Nyílt levél a Diákolimpia® versenyzőihez és felkészítőikhez

Kedves Diákolimpikonok!

Tisztelt Testnevelők, Tisztelt Intézményvezetők!

Kedves Szülők!

 

Alig egy hónap telt el a koronavírus járványhelyzet kritikussá válása óta, és ezen rövid idő alatt a járvány mindannyiunk életét felforgatta. Az idei Húsvét nem olyan volt, mint amit megszoktunk, és a hétköznapjaink is, a megannyi tennivaló ellenére, furcsa, fásult ürességben telnek. Sok minden hiányzik most a megszokott életünkből. Leginkább természetesen a szeretteink – idős szüleink, nagyszüleink, rokonaink, barátaink – közelsége, a személyes találkozások semmivel nem pótolható közvetlensége, a mozgás szabadsága (ami esetünkben, a diáksport KÖZÖSSÉG esetében, nem csupán a lakhelyelhagyást, hanem a közös sportolás, testmozgás örömét is jelenti!).

És most már hiányzik még valami, ami az elmúlt tanévekben mindig ott volt nekünk: a DIÁKOLIMPIA®.

Nekünk, a Magyar Diáksport Szövetségben dolgozóknak igazi szívügyünk a Diákolimpia, amely mindig is az MDSZ sokrétű tevékenységének zászlóshajója volt. És jól tudjuk, hogy nemcsak nekünk fontos, hiszen évről-évre tapasztaljuk azt a felemelő lelkesedést, amit Ti, résztvevő diáksportolóként, Önök felkészítő pedagógusként, a feltételeket biztosító intézményvezetőként, gyermeke sporttevékenységét támogató szülőként a Diákolimpia® iránt tanúsítotok, tanúsítanak. Miattatok, Önök miatt érdemes évről évre meghirdetni és lebonyolítani ezt a versenyrendszert, ami ma már évente mintegy 320 ezer nevezéssel büszkélkedhet, és 160 ezer diákot mozgat meg országszerte.

Az idei tanévben nem várt, elháríthatatlan külső ok, a vírus fenyegetése vetett véget – átmenetileg – a közös munkánknak. A csoportos rendezvények, sportesemények korlátozása, majd tilalma miatt előbb felfüggeszteni kényszerültünk a versenyeinket, végül pedig arra a felismerésre jutottunk, hogy ebben a tanévben bármennyire is szeretnénk, már nem fogjuk tudni folytatni, pótolni azokat.

Fájdalmas, és mindeddig példa nélküli döntést kellett meghoznunk. Tudjuk, hogy az idei tanévi Diákolimpia® végleges félbeszakítása, lezárása hozzánk hasonlóan nagyon sok gyereknek, pedagógusnak és szülőnek jelent csalódást és szomorúságot. Sőt, Nektek diáksportolóknak (és természetesen a felkészítő tanároknak) valószínűleg ennél sokkal többet: a rengeteg befektetett energia és munka látszólagos hiábavalóságát, a kiemelkedő diákolimpiai eredmény esélyének elveszítését, az iskola-település-megye méltó képviseletének ellehetetlenülését. Ezek valódi veszteségek, amelyeket nem szabad alábecsülnünk, és nem is tettük, amikor a döntés következményeit mérlegeltük.

Mindezek ellenére meggyőződésünk, hogy a jelenlegi helyzetben ez volt az egyetlen felelős lépés. Magától értetődő módon számunkra is az egészség védelme az elsődleges, és maximális felelősséget érzünk a Diákolimpia® versenyek valamennyi résztvevője egészségének megőrzéséért, a biztonságos részvétel feltételeinek biztosításáért. Ma ezeket a feltételeket sem mi, sem más rajtunk kívül nem tudja biztosítani Számotokra. Hogy meddig lesz ez így, ugyan nem tudhatjuk, de – folyamatosan nyomon követve a járványügyi helyzet alakulását, a szakemberek állásfoglalásait és a kormányzati népegészségügyi intézkedéseket – úgy ítéljük meg, hogy ebben a tanévben nagy valószínűséggel már nem lesz lehetőségünk a diáksportesemények biztonságos lebonyolítására.

