Budapest

bppanorama

Budapest a kulturális sokszínűség, a fesztiválok és a földalatti vizek városa. Páratlan szépsége mellett több ezer év történelmét felvonultató épített örökségéről, gyógyvizéről és dunai panorámájáról ismerszik meg leginkább, de a modern városrészek, romkocsmák és a Sziget, mind elválaszthatatlan részét képezik ennek a nyüzsgő fővárosnak.

Ajánlásaink

Hasznos linkek orangeArrow

budaivarA közösségi közlekedés segítségével a várost földön, vízen, vagy akár a föld alatt is átszelhetjük, olyan eszközök segítségével, mint a kontinens első földalattija. Nincs még egy olyan főváros, ahol ennyiféle közlekedési eszközön utazhatunk a metrótól a trolin át a fogaskerekűig. A National Geographic szerint a világ egyik legszebb vonalán közlekedő 2-es villamoson olyan nevezetességek mellett mehetünk el, mint Európa második legnagyobb parlamentje, a Magyar Tudományos Akadémia székháza vagy a Lánchíd. Az útvonalon láthatjuk a dombos budai oldal nevezetességeit: a budai várat a Mátyás-templommal,
Halászbástyával és Királyi Palotával, vagy a Gellért-hegyi Citadellát. Mindeközben az Unesco világörökség részét képező dunai panorámában gyönyörködhetünk. Utunk végén pedig a CNN által az Európa legszebbjének nevezett vásárcsarnokban hungarikum ételeket vásárolhatunk.
A város több ezer éves történelmi emlékhelyeknek ad otthont. Aquincumban római kori romokkal találkozhatunk, a középkori török fürdőket pedig ma eredeti pompájukban élvezhetjük. Felfedezhetők a gótika, a barokk, a reneszánsz, a szecesszió vagy az art nouveau épített örökségei.
A Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria, a Nemzeti Múzeum vagy a Néprajzi Múzeum izgalmas állandó és európai szintű időszaki kiállításain túl szinte mindenféle gyűjteménnyel találkozhatunk a közlekedésitől a hadtörténetiig, az ókoritól a kortársig Budapest gazdag múzeum- és galériakínálatában.
bazilikaA város két legismertebb temploma a Szent István-bazilika és a Mátyás-templom szépségükön és nagyságukon túl a katolikus egyházi szervezet központjai. A rakparton található Belvárosi plébániatemplom – amelyet a legenda szerint a hídépítéskor eltoltak a helyéről –, a Váci utcában található Szent Mihály-templom – amely koncertjeiről híres –, vagy a népszerű esküvői helyszín, a Szent Anna-templom kihagyhatatlan látnivalók.
A kereszténység mellett Budapesten a zsidó kultúra is kiemelkedő örökséggel vonul fel; Budapesten található Európa legnagyobb működő zsinagógája, amely koncerteknek és egy fesztiválnak is helyet ad.
nemzetiPezsgő kulturális élet jellemzi ezt a gyönyörű várost. Nemzetközi zenei sztárokat vonultat fel az évad minden napján a Művészetek Palotája, klasszikus műveket tart műsoron az Operaház, és a kulturális turisztikai szezont minden márciusban a 33 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitja. A kínálat egyre bővül olyan helyszínek bekapcsolódásával, mint a vadonatúj Budapest Music Center vagy a renoválás után megnyílt Liszt
Ferenc Zeneakadémia.
A Lonley Planet közönségszavazása szerint itt található a világ legjobb bárja, az A38 hajó, és vagy száz olyan klub, bár, vagy kocsma, amelyek esténként élő zenés programot kínálnak.