Nyílt levél a Diákolimpia® versenyzőihez és felkészítőikhez

Kedves Diákolimpikonok!

Tisztelt Testnevelők, Tisztelt Intézményvezetők!

Kedves Szülők!

 

Alig egy hónap telt el a koronavírus járványhelyzet kritikussá válása óta, és ezen rövid idő alatt a járvány mindannyiunk életét felforgatta. Az idei Húsvét nem olyan volt, mint amit megszoktunk, és a hétköznapjaink is, a megannyi tennivaló ellenére, furcsa, fásult ürességben telnek. Sok minden hiányzik most a megszokott életünkből. Leginkább természetesen a szeretteink – idős szüleink, nagyszüleink, rokonaink, barátaink – közelsége, a személyes találkozások semmivel nem pótolható közvetlensége, a mozgás szabadsága (ami esetünkben, a diáksport KÖZÖSSÉG esetében, nem csupán a lakhelyelhagyást, hanem a közös sportolás, testmozgás örömét is jelenti!).

És most már hiányzik még valami, ami az elmúlt tanévekben mindig ott volt nekünk: a DIÁKOLIMPIA®.

Nekünk, a Magyar Diáksport Szövetségben dolgozóknak igazi szívügyünk a Diákolimpia, amely mindig is az MDSZ sokrétű tevékenységének zászlóshajója volt. És jól tudjuk, hogy nemcsak nekünk fontos, hiszen évről-évre tapasztaljuk azt a felemelő lelkesedést, amit Ti, résztvevő diáksportolóként, Önök felkészítő pedagógusként, a feltételeket biztosító intézményvezetőként, gyermeke sporttevékenységét támogató szülőként a Diákolimpia® iránt tanúsítotok, tanúsítanak. Miattatok, Önök miatt érdemes évről évre meghirdetni és lebonyolítani ezt a versenyrendszert, ami ma már évente mintegy 320 ezer nevezéssel büszkélkedhet, és 160 ezer diákot mozgat meg országszerte.

Az idei tanévben nem várt, elháríthatatlan külső ok, a vírus fenyegetése vetett véget – átmenetileg – a közös munkánknak. A csoportos rendezvények, sportesemények korlátozása, majd tilalma miatt előbb felfüggeszteni kényszerültünk a versenyeinket, végül pedig arra a felismerésre jutottunk, hogy ebben a tanévben bármennyire is szeretnénk, már nem fogjuk tudni folytatni, pótolni azokat.

Fájdalmas, és mindeddig példa nélküli döntést kellett meghoznunk. Tudjuk, hogy az idei tanévi Diákolimpia® végleges félbeszakítása, lezárása hozzánk hasonlóan nagyon sok gyereknek, pedagógusnak és szülőnek jelent csalódást és szomorúságot. Sőt, Nektek diáksportolóknak (és természetesen a felkészítő tanároknak) valószínűleg ennél sokkal többet: a rengeteg befektetett energia és munka látszólagos hiábavalóságát, a kiemelkedő diákolimpiai eredmény esélyének elveszítését, az iskola-település-megye méltó képviseletének ellehetetlenülését. Ezek valódi veszteségek, amelyeket nem szabad alábecsülnünk, és nem is tettük, amikor a döntés következményeit mérlegeltük.

Mindezek ellenére meggyőződésünk, hogy a jelenlegi helyzetben ez volt az egyetlen felelős lépés. Magától értetődő módon számunkra is az egészség védelme az elsődleges, és maximális felelősséget érzünk a Diákolimpia® versenyek valamennyi résztvevője egészségének megőrzéséért, a biztonságos részvétel feltételeinek biztosításáért. Ma ezeket a feltételeket sem mi, sem más rajtunk kívül nem tudja biztosítani Számotokra. Hogy meddig lesz ez így, ugyan nem tudhatjuk, de – folyamatosan nyomon követve a járványügyi helyzet alakulását, a szakemberek állásfoglalásait és a kormányzati népegészségügyi intézkedéseket – úgy ítéljük meg, hogy ebben a tanévben nagy valószínűséggel már nem lesz lehetőségünk a diáksportesemények biztonságos lebonyolítására.

