeket, hogy egyre több gyermeket láthassanak az edzéseken és foglalkozásokon. Ezt követően Dr. Simicskó István, a programot életre hívó Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának államtitkára mondta el a program pilléreit és céljait. Kiemelte, hogy a tavalyi év során 144 ezer fővel nőtt az igazolt sportolók száma, így az már meghaladja a 300 ezret is. Elérhető célnak tartja, hogy az országban 500 ezer diák sportoljon rendszeresen, egyesületi keretek között. Balogh Gábor, a program koordinációjával megbízott Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, nagyon büszke arra, hogy az MDSZ ismét olyan programban közreműködő, mely a gyerekeket mozgásra, sportolásra buzdítja, hiszen a szövetség tevékenységeiben is erre fókuszál.

A Sport Legyen a Tied! programsorozat már számtalan diákot elért, de a megyei események csak egy fejezete a teljes programnak, hiszen a 2015/16-os tanév első félévében több mint 200 további bemutató esemény lesz általános iskolákban. A sportágaknak ekkor is lehetősége nyílik a bemutatkozásra, de már közvetlenül a gyermekek „második otthonában”, az iskolában. Fontos, hogy a gyermekeknek legyen választási lehetősége, a lehető legtöbb sportág a lehető legnagyobb területet lefedje, ezáltal megfelelő motivációt és lehetőséget adva  a mozogni vágyó gyermekeknek. A program harmadik pillére, az összesen 500 millió forint értékben megvalósuló sportszer kihelyezés is ezt a célt szolgálja. Az iskolák elérésekor fontos, hogy minden térség és minden járás azonos érintettséggel szerepeljen a programban, melynek várhatóan a következő tanévben is lesz folytatása.

A megyei eseménysorozat május 29-én Debrecenben, az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban folytatódik, majd június 3-án – a tanévben utolsóként – a veszprémi sportegyesületeké lesz a figyelem a Veszprém Arénában. A rendezvények bárki számára ingyenesen látogathatóak, adott napokon 12 és 16 óra között zajlanak, melyekről bővebben a www.asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Hírös városba látogatott A Sport Legyen a Tied! program

A Sport Legyen a Tied! programsorozat május 21-én a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokba érkezett, ahol 11. alkalommal ismét megtelt egy küzdőtér sportágakkal és azok nemzetközi szinten is elismert hazai képviselőivel, így a gyermekek nem csak a sportszerekkel, hanem igazi kiválóságokkal is találkozhattak.

Balogh Gábor, a program koordinációjával megbízott Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöke köszöntőjében elmondta:

”Nagyon büszke vagyok arra, hogy az MDSZ ismét olyan programban vállalt szerepet, ami a szervezet többi programjával abszolút összhangban van, hiszen a cél itt sem más, mint megismertetni és megkedveltetni különböző mozgásformákat a gyerekekkel. Ha ez sikerül és a mozgás beépül mindennapjaikba, akkor nagy valószínűséggel egészséges, fitt felnőttekké válnak. A vidám, önfeledt arcok arról árulkodnak, hogy erre jó esélyünk van ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekkel”

Az év elején indított országos program fő célja, hogy minél több gyermekkel megismertesse azokat a sportágakat, amelyek elérhetőek lakóhelyük közelében. A Sport Legyen a Tied! nem csak 20 rendezvényből áll, hiszen az idén januártól előkészített, majd áprilisban útjára indított program három fő pillérre épül.

A kecskemétihez hasonlóan 20 nagyvárosban kerül megrendezésre megyei esemény. A rendezvénysorozat keretében remélhetőleg több tízezer gyermek ismerkedhet meg számos különböző sportággal. A program második elemeként a 2015/16-os tanév őszi félévében több mint 200 további esemény valósul meg köznevelési intézményekben, főként általános iskolákban. A sportágak bemutatása itt különösen fontos, hiszen a helyi aktív és gyermekeket befogadó egyesületek vesznek majd részt ezeken a kisebb méretű, de semmiképp sem kisebb jelentőségű eseményeken.

A Sport Legyen a Tied! program harmadik – és talán a legnagyobb koordinációt igénylő – eleme, hogy több száz iskolában kerülnek kihelyezésre különböző sporteszközök. A szakszövetségek szakértői által összeállított eszközlisták összértéke 500 millió forint.

A program kettős célú: elsősorban elősegíti, hogy a gyermekek mozgásban gazdag életmódot folytathassanak, másodsorban pedig közelebb hozza őket azokhoz a sportszervezetekhez, amelyek hosszú távon biztosítják a sportolási lehetőségeiket. A Sport Legyen a Tied! programsorozat eredményeként várhatóan növekszik majd az egyesületi, szervezett keretek között sportoló gyermekek száma, ezáltal pedig bővül a sportágak utánpótlás bázisa.

A megyei eseménysorozat május 26-án Érden, az Érd Arénában folytatódik, május 29-én pedig Debrecenbe látogat. Június 3-án – a tanévben utolsóként – a veszprémi sportegyesületeké lesz a lehetőség. A rendezvények bárki számára ingyenesen látogathatóak az adott napon 12 és 16 óra között. Az érdeklődők bővebben a www.asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak.

Ezer négyzetméternyi sport Békéscsabán

A Sport Legyen a Tied! programsorozat a 2015-ös esztendőben minden megyét érint, ennek megfelelően a tegnapi nap folyamán Békés megyébe, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokba látogattak a sportágak. A Magyar Diáksport Szövetség koordinációjával zajló eseményen hozzávetőlegesen ezer négyzetméter állt a 18 sportág képviselőinek rendelkezésére. Minden egyesület és sportszervezet törekedett az interaktív és játékos bemutatók kialakítására, így a megye különböző tankerületeiből érkező gyermekek tartalmas, szórakoztató és nem utolsó sorban mozgásban gazdag programon vehettek részt.

