Nyílt levél a Diákolimpia® versenyzőihez és felkészítőikhez

Kedves Diákolimpikonok!

Tisztelt Testnevelők, Tisztelt Intézményvezetők!

Kedves Szülők!

 

Alig egy hónap telt el a koronavírus járványhelyzet kritikussá válása óta, és ezen rövid idő alatt a járvány mindannyiunk életét felforgatta. Az idei Húsvét nem olyan volt, mint amit megszoktunk, és a hétköznapjaink is, a megannyi tennivaló ellenére, furcsa, fásult ürességben telnek. Sok minden hiányzik most a megszokott életünkből. Leginkább természetesen a szeretteink – idős szüleink, nagyszüleink, rokonaink, barátaink – közelsége, a személyes találkozások semmivel nem pótolható közvetlensége, a mozgás szabadsága (ami esetünkben, a diáksport KÖZÖSSÉG esetében, nem csupán a lakhelyelhagyást, hanem a közös sportolás, testmozgás örömét is jelenti!).

És most már hiányzik még valami, ami az elmúlt tanévekben mindig ott volt nekünk: a DIÁKOLIMPIA®.

Nekünk, a Magyar Diáksport Szövetségben dolgozóknak igazi szívügyünk a Diákolimpia, amely mindig is az MDSZ sokrétű tevékenységének zászlóshajója volt. És jól tudjuk, hogy nemcsak nekünk fontos, hiszen évről-évre tapasztaljuk azt a felemelő lelkesedést, amit Ti, résztvevő diáksportolóként, Önök felkészítő pedagógusként, a feltételeket biztosító intézményvezetőként, gyermeke sporttevékenységét támogató szülőként a Diákolimpia® iránt tanúsítotok, tanúsítanak. Miattatok, Önök miatt érdemes évről évre meghirdetni és lebonyolítani ezt a versenyrendszert, ami ma már évente mintegy 320 ezer nevezéssel büszkélkedhet, és 160 ezer diákot mozgat meg országszerte.

Az idei tanévben nem várt, elháríthatatlan külső ok, a vírus fenyegetése vetett véget – átmenetileg – a közös munkánknak. A csoportos rendezvények, sportesemények korlátozása, majd tilalma miatt előbb felfüggeszteni kényszerültünk a versenyeinket, végül pedig arra a felismerésre jutottunk, hogy ebben a tanévben bármennyire is szeretnénk, már nem fogjuk tudni folytatni, pótolni azokat.

Fájdalmas, és mindeddig példa nélküli döntést kellett meghoznunk. Tudjuk, hogy az idei tanévi Diákolimpia® végleges félbeszakítása, lezárása hozzánk hasonlóan nagyon sok gyereknek, pedagógusnak és szülőnek jelent csalódást és szomorúságot. Sőt, Nektek diáksportolóknak (és természetesen a felkészítő tanároknak) valószínűleg ennél sokkal többet: a rengeteg befektetett energia és munka látszólagos hiábavalóságát, a kiemelkedő diákolimpiai eredmény esélyének elveszítését, az iskola-település-megye méltó képviseletének ellehetetlenülését. Ezek valódi veszteségek, amelyeket nem szabad alábecsülnünk, és nem is tettük, amikor a döntés következményeit mérlegeltük.

Mindezek ellenére meggyőződésünk, hogy a jelenlegi helyzetben ez volt az egyetlen felelős lépés. Magától értetődő módon számunkra is az egészség védelme az elsődleges, és maximális felelősséget érzünk a Diákolimpia® versenyek valamennyi résztvevője egészségének megőrzéséért, a biztonságos részvétel feltételeinek biztosításáért. Ma ezeket a feltételeket sem mi, sem más rajtunk kívül nem tudja biztosítani Számotokra. Hogy meddig lesz ez így, ugyan nem tudhatjuk, de – folyamatosan nyomon követve a járványügyi helyzet alakulását, a szakemberek állásfoglalásait és a kormányzati népegészségügyi intézkedéseket – úgy ítéljük meg, hogy ebben a tanévben nagy valószínűséggel már nem lesz lehetőségünk a diáksportesemények biztonságos lebonyolítására.

Ehelyütt nem részletezzük, miért nem láttunk módot arra, hogy egyes versenyszámok, sportágak esetében „kivételt tegyünk” a versenyek esetleges későbbi folytatását, befejezését illetően. Itt sajnos nem lehetett jó döntést hozni, a legkevésbé rosszat kellett kiválasztanunk. Ezt pedig abban láttuk, hogy valamennyi érintettre nézve teljesen egységesen, az esélyegyenlőség, mint legfőbb alapelv szem előtt tartásával járjunk el. Úgy gondoljuk, hogy a bizonyosság, a kiszámíthatóság mindig jobb, mint a bizonytalanság, még akkor is, ha az nyilvánvalóan negatív következményekkel jár számunkra.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Nektek, Önöknek!