Ehelyütt nem részletezzük, miért nem láttunk módot arra, hogy egyes versenyszámok, sportágak esetében „kivételt tegyünk” a versenyek esetleges későbbi folytatását, befejezését illetően. Itt sajnos nem lehetett jó döntést hozni, a legkevésbé rosszat kellett kiválasztanunk. Ezt pedig abban láttuk, hogy valamennyi érintettre nézve teljesen egységesen, az esélyegyenlőség, mint legfőbb alapelv szem előtt tartásával járjunk el. Úgy gondoljuk, hogy a bizonyosság, a kiszámíthatóság mindig jobb, mint a bizonytalanság, még akkor is, ha az nyilvánvalóan negatív következményekkel jár számunkra.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Nektek, Önöknek!

Köszönjük minden diáksportolónak, versenyzőnek, hogy az idei tanévben is elindultatok a Diákolimpián saját sportágatokban, eredményesen képviselve ezzel iskolátokat.

Ugyanígy köszönet illeti a felkészítő testnevelőket, Önök azok, akik ebben a tanévben sem kíméltek időt-energiát, és rengeteg munkát, valamint komoly szakmai tudást fektettek abba, hogy tanítványaik elindulhassanak és eredményesen szerepeljenek a Diákolimpián.

Nem feledkezhetünk meg a szülőkről sem, akik számos áldozatot vállalva támogatták gyermekeiket idén is a felkészülésben, a mindennapos edzésekben, a versenyekre történő elutazásban.

Senki nem tehet arról, ha saját vagy csapata/versenyzője idei Diákolimpiai szereplése végül meghiúsult vagy félbeszakadt, de még ha így is történt, meggyőződésünk, hogy az elvégzett munka, a rengeteg gyakorlás és felkészülés nem volt hiábavaló! Mert ezáltal is többek lettetek, fejlődtetek, és ami a legfontosabb: rengeteget tettetek az egészségetekért.

A továbbiakban teljes gőzzel készülünk a következő tanévi Diákolimpia® idény meghirdetésére és megszervezésére, bízva abban, hogy a külső körülmények ezt lehetővé teszik. Bízunk abban is, hogy a Diákolimpia® népszerűsége töretlen marad, és mindazok a versenyzők, csapatok, felkészítő testnevelők, akik most jogosan érzik úgy, hogy valami félbemaradt, valamit elvettek tőlük, a jövő tanévben kettőzött erővel és motivációval vágnak neki a versenyidénynek.

Mindemellett az előttünk álló időszakban minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy minél több gyereket megmozgassunk a kényszerű otthonlét ideje alatt is, olyan aktivitásokat, programokat valósítsunk meg a digitális térben, amelyek lehetőséget kínálnak minden iskoláskorú gyereknek (és reményeink szerint akár szüleiknek, családtagjaiknak is) a mindennapos testmozgásra, sőt akár a versenyzésre is. Ahogyan azt a tavaly életre hívott mozgalmunk elnevezése is hirdeti: „DO60”, azaz mozogjatok minden nap legalább 60 percet! Mi igyekszünk tippeket adni, hogyan.

A fentiek szellemében köszönjük Nektek, Önöknek az idei tanévet, a 2020/2021. tanévi Diákolimpián újra találkozunk! Addig is reméljük, hogy viszontlátunk mindenkit közösségi média csatornáinkon: 

DO60 Youtube, DO60 Instagram, DO60 Facebook, Diákolimpia Facebook, MDSZ Youtube, MDSZ Facebook

 

Balogh Gábor                                                                         dr. Erdős Dániel

elnök                                                                                   ügyvezető igazgató

                                   Magyar Diáksport Szövetség

 

 

 

 

 • Egyéb hírek

  Sikeresen megvalósított projekt

  |

  A Magyar Diáksport Szövetség sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program keretein belül 2019. júliusban meghirdetett “a hazai nagy hagyományú országos szervezésű tanulmányi és sport versenyek támogatására” című pályázati felhívásra. Az NTP-TMV-M-19-A-0001 azonosító számú, a Diákolimpia® tehetséggondozó és versenyrendszerének támogatása 2019/2020 című program biztosított fedezetet a […]

  Nemzetközi fórum a TE IS projekt számára

  |

  A sport általi nevelést népszerűsítő európia projektben kerül bemutatásra többek között a TE IS programunk, mint kiválasztott jógyakorlat. A throughsport.eu oldal célja, hogy tartalmával segítse azokat sport oktatókat, testnevelőtanárokat, edzőket és ifjúságsegítő szakembereket, akik a sportot és testnevelést eszközként is kívánják alkalmazni a fiatalok, a gyermekek és a fiatal felnőttek közösségi készségeinek és demokratikus állampolgári […]