A 18 sportág között szerepelnek a hagyományos és nemzetközileg is sikeres sportágaink, mint a kézilabda, kajak-kenu, torna és a vízilabda. A program fő célja, hogy minél több gyermekkel megismertessen minden olyan sportágat, amely elérhető a lakóhelye közelében. A Sport Legyen a Tied! azonban nem csak a 20 rendezvényből áll, ezért megkérdeztük dr. Zsilinszky Lászlót, a programot életre hívó Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettesét, hogy mi következik még a folytatásban.

“Az idén januárban megtervezett, majd pedig áprilisban útjára indított program három fő elemre épül. Az első ezek közül a 20 nagyvárosban megrendezésre kerülő programsorozat, mely most érkezett el a 10. állomásához. Ezen eseményeken eddig mintegy 10 000 gyermek ismerkedhetett meg közel 25 különböző sportággal, melyek magját a 16 kiemelt sportág és az 5 látvány-csapatsportág jelenti.

A program második elemeként a 2015/16-os tanév őszi félévében további 230 esemény valósul meg köznevelési intézményekben. A sportágak bemutatását itt a helyben működő és elérhető sportegyesületek, illetve sportszervezetek végzik majd.

A Sport Legyen a Tied! program harmadik és talán legfontosabb eleme, hogy mintegy ezer iskolában – a sportági szakszövetségek szakembereinek segítségével kiválasztott – sportág specifikus eszközök kerülnek kihelyezésre, 500 millió forint értékben.

A program kettős célt szolgál, egyrészt hogy valamennyi járásban elősegítsük a gyermekek mozgásban gazdag, egészséges életmódját, másrészt közelebb hozzuk őket azokhoz a sportszervezetekhez, amelyek hosszú távon biztosítják a gyermekek sportolási lehetőségét, akár igazolt, egyesületi keretek között, ezzel növelve a sportágak utánpótlás bázisát.”

A békéscsabai helyszínre az újdonsült NB 1 győztes női röplabda csapat tagjai is eljöttek, így a gyermekek a legjobbaktól leshették el a kosárérintés helyes technikáját.

A program május 21-én Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban folytatódik, majd május 26-án Érdre érkezik.  Az események 12 óra és 16 óra között zajlanak és ingyenesen látogathatóak. Az érdeklődők bővebben a www.asportlegyenatied.hu oldalon kaphatnak tájékoztatást.

Zsúfolásig telt a Városi Sportcsarnok küzdőtere Zalaegerszegen

A Sport Legyen a Tied! programmal a szervezők és a közreműködők Zala megye székhelyére látogattak el tegnap. A 20 állomásos programsorozat a Nemzeti Sportfejlesztés keretében valósul meg, melyben diákok tanári kísérettel látogathatnak el az egyes rendezvényekre, de nem csak a helyszínt biztosító város iskoláiból, hanem a megye számos településéről érkezhetnek az érdeklődő gyermekek.

Az eseményt Makovecz Tamás, Zalaegerszeg Város Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke nyitotta meg, ezt követően pedig Dr. Zsilinszky László, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese beszélt a program folytatásáról, miszerint ősszel több, mint 200 eseményt bonyolítanak le köznevelési intézményekben a Magyar Diáksport Szövetség koordinálásával, majd pedig 500 millió forint értékben kapnak sporteszközöket az iskolák. Az eszközök kihelyezésével várhatóan több mint 500 intézménybe sikerül sporteszközöket eljuttatni.

Pál Balázs, a Sport Legyen a Tied! programvezetője beszédében megjegyezte: a gyermekeknek ez az esemény egy hatalmas lehetőség, hiszen egy helyen 18 különböző sportágat láthatnak és próbálhatnak ki. A program nagyban hozzájárul az utánpótlás bázis szélesítéséhez, mivel a sportágak képviselői, klubvezetői, edzői több száz gyermekkel vehetik fel egy időben a kapcsolatot, közülük néhányat akár már a következő héten láthatnak edzéseken, sportfoglalkozásokon.

A sok pedagógus között Gódorné Nagy Mariann olimpiai bronzérmes kézilabdázó is kísért gyermekeket az eseményre, akikkel Lentiből érkezett, így hát megragadtuk az alkalmat és egy rövid interjút készítettünk vele.