Ehelyütt nem részletezzük, miért nem láttunk módot arra, hogy egyes versenyszámok, sportágak esetében „kivételt tegyünk” a versenyek esetleges későbbi folytatását, befejezését illetően. Itt sajnos nem lehetett jó döntést hozni, a legkevésbé rosszat kellett kiválasztanunk. Ezt pedig abban láttuk, hogy valamennyi érintettre nézve teljesen egységesen, az esélyegyenlőség, mint legfőbb alapelv szem előtt tartásával járjunk el. Úgy gondoljuk, hogy a bizonyosság, a kiszámíthatóság mindig jobb, mint a bizonytalanság, még akkor is, ha az nyilvánvalóan negatív következményekkel jár számunkra.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Nektek, Önöknek!

Köszönjük minden diáksportolónak, versenyzőnek, hogy az idei tanévben is elindultatok a Diákolimpián saját sportágatokban, eredményesen képviselve ezzel iskolátokat.

Ugyanígy köszönet illeti a felkészítő testnevelőket, Önök azok, akik ebben a tanévben sem kíméltek időt-energiát, és rengeteg munkát, valamint komoly szakmai tudást fektettek abba, hogy tanítványaik elindulhassanak és eredményesen szerepeljenek a Diákolimpián.

Nem feledkezhetünk meg a szülőkről sem, akik számos áldozatot vállalva támogatták gyermekeiket idén is a felkészülésben, a mindennapos edzésekben, a versenyekre történő elutazásban.

Senki nem tehet arról, ha saját vagy csapata/versenyzője idei Diákolimpiai szereplése végül meghiúsult vagy félbeszakadt, de még ha így is történt, meggyőződésünk, hogy az elvégzett munka, a rengeteg gyakorlás és felkészülés nem volt hiábavaló! Mert ezáltal is többek lettetek, fejlődtetek, és ami a legfontosabb: rengeteget tettetek az egészségetekért.

A továbbiakban teljes gőzzel készülünk a következő tanévi Diákolimpia® idény meghirdetésére és megszervezésére, bízva abban, hogy a külső körülmények ezt lehetővé teszik. Bízunk abban is, hogy a Diákolimpia® népszerűsége töretlen marad, és mindazok a versenyzők, csapatok, felkészítő testnevelők, akik most jogosan érzik úgy, hogy valami félbemaradt, valamit elvettek tőlük, a jövő tanévben kettőzött erővel és motivációval vágnak neki a versenyidénynek.

Mindemellett az előttünk álló időszakban minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy minél több gyereket megmozgassunk a kényszerű otthonlét ideje alatt is, olyan aktivitásokat, programokat valósítsunk meg a digitális térben, amelyek lehetőséget kínálnak minden iskoláskorú gyereknek (és reményeink szerint akár szüleiknek, családtagjaiknak is) a mindennapos testmozgásra, sőt akár a versenyzésre is. Ahogyan azt a tavaly életre hívott mozgalmunk elnevezése is hirdeti: „DO60”, azaz mozogjatok minden nap legalább 60 percet! Mi igyekszünk tippeket adni, hogyan.

A fentiek szellemében köszönjük Nektek, Önöknek az idei tanévet, a 2020/2021. tanévi Diákolimpián újra találkozunk! Addig is reméljük, hogy viszontlátunk mindenkit közösségi média csatornáinkon: 

DO60 Youtube, DO60 Instagram, DO60 Facebook, Diákolimpia Facebook, MDSZ Youtube, MDSZ Facebook

 

Balogh Gábor                                                                         dr. Erdős Dániel

elnök                                                                                   ügyvezető igazgató

                                   Magyar Diáksport Szövetség

 

 

 

 

 • Egyéb hírek

  Bonyhádi és kiskunfélegyházi iskolák lettek a hétvégi Diákolimpia® országos döntő legeredményesebb csapatai

  |

  Több mint fél év után végre újra Diákolimpia® országos döntőt rendezhettünk: a hétvégén Székesfehérváron kissé zord időjárás kíséretében zajlott az MVM Atlétika – Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Diákolimpia® Országos Döntő. Az eseményen a III-IV. és az V-VI. korcsoport versenyzői mérték össze tudásukat, hogy a küzdelem végén a legjobbak megszerezzék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet. A […]

  Több mint fél év után országos döntő a Diákolimpián!

  |

  MVM Atlétika-Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Diákolimpia® Országos Döntő Utoljára 2020. március elején tudtuk országos döntőn vendégül látni az ország legjobb sportolóit, és ezt követően a járványügyi helyzet miatt több sportágban sajnos már nem tudtunk Diákolimpia országos Bajnokot hirdetni. A hosszú kihagyást követően ezen a hétvégén Székesfehérváron erre újból lesz lehetőségünk, hiszen a Magyar Diáksport Szövetség […]

