Élő közvetítés a hétvégi Röplabda diákolimpiáról!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fővárosa, Nyíregyháza ad otthont 2014. február 7. és 9. között a Röplabda Diákolimpia® VI. korcsoportos Országos Döntőnek.

A Bem József Általános Iskola sportcsarnokában felállított három pályán nyolc lány- és nyolc fiúcsapat mérkőzik meg a sportág „királykategóriájában”, és dönti el, melyik iskoláé lesz egy évig a „Magyarország Röplabda Diákolimpia® VI. korcsoportos bajnokcsapata” megtisztelő cím.

A diákolimpiai felmenő rendszer ugyanis nem csak korcsoportokat jelent, hanem hosszú évek munkáját is, kezdve a legkisebbekkel, akik megismerkednek a sportág alapjaival, majd nagyobb pályán, magasabb hálómagasságon próbálják átütni a labdát az ellenfél térfelére, végül eljutnak az e hét végén látható magas színvonalú játékig, ahol kiélezett labdameneteket, hatalmas ütéseket, rafinál ejtéseket, káprázatos mentéseket láthatunk a középiskolás diáksportolóktól.

Hogy tényleg emlékezetes maradjon a Diákolimpia® Országos Döntő, honlapunkon élő internetes közvetítést adunk az esemény vasárnapi fiú és lány keresztjátékairól és felsőházi helyosztóiról.

A találkozók kommentátorai Dankó László, a Nyíregyházi Televízió, valamint Hájer Zsigmond, a Kölcsey Televízió szerkesztő-műsorvezetői, míg a közvetítés technikai hátterét, ill. a mérkőzések után közvetlenül visszanézhető kép- és hanganyagot a LiveSite munkatársai biztosítják.

Az országos döntő mérkőzéseinek eredményeit folyamatosan közöljük, ill. a közvetítés részteleiről is honlapunkon adunk tájékoztatást.

Lássuk, miként vélekednek a lánycsapatok testnevelői, felkészítői csapataik esélyeiről!

Karagics Mátyás, a kecskeméti Katona József Gimnázium testnevelője a kezdeti időkre emlékezve megemlíti, a fiú röplabdával 1964, a lány röplabdával pedig 1973 óta foglalkoznak a gimnáziumban. „A fiúknál 25 első és számtalan egyéb helyezést értünk el, a lányokkal rendszeresen a korcsoportos döntők résztvevői vagyunk, a legjobb helyezésünk egy 3. hely.” – mondja a szakember. – „Miként értékelem a döntőbe jutást? Ebben az évben ez bravúrnak számít, nem igazán számítottunk rá, ennek ellenére szeretnénk mindenkinek méltó ellenfele lenni. Úgy gondoljuk, az alsó ágon az 5-6. helyet elcsíphetjük. Különlegességgel nem szolgálhatok, legfeljebb szeretném kiemelni, hogy éppen fele-fele arányban vannak az egyesületben már játszó, igazolt és a csak iskolában röplabdázó, nem igazolt játékosok a keretben. Büszkeséggel tölt el, hogy a csapat két felkészítője az elmúlt két évben megkapta az év legjobb utánpótlás, illetve felnőtt edzője címet.”

kecskemet_katona_kep_2014-900x506

Állnak balról: Karagics Mátyás, Szabados Kitti, Kiss Gréta, Kökény Nóra, Rakiás Anita, Simon Rebeka, Kőbányai Ágnes, Sándorné Kormos Edit, Térdelnek balról: Juhász Karolina, Szilágyi Adrienn, Laczkó Dóra, Remecz Anna, Remecz Lilla

A békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium csapatának tagjai többségében a Békéscsabai Röplabda Sportegyesületben röplabdáznak. Az iskola diákolimpiai múltja sem akármilyen, hiszen az elmúlt tanévben a VI. korcsoportban 5. helyen végeztek, míg az V. korcsoportban a dobogó legmagasabb fokára állhattak Benkőné Petri Szilvia és Nagy Attila tanítványai. Idén azt a célt tűztek maguk elé, hogy éremgyűjteményüket gyarapítsák, lehetőleg a legfényesebbel.

bekescsaba_szeberenyi_kep_2014

Álló sor balról: Gerendeli Dóra, Rohodi Eszter, Nagy Viktória, Krizsán Vanda, Térdelő sor balról: Csók Bianka, Kanizsai Dorottya, Kovács-Fiskus Fanni, Vári Fanni