 • Mikor kezdtél érdeklődni a sport iránt?
 • Csornán nőttem fel, gyermekkoromban a szüleim tornára írattak be, hogy a testalkatom egy kicsit megerősödjön, fejlődjön. Később beindult a csornai kézilabda élet is, én 3-4. osztályos koromban kezdtem el kézilabdázni. Ez persze múlt azon is, hogy a testnevelőim kézilabda beállítottságúak voltak és tereltek is a sportág felé, de a döntést végül én hoztam meg. Később már rendszeresen jártam edzésekre, sajnos akkoriban nagyon kevés szabvány terem volt, így jó időben szinte mindig nyitott pályán edzettünk. A Diákolimpia® elődjén, az úttörő olimpián is indultam. Érettségi után a TF-re iratkoztam be, hiszen világ életemben testnevelő akartam lenni, így nem volt kérdés, hogy milyen képzést választok. ’75-ben felnőtt válogatott lettem, a kézilabdás karrierem ekkor indult be igazán, és ha jól számoltam összesen 269 alkalommal húzhattam magamra a nemzeti színű mezt.
 • Melyik volt a legélvezetesebb tornád, mérkőzésed?
 • 1982-ben a budapesti világbajnokság mindenképpen az egyik legnagyobb élményem volt, de a montreali olimpia bronzérme, és a moszkvai olimpia negyedik helye is szép emlék. Az első (kijevi) világbajnokságom is már fantasztikus volt, hiszen egyből bronzéremmel térhettem haza. Az olimpia mindenképpen a csúcs a legtöbb sportoló életében, azt sosem felejtem. Úgy gondolom ezekért az élményekért érdemes dolgozni és adott esetben egy időre feladni más dolgokat. Bármikor szívesen gondolok vissza a sportpályafutásomra.
 • Jó barátságok alakultak-e ki a kézilabdában eltöltött évek alatt?
 • Természetesen nagyon jó kapcsolatokat ápoltunk egymással, sok barátra tettem szert a sport által. Később sokáig éltem külföldön, ez valamennyire elszakított a régi barátoktól, de nagyon jó érzés a jubileumi csapattalálkozókon újra együtt látni a többieket. Persze a közösségi oldalak segítségével ma már nem okoz gondot újra felvenni valakivel a kapcsolatot, így én is leülök a gép elé és gyakran írok a korábbi csapattársaimnak.
 • Mivel foglalkozol jelenleg?
 • Lentiben az Arany János Általános Iskolában tanítok, ami alapfokú művészeti intézmény is. Amikor odamentem tanítani az igazgatónak már jeleztem, hogy szeretnék kézilabdával is foglalkozni, így alakult a „kézis” élet a suliban. Jelenleg a párommal kb. 100 gyermekkel foglalkozunk, ezért több edző is velünk dolgozik, aki a korosztályokkal külön tud foglalkozni. A testnevelő tanárok jótékony befolyása itt is remekül látszik, hiszen mióta tanítok, megugrott a gyermekek száma a csapatban. Nincs mit tenni, nálam a kézilabda örök szerelem, így mindenkinek ezt tudom és szeretném is átadni… Nagyon tetszik nekem a mai program, hiszen jó rálátást ad a gyerekeknek a sportágakra. Nagyon sok mindentől függ, hogy ki milyen sportág felé tud elköteleződni, de meggyőződésem, hogy a mai nappal mindenki csak nyerhetett.

Ebben a tanévben még további 5 állomása lesz a Sport Legyen a Tied! programnak, időrendben Békéscsabára, Kecskemétre és Érdre látogat a sorozat, majd Debrecen és Veszprém következik. Az események minden esetben 12 óra és 16 óra között zajlanak és ingyenesen látogathatók. A programról bővebben a www.asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ismét megtöltöttek egy csarnokot a sport iránt érdeklődő diákok

Vas megyébe látogatott a Sport Legyen a Tied! program, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága hívott életre idén tavasszal. A Magyar Diáksport Szövetség koordinálásában zajló sorozatban eddig már 7 esemény megvalósult, szerdán a szombathelyi Aréna Savaria küzdőterére települt be 17 sportág.

A megnyitón Szombathely Város Polgármestere, Dr. Puskás Tivadar elmondta, hogy a sport segít a gyermekeket kitartásra és fegyelemre nevelni, így az oktatásban is kiemelt jelentősége van. A városi sportegyesületek már most is rengeteg gyermekkel foglalkoznak. Az ilyen programok jól bizonyítják, hogy a gyermekeknek szüksége van kapaszkodóra ahhoz, hogy megfelelő sportágat találjanak maguknak, amiben később kiteljesedhetnek. Dr. Zsilinszky László az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese kiemelte, hogy a program nem csak 20 megyei eseményből áll, hanem ősszel iskolai színtéren is megvalósulnak majd hasonló rendezvények, illetve a következő tanév elején a köznevelési intézmények összesen 500 millió forint értékben kapnak sportszereket.

A Sport Legyen a Tied! sportágait ezután ellepték a gyerekek, akik nem csak a bemutatókat nézhették végig, hanem természetesen ki is próbálhatták magukat az összes sportágban.

Az egyik helyi példakép, Kiss Szilárd olimpikon súlylökő is kilátogatott a rendezvényre, akit gyermekkori élményeiről kérdeztünk.

– Mikor kezdtél sportolni és mi volt az első sportág amivel találkoztál?

– Kosárlabdával próbálkoztam először Zalaegerszegen, még általános iskolásként, ha jól emlékszem negyedikesként. Később az iskolában már nem volt továbblépési lehetőség, így nyolcadikos koromban részt vettem a város környéki iskolák diákolimpiáján, ahol első helyezett lettem súlylökésben. Ezután már édesapám segítségével kezdtem edzeni. Később a ZTE atlétika szakosztályát erősítettem, ahol Gyulai Gyula irányításával atlétizáltam 18 éves koromig, illetve voltam korosztályos válogatott is. Az érettségi után már célirányosan jöttem Németh Pali bácsihoz Szombathelyre, a dobóatléták egyik fő bázisára. Kitűzött célunk volt, hogy megkezdjem a felkészülést a világversenyekre és később profi dobóatlétaként járjam a világot. Kijutottam a Sydney-i olimpiára is és nagyon büszke vagyok arra, hogy immáron 13 éve tartom a súlylökő magyar csúcsot 20,56 méterrel. A főiskola után a Dobó SE-től kaptam állás lehetőséget és így itt „ragadtam” Szombathelyen.