  Változások a 2020/2021. tanévi Diákolimpia® lebonyolítási határidőkben

  |

  Az MDSZ Országos Központja – a Diákolimpia Bizottság javaslatával egyetértve – a Diákolimpia® 2020/2021. tanévi versenyrendszerével kapcsolatban az alábbi döntést hozta: Összhangban a Kormány járványügyi készültségi időszakban alkalmazott védelmi intézkedéseivel, az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és biztosítva annak lehetőségét, hogy a 2020/2021. tanévben meghirdetett valamennyi Diákolimpia® verseny a későbbiek során megrendezésre kerülhessen, az alábbi […]

  „Aqua Challenge” vízivás kihívás októberben

  |

  A megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet októberi közösségi média kampányával az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága támogatásával. A kampány keretében az a Merőkanál.hu – Élj könnyebben! Facebook oldalon minden nap praktikus tanácsokat és hasznos, hiteles információkat tesznek közzé a vízfogyasztással kapcsolatban. Emellett minden hetén […]

  Az elhivatott testnevelőknek köszönhetően résztvevői csúcsot döntött a Magyar Diáksport Nap

  |

  Közel félmillió gyermek sportolt a múlt pénteki diáksport napon, és több mint négyszáz iskola rendezett előtte szabadtéri sportfoglalkozást az Open Streets Day alkalmából Soha nem látott akadályok nehezítették idén az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day – ESSD) megrendezését, azonban az elhivatott, lelkes testnevelőknek és intézményvezetőknek köszönhetően közel 1400 iskola ünnepelte meg a jeles […]

  A diáksportért végzett kiemelkedő munkáért adott át elismeréseket idén is küldöttgyűlésén az MDSZ

  |

  A Magyar Diáksport Szövetség ma tartotta küldöttgyűlését, amelyen a hagyományoknak megfelelően elismerte azon diáksport vezetők, diáksportot segítők munkáját, akik az elmúlt évek során segítették a szövetség szerteágazó tevékenységét, hozzájárultak a diákolimpiai rendezvények zökkenőmentes lebonyolításához, sikereket értek el tanítványaikkal. Idén az alábbi kollégák vehették át a kitüntetést Balogh Gábor elnöktől és Tóth Zoltán alelnöktől: Szablya Zita […]

  A szabadtéri testmozgás az egyik legjobb immunerősítő – Az iskolák országszerte köztéri sportolással ünnepelték az Open Streets Day eseményt

  |

  A szabadtéri sport előnyeinek hangsúlyozásával hirdette meg az  MDSZ az Open Streets Day eseményt országszerte az iskoláknak. A jeles napon vagy a közeli napokban iskolák százai szerveztek köztéri sportfoglalkozásokat a gyerekeknek, kiemelve a sport immunerősítő hatását. Az MDSZ központi eseményét a Városliget új sportparkjában rendezte meg. Az International Sport and Culture Association (ISCA) 2019-ben első […]

  Díjaztuk a 2019. évi ESSD legaktívabb szervezőit

  |

  Az MDSZ kiemelt díjazási rendszert honosított meg az Európai Diáksport Napja alkalmából, minden évben külön jutalomban részesíti azokat az iskolákat, megyei és települési önkormányzatokat, továbbá azokat az intézményfenntartókat és megyei diáksport szervezeteket, akik a legtöbbet teszik a diáksportnap népszerűsítéséért és hagyományainak ápolásáért. Ennek értelmében idén a 2019. évi diáksport nap eredményes megszervezéséért az alábbi intézmények, […]

  Átadták a Magyar Sport Napja alkalmából odaítélt miniszteri elismeréseket és díjakat

  |

  Az ünnepségre eredetileg május 6-án került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az eseményt. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ünnepi beszédében kiemelte, hogy a mostani díjazottak is bekerültek a magyar sport nagyjai közé, mert tovább viszik a gazdag hazai sporthagyományokat. “Bármennyire is furcsán hangzik, önök a mostani ifjúság példaképei, és nagy a szerepük abban, […]

  Idén testnevelés órai keretek között ünnepeljük az Európai Diáksport Napját

  |

  A vírusfertőzés elleni védekezésben kiemelt szerepet kap az immunrendszer-erősítő testmozgás A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indított Európai Diáksport Napját (ESSD) idén szeptember 25-én ünnepeljük. A COVID-19 miatti járványügyi készültség időszakában az MDSZ azt javasolja, hogy az iskolák a testnevelés órák keretei között szervezzék meg a diáksportnapi programokat. A jelenlegi tanév rendjében először jelent meg […]