Köszönjük minden diáksportolónak, versenyzőnek, hogy az idei tanévben is elindultatok a Diákolimpián saját sportágatokban, eredményesen képviselve ezzel iskolátokat.

Ugyanígy köszönet illeti a felkészítő testnevelőket, Önök azok, akik ebben a tanévben sem kíméltek időt-energiát, és rengeteg munkát, valamint komoly szakmai tudást fektettek abba, hogy tanítványaik elindulhassanak és eredményesen szerepeljenek a Diákolimpián.

Nem feledkezhetünk meg a szülőkről sem, akik számos áldozatot vállalva támogatták gyermekeiket idén is a felkészülésben, a mindennapos edzésekben, a versenyekre történő elutazásban.

Senki nem tehet arról, ha saját vagy csapata/versenyzője idei Diákolimpiai szereplése végül meghiúsult vagy félbeszakadt, de még ha így is történt, meggyőződésünk, hogy az elvégzett munka, a rengeteg gyakorlás és felkészülés nem volt hiábavaló! Mert ezáltal is többek lettetek, fejlődtetek, és ami a legfontosabb: rengeteget tettetek az egészségetekért.

A továbbiakban teljes gőzzel készülünk a következő tanévi Diákolimpia® idény meghirdetésére és megszervezésére, bízva abban, hogy a külső körülmények ezt lehetővé teszik. Bízunk abban is, hogy a Diákolimpia® népszerűsége töretlen marad, és mindazok a versenyzők, csapatok, felkészítő testnevelők, akik most jogosan érzik úgy, hogy valami félbemaradt, valamit elvettek tőlük, a jövő tanévben kettőzött erővel és motivációval vágnak neki a versenyidénynek.

Mindemellett az előttünk álló időszakban minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy minél több gyereket megmozgassunk a kényszerű otthonlét ideje alatt is, olyan aktivitásokat, programokat valósítsunk meg a digitális térben, amelyek lehetőséget kínálnak minden iskoláskorú gyereknek (és reményeink szerint akár szüleiknek, családtagjaiknak is) a mindennapos testmozgásra, sőt akár a versenyzésre is. Ahogyan azt a tavaly életre hívott mozgalmunk elnevezése is hirdeti: „DO60”, azaz mozogjatok minden nap legalább 60 percet! Mi igyekszünk tippeket adni, hogyan.

A fentiek szellemében köszönjük Nektek, Önöknek az idei tanévet, a 2020/2021. tanévi Diákolimpián újra találkozunk! Addig is reméljük, hogy viszontlátunk mindenkit közösségi média csatornáinkon: 

DO60 Youtube, DO60 Instagram, DO60 Facebook, Diákolimpia Facebook, MDSZ Youtube, MDSZ Facebook

 

Balogh Gábor                                                                         dr. Erdős Dániel

elnök                                                                                   ügyvezető igazgató

                                   Magyar Diáksport Szövetség

 

 

 

 

 • Egyéb hírek

  Mozgáslehetőség és online sportkihívások diákoknak – indul a Diákolimpia GameTime2!

  |

  Az iskoláskorú gyerekek aktivizálására újra elindítja online játékát a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ). A nyolc sportágban, egyenként tizenkét kihívással induló Diákolimpia GameTime2 a felfüggesztett diáksportversenyeket, közte a Diákolimpiát igyekszik pótolni a résztvevő sportolók és pedagógusok számára. A kihívásokat ezúttal is kiváló élsportolók mutatják be, többek között Dzsudzsák Balázs, Hanga Ádám, Baji Balázs, Ligetvári Patrik, Kovacsics […]

  Elkezdődött a NETFIT® mérési időszak az iskolákban

  |

  Az iskolákban a tanév rendjéről szóló rendeletnek megfelelően hétfőn elkezdődött az aktuális fittségmérési időszak, amelynek eredményei alapján pontos képet kapnak majd a pedagógusok, a szülők és a döntéshozók a diákok fittségi állapotáról. A NETFIT® mérés az 5-12. osztályos tanulók bevonásával zajlik, azonban mivel a középfokú oktatási intézményekben jelenleg tantermen kívüli, digitális munkarend van érvényben, így […]