– Mivel foglalkozol jelenleg? – Jelenleg testnevelést tanítok a szombathelyi Neumann János Általános Iskolában, ahol a tanmenetnek megfelelően a testnevelés órákon is megismertetem a gyermekekkel a dobószámokat, de nálam az ajtó mindig nyitva áll, bármelyik sportág képviselőit szívesen látom az órákon, hiszen a cél az, hogy a diákok minél több sportággal találkozzanak.

– Hogyan tudod motiválni a gyerekeket?

– Nagy szerencsém van, mert ha az ember élsportoló volt, sokkal könnyebb a tanítványokat motiválni, mivel az eredmények általában tiszteletet váltanak ki. Manapság a diákok ingerküszöbe sokkal magasabb, mint korábban a mienk volt, így folyamatosan dolgozni kell érdeklődésük fenntartásán, ezért is van szükség az ilyen programokra, ahol rengeteg impulzus éri őket és megismerkednek minél több mozgásformával, sportággal. A programsorozat május 14-én a zalaegerszegi Városi Sportcsarnokba látogat, ahol a rendezvény 12 órától 16 óráig ingyenesen látogatható. A programról bővebben a www.asportlegyenatied.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Több száz gyermek vehette birtokba a váci sportcsarnokot

Hat rendkívül sikeres rendezvény után Pest megyébe, a váci sportcsarnokba látogatott el A Sport Legyen a Tied! programsorozat. A 12 órakor kezdődő eseményt a programot életre hívó Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárság államtitkára, dr. Simicskó István nyitotta meg. A rövid beszédeket követően azonnal több száz gyermek vehette birtokába a csarnok küzdőterét, melyre 20 sportág képviselete rendezkedett be. A legkülönfélébb eszközök kíváló lehetőséget biztosítottak arra, hogy az általános iskolások két órán keresztül tartalmas programon vegyenek részt. A vívók elektromos találatjelzővel tesztelték a gyermekek reakcióidejét, az ökölvívókkal tényleg igazi ringbe szállhattak az arra vállalkozók, a vízilabdások pedig egy érdekes teszttel hívták fel magukra a figyelmet. A sportcsarnok pályáján a labdajátékok is jól megfértek egymás mellett, a labdarúgók képviseletében Csank János edzőtől kérdezhettek a gyermekek. A Magyar Diáksport Szövetség – a program koordinációjával megbízott szervezet – standjánál pedig kedvenc sportáguk kitűzőjét készíthették el az iskolások. Az eddig minden állomáson osztatlan sikerű kajak-kenu standon a legmodernebb technikával felszerelt ergometeres gépekkel lehetett versenyezni, miközben a sportág olimpiai-, és világbajnoka, Dónusz Éva mesélt váci gyermekkori élményeiről.

“A 70-es években bátyám iskolai toborzás révén került be a Váci Hajó SE kajak-kenu szakosztályába. Ő olyan élményekkel gazdagodott, amit én is szerettem volna átélni. A szüleim nem nagyon akartak engedni, mert féltettek a nyílt víztől, de a testvérem edzője addig rágta a fülüket, hogy végül engem is elengedtek az edzésekre. Az edzőm annyira elhivatott volt a gyermekek és az utánpótlás iránt, hogy szinte egész életét erre tette fel. Szerencsére jó időben voltunk jó helyen akkoriban, így ragadtunk meg a sportágban. 19 éves koromban az ifi korosztályt elhagyva kerültem az Újpesti-Dózsába, Fábiánné Rozsnyói Kati nénihez, majd ‘93 után Angyal Zoltánnal értem el a világbajnoki aranyamat. A pályafutásom után lettem a serdülő válogatott szakmai irányítója, így én is fiatalokkal kezdtem el foglalkozni, majd a serdülő válogatottat is vezettem. Néhány évet ugyan kihagytam amikor gyermekeim megszülettek, idén január óta azonban a szövetség szakmai csoportjában ismét a gyermek korosztályokkal foglalkozom.

Azt gondolom, hogy egyre több a lehetőség a gyermekek számára a szabadidő eltöltésére, így nem egyszerű őket bevonni a sportba. Nekünk szerencsénk van, hiszen a kajak-kenu sport piramisának stabil alapja van, nagyon sokan indulnak utánpótlás versenyeinken. A szövetség új kampánya is sokat segít, de a helyi egyesületek is mindent megtesznek azért, hogy legyen kinek edzést tartani. Vácon az egyik legnépszerűbb egyéni sportág a kajak-kenu, de ehhez természetesen a hagyományok is hozzájárulnak. Hesz Mihály, Gyulay Zsolt és jómagam vagyunk Vác olimpiai bajnokai, akik itt kezdték anno pályafutásukat. Jelenleg a Váci Vasutas SE képviselője, Csernák Petra utánpótlás edzőként 30 fős csoportot visz – ez hatalmas munka – mellyel sokat tesz a sportágunkért, testvére, Csernák Edina pedig marathon szakágban ért el komoly sikereket. “

Az ingyenes rendezvényről bővebben a www.asportlegyenatied.hu weboldalon kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Tatabányára látogattak a sportágak!

A Sport Legyen a Tied! programsorozat megyei rendezvényeinek sorában a tatabányai Földi Imre Sportcsarnok következett. Hasonlóan az előző 5 rendezvényhez az általános iskolás gyermekek számára ezen a helyszínen is 2 órás elfoglaltságot kínáltak a sportágak.