A Békés megyei bajnokságban második helyen végzett békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium az Egerben megrendezett országos elődöntőn három csapatot megelőzve jutott be a nyíregyházi országos döntő nyolc csapata közé. Bárdos Tibor tanár úr egyértelműen fogalmazott, amikor csapatát a finálé legjobb négy együttese közé várja. Az iskola 15 éves röplabdás múltja, valamint az elmúlt tanévek 1., 2., 3., 4., 5. helyezései mind annak előjele, hogy Nyíregyházára is a végső győzelem reményében utaznak el a lányok.

bekescsaba_andrassy_kep_2014-900x675

Álló sor balról: Bárdos Tibor, Hortobágyi Anett, Oláh Blanka, Kardos Gréta, Korniss Ildikó, Pomázi Rebeka, Nagy Attila, Térdelő sor balról: Kovács Orsolya, Nika Borbála, Szpin Renáta, Kucsera Eszter

A budapesti Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium leánycsapata képviseli a fővárosi minőségi röplabdát. Az iskola röplabdás sportéletről és a lányokról Polgár Anikó csapatvezető így nyilatkozott: „Iskolai sportkör keretében régóta foglalkozunk röplabdával, tanulóink lelkesen járnak edzéseinkre, a kerületi diákolimpiák rendszeres résztvevői vagyunk, sőt ettől a tanévtől kezdve bekapcsolódtunk a mini röplabda programba is, ami a legkisebbekkel való törődést jelenti ebben a sportágban.

Köznevelés típusú sportiskolaként sok igazolt sportoló jár hozzánk, így a Vasas és a KRA-TF csapatában is játszanak „csikesek”, akik lelkesen és nagy akarással képviselik iskolájukat a diákolimpiai fordulókon. Több junior válogatott játékossal büszkélkedünk, akik Heraklész tagok is – Pekárik Eszter, Ludmán Réka, Gubicza Laura, Fábián Fanny –, ezért sportpályafutásukra és tanulmányi előmenetelükre is nagy figyelemmel kell lennünk.

A 2010/2011. tanévben megnyertük az V. korcsoportos diákolimpiai országos döntőt, a 2011/2012. tanévben második helyet szereztünk Budapesten, így nem jutottunk be az országos fináléba. A 2012/2013. tanévben Kecskeméten megnyertük a VI. korcsoportosok országos versenyét, és idén is szeretnénk maradandót alkotni, legalábbis az első helyért játszani. Szeretnénk, ha a Budapesti Diáksport Szövetség harmadszor is kitüntetésben részesítene bennünket, a diákolimpiákon való eredményes szereplésért.”

budapest_csik_kep_4_2014-900x600

 

Pest megyét a gödöllői Török Ignác Gimnázium képviseli, a leánycsapat felkészítői Gőz Tibor és Szabados István. Szabados István, a csapat edzője így nyilatkozott: „Minden játékosunk a TEVA GRC igazolt sportolója. Van, aki már 7-8 éve űzi a sportágat, de fiatal „gólyák” is bekerültek a csapatba. A Gödöllői Röplabda Club 2006-ban kezdett szisztematikus utánpótlás nevelésbe, azóta kétévente indít be kezdők számára képzést, ahová a városi általános iskolákból és a közeli településekről érkeznek a gyerekek. Jelenleg 5 csoportban zajlik a munka 4 edző irányítása mellett.

Az elmúlt 4 évben valamilyen korcsoportban mindig képviseltettük magunkat az országos döntőkben. Bejutottunk III.  és VI. korcsoportos diákolimpiai döntőbe, és minden korosztályos MRSZ-döntőbe is egyszer-egyszer. A club korábban (2006) nyert junior bajnokságot, de azt nem saját nevelésű játékosokkal érte el . Munkánk eredményeként 2012-ben már saját nevelésű játékosokkal értük el az ifjúsági döntőbe jutást, majd 2012-ben az OSB és OGYB fináléba is kvalifikáltuk magunkat. A gyermek korosztályban a dobogó 3. fokára is felállhattunk, amire nagyon büszkék vagyunk.

A Török Ignác Gimnázium nem csak a környék, hanem az ország egyik legjobb iskolája, ezért nagyon népszerű a gyerekek körében. Szerencsések vagyunk, hiszen sok röplabdás felvételizik ide sikeresen, így tudjuk építeni a diákolimpiai csapatot is. Tavaly sikerült a döntőbe jutnunk, Kecskeméten a hetedik helyet szereztük meg, idén is a nyolcas fináléba kerültünk, és bízom benne, hogy jövőre is folytatjuk ezt a szép hagyományt. Az előző országos döntős csapathoz képest tulajdonképpen egy játékos ballagott el az iskolából, viszont érkeztek öten (!) is, akik megbízható versenyzők, bevethetőek ilyen jelentős eseményen, mint a diákolimpiai döntő.