  FEBRUÁR 10-IG MEGHOSSZABBÍTJUK A DIÁKOLIMPIA VERSENYEK FELFÜGGESZTÉSÉT

  |

      A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) Országos Központja összhangban a védelmi intézkedésekről szóló Kormányrendeletben foglaltakkal a Diákolimpia® 2020/2021. tanévi versenyrendszerével kapcsolatban a mai napon az alábbi döntést hozta: (1) a 2020/2021. tanévi Diákolimpia® versenyrendszerének 2020. november 11-től kezdődő – és eredetileg 2020. december 11-ig tartó – felfüggesztése 2021. február 10-ig meghosszabbításra kerül. A felfüggesztés […]

  Sportösztöndíj programot hirdet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

  |

  Az idei tanévben érettségiző és kiemelkedő sportteljesítménnyel rendelkező tanulóknak ajánljuk az alábbi felhívást: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem pályázatot ír ki a 2021. évi felsőoktatási felvételi eljárásban az Egyetem államilag támogatott, az államtudományi képzési területhez tartozó, nappali és levelezős munkarendű alapképzésére, olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló felvételi jelentkezők számára. A sportösztöndíjat elnyerő sportolók sikeres érettségi vizsga, valamint a […]

  Január 11-ig meghosszabbítjuk a Diákolimpia versenyek felfüggesztését

  |

  A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) Országos Központja összhangban a védelmi intézkedésekről szóló Kormányrendeletben foglaltakkal a Diákolimpia® 2020/2021. tanévi versenyrendszerével kapcsolatban a mai napon az alábbi döntést hozta: A 2020/2021. tanévi Diákolimpia® versenyrendszerének 2020. november 11-től kezdődő – és eredetileg 2020. december 11-ig tartó  –felfüggesztése 2021. január 11-ig meghosszabbításra kerül. A felfüggesztés időtartama alatt a Magyar […]

  Újabb négy évre Balogh Gábor az NDHSZ elnöke

  |

  Megtartotta esedékes tisztújító küldöttgyűlését a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ) – amelynek az MDSZ is alapító tagszervezete és 2017. óta működik a sportról szóló törvény által létrehozott négy sportköztestület egyikeként. A döntéshozók egyhangú szavazással újraválasztották tisztségében a szervezetet az elmúlt négy évben elnökként irányító Balogh Gábort, szövetségünk elnökét. A köztestület alelnökévé a küldöttek […]

  Minden mozgás számít! – A mozgásszegény életmód és az elégtelen fizikai aktivitás veszélyeire hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO)

  |

  A WHO új, globális fizikai aktivitás ajánlása a testmozgás egészségre gyakorolt hatásainak és a mozgásszegény életmód káros hatásainak legújabb kutatásain alapul. Az új irányelvek kihangsúlyozzák az aktivitás fontosságát minden élethelyzetben lévő ember számára, és felhívják a figyelmet, hogy a mozgásnak bármilyen formája – például a lépcsőzés és a házimunka is – jelentőséggel bír.  Kiemelt fontossággal […]

  Megtarthatók köztéren a testnevelés órák

  |

  Az elmúlt hetek járványügyi korlátozó intézkedései alapján a Magyar Diáksport Szövetség levélben kért állásfoglalást az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságától, hogy a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben foglalt korlátozások tükrében van-e lehetőség a testnevelésórák megtartására az iskola területén kívül, az iskolához közel eső közterületen, parkban vagy szabadtéri sportpályán. Örömmel tudatjuk, hogy a Minisztérium képviseletében […]

  Több mint 500-an követték a HIPE 2020 és CEREPS+ nemzetközi, minőségi testnevelés témájú online konferenciánkat

  |

  Immár negyedik alkalommal rendeztük meg a minőségi testnevelésre fókuszáló, nemzetközi konferenciánkat, ezúttal a CEREPS, azaz az Európai Testnevelési és Sport Kutatási Tanács nemzetközi szervezettel összefogva. Fő célunk volt, hogy a konferencia ezúttal a tudomány, a módszertan és a gyakorlat hármas egységében reagáljon a legaktuálisabb kérdésekre, kihívásokra. A rendezvényt az idei évben rendhagyó módon kellett lebonyolítanunk: […]

  Meghosszabbításra került a Szellemi Diákolimpia® gyakorló fordulójának kitöltési határideje

  |

  A Szellemi Diákolimpia® 0. gyakorló fordulójának kitöltési határideje december 04-ére módosult. Az éles fordulókkal ellentétben a gyakorló feladatsorok megválaszolására csaknem egy hónap áll minden csapat rendelkezésére. Az itt szerzett pontszámok nem számítanak bele a végeredménybe, így a nevezőknek mindenképpen érdemes az olimpiatörténeti tudásukat tesztelniük. A nevezés az alábbi oldalon lehetséges: https://nevezes.diakolimpia.hu/