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár kiemelte, a kormányzat célja, hogy 2018-ra legalább 500 000 iskolás korú magyar gyermek sportoljon rendszeresen, egyesületi színekben. A program létrehozásával ez a cél elérhetővé válik, a gyermekek országszerte több, mint 400 egyesülettel vagy sportági képviselettel találkozhatnak. A program a nyári szünetet követően is folytatódik, az ország 230 iskolájában lesznek majd további sportági bemutatók.

Schmidt Csaba, Tatabánya megyei jogú város polgármestere elmondta, hogy a kormányzattal közösen több létesítmény fejlesztését is elhatározták, és reméli, hogy a jövőben a program már az új, multifunkciós városi sportcsarnokba tér vissza. A város sportélete mindig is meghatározó volt, több olimpiai bajnok mondhatja szülővárosának Tatabányát.

Április elején, a program indításakor Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár felkérte Csernoviczki Éva olimpiai bronzérmes cselgáncsozót, hogy legyen a program követe, így Éva most saját szülővárosában láthatta vendégül a több mint ezer gyermeket és a 15 sportágat.

Balogh Gábor, a program koordinációjával megbízott Magyar Diáksport Szövetség elnöke hangsúlyozta, a programsorozat remek lehetőség a gyermekek számára, hogy egy helyszínen megismerkedjenek olyan sportágakkal is, melyek iskolai környezetben nem elérhetőek számukra.

Az esemény igazi különlegessége volt, hogy a megnyitón részt vett Földi Imre, az 1972-es müncheni olimpia súlyemelő bajnoka, a csarnok névadója is.

Az érdeklődők bővebben a www.asportlegyenatied.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Ezúttal Salgótarjánba látogatott A Sport Legyen a Tied! programsorozat

A salgótarjáni Városi Sportcsarnokban rendezett, ismét vidám hangulatban zajló eseményen az öt helyi és megyei tankerületből érkezett több mint hatszáz gyermek próbálhatta ki magát 15 különböző sportágban, valamint kaphatott tájékoztatást a városi és megyei sportegyesületek képviselőitől. A régióban kiemelt jelentőségű kerékpársport, tájfutás és triatlon külön standdal képviseltette magát, és a délutáni órákban rövid bemutatót is tartott a résztvevő gyermekek legnagyobb örömére. A 9 éves Erika Szügyről érkezett a rendezvényre és az összes jelenlevő sportág kipróbálása után már szinte biztos benne, hogy kajakos szeretne lenni. Fenyvesi Csilla, a helyi Gyermekkert Óvoda huszonkét nagycsoportosával látogatott a sportcsarnokba, mert fontosnak tartja, hogy a gyermekek minél kisebb korukban megismerjék a különböző sportágakat és ezen a rendezvényen ráadásul különleges élményben is részük lehet, hiszen találkozhatnak profi sportolókkal, akik személyesen oszthatják meg velük sportélményeiket.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ), – mint a program koordinációjával megbízott szervezet – képviseletében a világ- és Európa bajnok öttusázó Máthé Vivien megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Sport Legyen a Tied! rendezvénysorozat kítűnő lehetőség a gyermekek számára, hogy megtalálják és megkedveljék azt a sportágat, amiben talán még élsportólók is lehetnek. Egyúttal lehetőségük nyílik arra, hogy megismerjék a lakóhelyük közelében működő sportegyesületeket is, elhatározásuk esetén pedig bővítsék az adott sportág utánpótlásbázisát. Székyné dr. Sztrémi Melinda, a KLIK Salgótarjáni Tankerülete igazgatójának elmondása szerint nagyon fontos társadalmi feladatot látnak el az MDSZ által rendezett Diákolimpia® versenysorozatok is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának támogatásával életre keltett programsorozat jövő héten szerdán, április 29-én Tatabányára látogat, ahol a Földi Imre Sportcsarnokban 12h és 16h között várják az érdeklődő gyerekeket, szülőket és kísérőiket. Az ingyenes rendezvényről bővebben a www.asportlegyenatied.hu weboldalon kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Miskolcra érkezett a Sport Legyen A Tied! program

Negyedik, rendkívül népszerű állomásán van túl az Emberi Erőforrások Minisztréiuma Sportért Felelős Államtitkárságának támogatásával életre keltett programsorozat, mely része a Nemzeti Sportfejlesztés hosszútávú programjának.

A miskolci Generali Arénában megrendezett eseményen több mint 1500 gyermek választahatott magának a megjelent sportágak közül. Egytől-egyig helyi egyesületek vagy sportági képviseletek segítik a bemutatók lebonyolítását, így elmondható, hogy jó kezekbe kerülnek a mozogni vágyó iskolások. A program keretében nem csak a városban élők, hanem a megye különböző településeiről is érkezhettek gyermekek. Az eseményen ismét több sportkíválóság volt jelen, akik hiteles arcai saját sportáguknak és személyesen tudták elmesélni útjukat a nevelőegyesületüktől az országos bajnoki címig, vagy akár az olimpiáig.

A városi diáksport életről Diczházi Monikát, a Miskolc Városi Diáksport Szövetség főtitkárát kérdeztük.

“Nagy büszekség számunkra, hogy minden felmenő rendszerű Diákolimpia® versenyt megrendezünk a városban, de a csapatsportokban amatőr versenyeket is lebonyolítunk, ahol több száz résztvevő indul évről-évre. Szerencsések vagyunk, hiszen minden évben ellátogat hozzánk egy-egy országos döntő vagy összevont Diákolimpia®, így az ország minden tájáról érkeznek hozzánk vendég sportolók.