  A WHO jógyakorlatként emelte ki az MDSZ karantén időszak alatti kampányát

  |

  Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi összesítésében Magyarországról kiemelte, és jógyakorlatként mutatta be az MDSZ közösségi médiában folytatott kampányát. A „Mozogj Otthon” kampány elsődleges célja az volt, hogy a WHO által az iskolás korosztálynak ajánlott napi 60 perc közepes-erős intenzitású testmozgást ebben a helyzetben is ösztönözzük. Ehhez az MDSZ élsportolókat, közéleti személyiségeket, influenszereket, testnevelőket, edzőket és egyetemi […]

  Nemzetközi felmérést indít az MDSZ

  |

  Hogyan változott a gyermekek fizikai aktivitása a járvány és a korlátozó intézkedések hatására? Többet mozog az a gyermek, akinek van kertje vagy kutyája? Számít a napirend a mozgás és a sport tekintetében akkor, amikor az iskola zárva tart? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a nemzetközi felmérés, ami május 15 és 31. […]

  Startol a Diákolimpia GameTime – A félbeszakadt Diákolimpia® szezonban online játékot indít az MDSZ

  |

  Otthon is elvégezhető kihívások formájában, Diákolimpia GameTime néven indított játékos felhívása keretében kívánja a tanévben félbeszakadt versenysorozatát népszerűsíteni a szervező Magyar Diáksport Szövetség. A nyolc sportágban ma rajtoló öthetes program összesen 72 kihívást tartalmaz, amelyet a sportágak kiválóságai mutatnak be a gyerekeknek, többek között Baji Balázs, Böczögő Dorina, Lékai Máté és Háfra Noémi. A projekt […]

  Kitüntetések a Magyar Sport Napja alkalmából

  |

  A Magyar Sport Napja alkalmából minden évben hivatalos ünnepségen tüntetik ki a magyar sportért aktívan tevékenykedő szakembereket, ilyen eseményre a járványhelyzet miatt ezúttal nem volt lehetőség, de a díjakat odaítélték. A kiemelkedő edzői tevékenység és a jelentős nevelő-oktató munka, valamint életmű elismerésére edzők, továbbá a kiemelkedő teljesítményt elérő sportolókat felkészítő sportszakemberek részére adományozható Bay Béla-díjban […]

  Mozgásélmény szenioroknak

  |

  Talán soha ennyire nem volt fontos a rendszeres testmozgás, mint most. A Magyar Diáksport Szövetséghez (MDSZ) hasonlóan a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) is elkötelezett a mozgás mellett, ezért most az időseknek is szeretné megkönnyíteni a bezártságot, s egyben napi rutint biztosítani a masport.hu oldalon adott időpontban elérhető ingyenes, kifejezetten a szenior korcsoport számára készített tornájával. […]

  Online pedagógus-továbbképzéseket indít a Magyar Diáksport Szövetség

  |

  A világjárvány okozta helyzetre reagálva a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) digitális felületen elvégezhető továbbképzéseket indít pedagógusok számára. A távoktatási formában megvalósuló kétféle ingyenes továbbképzésre, amelyeket egyedi ütemben két hét alatt lehet elvégezni, már elindult a jelentkezés. Az MDSZ 2020. március 17-én függesztette fel a pedagógus-továbbképzési programjait, mert a járvány miatt indokolttá váló korlátozások miatt átmenetileg […]

  Nyílt levél a Diákolimpia® versenyzőihez és felkészítőikhez

  |

  Kedves Diákolimpikonok! Tisztelt Testnevelők, Tisztelt Intézményvezetők! Kedves Szülők!   Alig egy hónap telt el a koronavírus járványhelyzet kritikussá válása óta, és ezen rövid idő alatt a járvány mindannyiunk életét felforgatta. Az idei Húsvét nem olyan volt, mint amit megszoktunk, és a hétköznapjaink is, a megannyi tennivaló ellenére, furcsa, fásult ürességben telnek. Sok minden hiányzik most […]

  KÖZLEMÉNY a 2019/2020. tanévi Diákolimpia® versenysorozat félbeszakadásáról

  |

  A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnökségének 4/2020 (III.11.) számú határozatában foglalt felhatalmazás alapján az MDSZ vezetése a Diákolimpia® 2019/2020. tanévi versenysorozatát – tekintettel a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló 95/2020. (IV. 9.) Korm. rendeletben foglaltakra is – 2020. március 11. napjával befejezettnek nyilvánítja. A döntés értelmében a 2019/2020. tanévi Diákolimpia® keretében meghirdetett, a Magyar Diáksport Szövetség […]