A konferenciáról

Tisztelt Érdeklődő!

A Magyar Diáksport Szövetség 2014 után immár második alkalommal rendezi meg nemzetközi részvétellel zajló konferenciáját az iskolai testnevelésről és sportról. Ezúttal egy tágabb perspektívából, az egészségfejlesztő testmozgás felől közelítünk a témához. Az egészségfejlesztő testmozgás, a HEPA a sport európai uniós hatáskörré válásával ma már mainstream téma a szakmában, a szakpolitikában és a tudományban egyaránt. Ma már az Európai Unió Tanácsa, az Európai Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet és a nemzeti kapcsolattartó pontok is azon dolgoznak, hogy az élet lehető legtöbb területén feltárják fizikai aktivitás fokozását elősegítő tényezőket. 2016-ban kijelenthető: a rendszeres testmozgásra ösztönzés az egész életen át tartó tanulás egyik kiemelt célterülete kell, hogy legyen. Az idősödő Európában ugyanis mind az életminőséget, mind a globális méretű gazdasági versenyképességünket meghatározza testi és lelki egészségünk.  Rohamosan terjedő ülő életmódunk miatt ma már egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit és mit eszünk, továbbá mennyit és milyen intenzitással mozgunk. Az iskolai testnevelés és sport az ismeretek bővítésén, a készség és képességfejlesztésen túl az ezt szolgáló attitűdformálás, a felelősségvállalás, ha úgy tetszik: jövő-orientált gondolkodásunk kialakításának, fejlesztésének elsődleges terepe.

Hisszük, hogy a konferencia két napja még inkább rávilágít arra, hogy hatékony, gyors megoldások szükségesek. Szakértőink, meghívott vendégeink bemutatják az elmúlt évek magyar fejlesztéseit, szakpolitikai eredményeit, és a minőségi testnevelés formálódó európai keretrendszerének lényegét. Mindemellett szót ejtünk majd arról, hogy miért fontos a mozgásműveltség szélesítése, és ebből a szempontból a grassroots sport koncepciója.

A konferencia egyrészt a Magyar Diáksport Szövetség egyik nyertes ERASMUS+ projektjének (SHA P.E.) záróeseménye, másrészt projektindító rendezvény is. A szövetség ugyanis a következő négy évre arra kapott felhatalmazást a magyar kormánytól, hogy a tagállami – szintén az MDSZ által előkészített – T.E.S.I. 2020 stratégia jelentős részét megvalósítsa. Terveink szerint e projekt előrehaladásáról, szintén egy HIPE konferencia keretében, 2018-ban és 2020-ban is tájékoztatjuk majd az érdeklődőket.