Fontos megjegyeznünk, hogy már a legkisebbeknél is elkezdjük a sportok bemutatását, hiszen több sportágban Ovi-Olimpia eseményeket is szervezünk. Annak érdekében, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg, az alsó tagozatos diákok részére tavasszal Csoki Futást, télen pedig terematlétikát bonyolítunk le. Látható, hogy rengeteg sportos – az országban egyedülálló – programot kínálunk óvodásoknak és iskolásoknak egyaránt.

A minden hónapban meghirdetett, hivatalos túravezetővel szervezett bükki gyalogtúrák mellett, évtizedekre visszanyúló hagyomány a Miskolc Város napján megrendezésre kerülő utcai futóverseny. A váltó jellegéből fakadóan rendkívül népszerű, a városi általános és középiskolások szép számban vesznek részt rajta. Szövetségünk munkáját egy közel 20 főből álló önkéntes csapat segíti, nélkülük és az Önkormányzat támogatása nélkül egy rendezvény vagy verseny sem jöhetne létre. Bízom benne, hogy a Sport Legyen a Tied! program még több gyermeket mozgat meg és rendezványeinken ennek hatására is növekedni fog a résztvevői létszám.”

Ezen a héten szerdán Salgótarjánba látogat a Magyar Diáksport Szövetség koordinációjával zajló program, ahol több mint 15 sportág képviselete várja a diákokat a Városi Sportcsarnokban. A rendezvény ingyenes, 12h és 16h között várja a látogatókat. Az érdeklődők bővebben a www.asportlegyenatied.hu weboldalon tájékozódhatnak.

A Sport legyen a Tied! – Nyíregyháza volt a következő állomás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által életre hívott, sportágakat népszerűsítő programsorozatnak Nyíregyházán a Bujtosi Szabadidő Csarnok adott otthont. A rendezvényt Dr.Zsilinszky László, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese nyitotta meg. A program koordinációjával megbízott Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) részéről Dr. Molnár László szakmai igazgató köszöntötte a kilátogató több mint 800 gyermeket, testnevelőiket illetve a sportágak képviselőit. Beszédében hangsúlyozta, hogy ezzel a rendezvénnyel nem ér véget Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a program, hiszen iskolai színtéren – mint ahogyan minden más megyében is – folytatódnak a bemutatók, illetve megvalósul a sporteszközök kihelyezése is. Baracsi Endre a megyei közgyűlés alelnöke arra bíztatta a gyereket, hogy ne fogják vissza magukat és hangosan buzdítsák egymást a különböző sportágak kipróbálása közben. A szervezetten érkező iskolások az előző két helyszínhez hasonlóan berendezett nyíregyházi csarnok méretéből fakadóan még nagyobb terük volt, ami főleg a labdajátékok esetében számított sokat. A Kodály Zoltán általános iskola intézményvezetője, Baloghné Németh Szilvia elmondta, fontosnak érezte, hogy tanulóival meglátogassa a rendezvényt, mert annak ellenére, hogy zenei iskolát vezet, nagy hangsúlyt fektet a gyerekek sportolási lehetőségeinek biztosítására. Intézményük egyedülálló abban, hogy úszásra 8 évfolyamon keresztül van lehetősége minden tanulónak heti rendszerességgel és megtanulják mind a 4 úszásnemet. A kajak-kenu sport Nyíregyházára is igazi példaképet delegált, Vereczkei Ákos olimpiai- és világbajnok kajakozóval mérhették össze tudásukat a legbátrabbak az ergométer segítségével, majd lehetőségük nyílt egy autogram begyűjtésére is. Ákos beavatta a diákokat a kajakozás kulisszatitkaiba, elmondta, hogy sportága egyaránt erősít testet és lelket, illetve a fiúkat azzal bíztatta, hogy a legcsinosabb lányok mindig a vízpartokon vannak. A pást egyik leglelkesebb vívója a 11 éves kerekesszékes Marcsek Attila volt, aki nővére hatására szeretett bele a sportágba és immár egy éve az NYVSC igazolt versenyzőként célja mi más is lehetne, mint az olimpiai győzelem. A Sport Legyen A Tied! program idén minden megyébe ellátogat, a tervek szerint 20 helyszínen, 20 sportággal több tízezer gyermeket mozgat meg. Április 21-én Miskolc, majd 22-én Salgótarján sportcsarnoka következik a sorban. A programról bővebben a www.asportlegyenatied.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szekszárdra érkezett A Sport Legyen A Tied!

Tolna megye székhelyén, Szekszárdon folytatódott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által életre hívott, sportágakat népszerűsítő programsorozat.

A rendezvény fő célja, hogy az általános iskolások részére egyszerre, egy helyen tartsanak minél több sportági bemutatót, hiszen így a gyermekek sokkal könnyebben megtalálhatják a számukra legszimpatikusabbat. Szekszárd városi sportcsarnokában összesen 20 sportág képviselete mutatta be, hogy a gyermekek milyen mozgásformákkal, feladatokkal találkozhatnak edzéseiken. A labdajátékok területe volt a legnépszerűbb, mindenki megtanulhatta a röplabdában ismert kosárérintést, a kézilabda testcseleit, a labdarúgás rúgó- illetve a kosárlabda dobótechnikáit. A küzdősportokat is nagy érdeklődés övezte, hiszen sok gyermek nem találkozott még tatamival és nem tapasztalta milyen egy judo ruha (judo gí) fogása, de érdeklődéssel próbálgatták a víváshoz használt eszközöket is. A helyi asztalitenisz klub is sok-sok gyermeket mozgatott meg egy különleges adogatógéppel, amely a leggyorsabbakat is komoly próba elé állította.

A város sportéletéről Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője a következőket mondta:

“Szekszárdon hagyományosan erősek a csapatsportágak, így a városvezetés az elmúlt néhány évben kiemelt figyelmet fordított a sportlétesítmények fejlesztésére. 2009-ben megépült két kisebb és egy nagy füves focipálya, majd ezt követte egy szabvány méretű 8 sávos atlétikai pálya. Legújabb fejlesztéseink közé tartozik a sportcsarnok mellett elhelyezkedő fürdő, melyben helyet kapott egy úszómedence is. Ezt tovább fogjuk bővíteni egy új fedett uszodával. A nagy területen elterülő sportlétesítmények remek alapot adnak arra, hogy az utánpótlás bázist szélesítsük és ezáltal akár új sportágak megjelenését is támogassuk. Nem régóta már nálunk is lehet amerikai focizni, ami rendkívül népszerű játéknak bizonyul. Célunk, hogy a már hagyományos, sikeres sportrendezvények – Borvidék Félmaraton, Gemenc Nagydíj, SporTolna Triatlon Fesztivál – mellé újakat is szervezzünk, ennek egyik remek példája a Sport Legyen A Tied! program.”

A Sport Legyen A Tied! program idén minden megyébe ellátogat, a tervek szerint 20 helyszínen, több tízezer gyermeket mozgat meg. Április 20-án Nyíregyházára látogatnak a sportágak, majd pedig Miskolc és Salgótarján következik a sorban. A programról bővebben a www.asportlegyenatied.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Pécsett debütált A Sport Legyen a Tied! program

Az esemény megnyitóján Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Nagy Csaba, a Baranya megyei közgyűlés elnöke, valamint Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke köszöntötte a Lauber Dezső Sportcsarnokba kilátogató több, mint 1000 gyermeket és kísérőiket. A rendezvényen a hazai sportélet korábbi és jelenlegi kiválóságai is kivették részüket sportágaik népszerűsítésében a tanulók legnagyobb örömére, hiszen így a különböző mozgásformák kipróbálása mellett lehetőségük nyílt néhány értékes autogram begyűjtésére is olimpiai-, világ- és Európa bajnokoktól. Az 5 órás, ingyenes programra a megye számos településéről, valamint a megyeszékhelyről szervezett formában, folyamatosan érkeztek az általános iskolások. A sportágak különböző módokon, kreatív eszközökkel igyekezték megmutatni a leginkább rájuk jellemző sajátosságot, áthidalva hogy minderre egy sportcsarnokban kijelölt területen volt lehetőség. Az MDSZ jóvoltából a Diákolimpia® standjánál a sportágak kipróbálása után a gyerekek saját maguk készíthették el kedvenc sportjuk, vagy a program logóját ábrázoló kitűzőjüket, mellyel az élmény mellett egy kis emléket is vihettek magukkal a mai eseményről.

A program a Nemzeti Sportfejlesztés projekt keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére és finanszírozásával a Magyar Diáksport Szövetség koordinálásával zajlik, melyben egyes kiemelt sportágak és látvány-csapatsportok országos sportági szakszövetségei közreműködésével sportágakat bemutató, népszerűsítő események valósulnak meg országosan. Ennek során 20 megyei kiemelt esemény és közel 200 helyi (iskolai) rendezvény lesz 2015-ben.

A kezdeményezés fő célja, hogy minél több tanuló ismerhesse meg az érintett sportágakat, valamint a lakóhelye közelében működő sportegyesületeket és ezáltal bővüljön ezen sportágak utánpótlás-bázisa, melyhez hozzájárul az is, hogy az országos sportági szakszövetségek térítésmentesen helyeznek ki sportág-specifikus eszközöket a programban résztvevő iskolák számára, elősegítve ezzel a mindennapos testnevelés céljainak megvalósulását is.

Minden megye egy-egy sportlétesítményében több mint 20 sportág (kézilabda, kosárlabda, asztalitenisz, atlétika, judo, röplabda, tenisz, torna, vívás, tollaslabda, labdarúgás, jégkorong, vízilabda, birkózás, evezés, kajak-kenu, kerékpár, korcsolya, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, úszás) egy időben tart bemutató eseményt, mely mellett megjelennek az adott város környezetében fellelhető további egyesületek is. Ezek a sportági bemutatók 2015. április – május között valósulnak meg, részletes program és az események beszámolója megtalálható a www.asportlegyenatied.hu honlapon.

 

Háttér:

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) 1987-ben alakult civil szervezet, mely a köznevelésben – alap- és középfokú iskolai oktatást folytató nevelési-oktatási intézményekben – a diáksport dimenziói mentén tevékenységet kifejtő pedagógusok és szervezetek országos érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete. Az MDSZ ma az ország egyik legnagyobb ifjúsági szervezete, amely egyszerre valósít meg köznevelési, sport- valamint a szabadidő hasznos eltöltését célzó – egészségfejlesztési – feladatokat.

Sajtókapcsolat:

sajto@mdsz.hu

06 (1) 273 35 76

 

 • Egyéb hírek

  Elkezdődött a NETFIT® mérési időszak az iskolákban

  |

  Az iskolákban a tanév rendjéről szóló rendeletnek megfelelően hétfőn elkezdődött az aktuális fittségmérési időszak, amelynek eredményei alapján pontos képet kapnak majd a pedagógusok, a szülők és a döntéshozók a diákok fittségi állapotáról. A NETFIT® mérés az 5-12. osztályos tanulók bevonásával zajlik, azonban mivel a középfokú oktatási intézményekben jelenleg tantermen kívüli, digitális munkarend van érvényben, így […]

  FEBRUÁR 10-IG MEGHOSSZABBÍTJUK A DIÁKOLIMPIA VERSENYEK FELFÜGGESZTÉSÉT

  |

      A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) Országos Központja összhangban a védelmi intézkedésekről szóló Kormányrendeletben foglaltakkal a Diákolimpia® 2020/2021. tanévi versenyrendszerével kapcsolatban a mai napon az alábbi döntést hozta: (1) a 2020/2021. tanévi Diákolimpia® versenyrendszerének 2020. november 11-től kezdődő – és eredetileg 2020. december 11-ig tartó – felfüggesztése 2021. február 10-ig meghosszabbításra kerül. A felfüggesztés […]

  Sportösztöndíj programot hirdet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

  |

  Az idei tanévben érettségiző és kiemelkedő sportteljesítménnyel rendelkező tanulóknak ajánljuk az alábbi felhívást: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem pályázatot ír ki a 2021. évi felsőoktatási felvételi eljárásban az Egyetem államilag támogatott, az államtudományi képzési területhez tartozó, nappali és levelezős munkarendű alapképzésére, olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló felvételi jelentkezők számára. A sportösztöndíjat elnyerő sportolók sikeres érettségi vizsga, valamint a […]

  Január 11-ig meghosszabbítjuk a Diákolimpia versenyek felfüggesztését

  |

  A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) Országos Központja összhangban a védelmi intézkedésekről szóló Kormányrendeletben foglaltakkal a Diákolimpia® 2020/2021. tanévi versenyrendszerével kapcsolatban a mai napon az alábbi döntést hozta: A 2020/2021. tanévi Diákolimpia® versenyrendszerének 2020. november 11-től kezdődő – és eredetileg 2020. december 11-ig tartó  –felfüggesztése 2021. január 11-ig meghosszabbításra kerül. A felfüggesztés időtartama alatt a Magyar […]

  Újabb négy évre Balogh Gábor az NDHSZ elnöke

  |

  Megtartotta esedékes tisztújító küldöttgyűlését a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ) – amelynek az MDSZ is alapító tagszervezete és 2017. óta működik a sportról szóló törvény által létrehozott négy sportköztestület egyikeként. A döntéshozók egyhangú szavazással újraválasztották tisztségében a szervezetet az elmúlt négy évben elnökként irányító Balogh Gábort, szövetségünk elnökét. A köztestület alelnökévé a küldöttek […]

  Minden mozgás számít! – A mozgásszegény életmód és az elégtelen fizikai aktivitás veszélyeire hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO)

  |

  A WHO új, globális fizikai aktivitás ajánlása a testmozgás egészségre gyakorolt hatásainak és a mozgásszegény életmód káros hatásainak legújabb kutatásain alapul. Az új irányelvek kihangsúlyozzák az aktivitás fontosságát minden élethelyzetben lévő ember számára, és felhívják a figyelmet, hogy a mozgásnak bármilyen formája – például a lépcsőzés és a házimunka is – jelentőséggel bír.  Kiemelt fontossággal […]

  Megtarthatók köztéren a testnevelés órák

  |

  Az elmúlt hetek járványügyi korlátozó intézkedései alapján a Magyar Diáksport Szövetség levélben kért állásfoglalást az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságától, hogy a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben foglalt korlátozások tükrében van-e lehetőség a testnevelésórák megtartására az iskola területén kívül, az iskolához közel eső közterületen, parkban vagy szabadtéri sportpályán. Örömmel tudatjuk, hogy a Minisztérium képviseletében […]

  Több mint 500-an követték a HIPE 2020 és CEREPS+ nemzetközi, minőségi testnevelés témájú online konferenciánkat

  |

  Immár negyedik alkalommal rendeztük meg a minőségi testnevelésre fókuszáló, nemzetközi konferenciánkat, ezúttal a CEREPS, azaz az Európai Testnevelési és Sport Kutatási Tanács nemzetközi szervezettel összefogva. Fő célunk volt, hogy a konferencia ezúttal a tudomány, a módszertan és a gyakorlat hármas egységében reagáljon a legaktuálisabb kérdésekre, kihívásokra. A rendezvényt az idei évben rendhagyó módon kellett lebonyolítanunk: […]

  Meghosszabbításra került a Szellemi Diákolimpia® gyakorló fordulójának kitöltési határideje

  |

  A Szellemi Diákolimpia® 0. gyakorló fordulójának kitöltési határideje december 04-ére módosult. Az éles fordulókkal ellentétben a gyakorló feladatsorok megválaszolására csaknem egy hónap áll minden csapat rendelkezésére. Az itt szerzett pontszámok nem számítanak bele a végeredménybe, így a nevezőknek mindenképpen érdemes az olimpiatörténeti tudásukat tesztelniük. A nevezés az alábbi oldalon lehetséges: https://nevezes.diakolimpia.hu/

  Közlemény A 2020/2021. tanévi Diákolimpia® felfüggesztéséről és egyes sportági versenykiírásaiban meghatározott lebonyolítási és nevezési határidők törléséről

  |

  A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnökségének 4/2020 (III.11.) számú határozatában foglalt felhatalmazás alapján az MDSZ Országos Központja összhangban a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendeletben foglaltakkal, valamint a 2020. október 2-án kiadott közleményével, a Diákolimpia® 2020/2021. tanévi versenyrendszerével kapcsolatban az alábbi döntést hozta: (1) a 2020/2021. tanévi Diákolimpia® versenyrendszere […]