Konkrét eredményességi elvárásunk nincs, úgy fogalmaznék, bizakodunk a tavalyinál előkelőbb helyezés elérésében.

Érdekesség? Hm, talán egy dolog jut eszembe. Tavaly Kecskeméten rendezték a döntőt, és az elődöntőben egy kecskeméti csapatot vertünk meg. Idén pedig a nyíregyházi Arany csapatán jutottunk túl, hogy itt lehessünk a döntőben! Bocsánat érte :)!

pest-megye-Török-900x675

Álló sor balról: Harangozó Lili, Koleszár Kitti, Almási Ramóna, Szabados István, Gál Bernadett, Juhász Boglárka, Hemmert Kíra, Térdelő sor balról: Harangozó Laura, Lados Szilvia, Kovács Adél, Koleszár Elza, Kómár Nikolett, a képről hiányzik: Dajka Dalma

A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium évek óta rendszeres szereplője a sportág korcsoportos diákolimpiai döntőinek. Simonné Kutas Zita tanárnő, aki maga is többszörös válogatottsággal büszkélkedhet, generációknak adta már át a sport, az egészséges életmód, a röplabda szeretetét. A sikeres pedagógus a kitartást, az akaraterőt, a személyes példamutatást tartja hitvallásának, amire tanítványait is neveli. A tanárnő jó erőpróbának tarja a VI. korcsoportosok országos döntőjét, hiszen az iskolacsapat áprilisban, Portugáliában képviseli a magyar színeket az Iskolai Röplabda Világbajnokságon.

kaposvar_tancsics_kep_2014-900x506

 Álló sor balról: Fehér Zsófia, Pintér Dorina, Miklai Mercédesz, Duduka Inez, Simonné Kutas Zita, Duduka Ingrid, Száraz Brigitta, Mike Mercédesz. Térdelő sor balról: Keen Alexandra, Pónya Viktória, Ratasics Réka, Sörös Lili, Kozics Boglárka

A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium testnevelői 25 éve foglalkoznak a röplabda sportággal, e negyedszázad alatt az eddigi legjobb eredményük a diákolimpiai országos döntőn elért 5. helyezés, valamint különböző emlékversenyek és kupák során számos tornagyőzelemmel, helyezéssel is büszkélkedhetnek. Pezenhófer György tanár úr alapvető célként értékeli minden évben az országos döntőbe kerülést, amit idén is teljesítettek. „A legjobbat szeretnénk kihozni magunkból, és meglátjuk, ez mire lesz elég. Az a fontos, hogy a döntő után elmondhassuk, mi mindent megtettünk, és ez most ennyire futotta! Bár zárójelben megjegyzem, egy jó sorsolás sokat segíthetne, mert az utóbbi években nem igazán volt szerencsénk.” – nyilatkozta a Tanár úr az esélyekről, majd így folytatta: „A lányok a város különböző egyesületeiben játszanak, így néha ellenfelek, néha csapattársak. Mindig nagy kérdés, hogyan tudunk jól összedolgozni!”

szombathely_kanizsai_kep_2014-900x675

Álló sor balról: Szecsődi Barbara, Bokor Laura, Pezenhófer György, Horváth Dóra, Simon Fanni. Térdelő sor balról: Magyar Liza, Kalcsics Eliza, Horváth Anna, Horváth Anna Viktória, Stieber Aida. A képről hiányzik: Nagy Teodóra és Kolocz Laura

A fiúcsapatokról a következőképpen nyilatkoztak a testnevelőik és  felkészítők.:

A kecskeméti Műszaki Szakközépiskola, Speciális Szakiskola és Kollégiumban 20 éve foglalkoznak a röplabda oktatásával. Gyurkó Sándor testnevelő büszke fiaira és arra, hogy a nagy konkurencia miatt már a megyei döntőt megnyerni is nagy tett volt. Majd következett a Kecskeméten megrendezett országos elődöntő, ahol a fővárosi Szent László Gimnázium és az ócsai Bolyai János Gimnázium csapatát kellett legyőzni ahhoz, hogy Nyíregyházára utazhassanak, ahol a fiúk az eredményhirdetés alkalmával a dobogóra szeretnének állni.

A kazincbarcikai Surányi Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium csapata hazai pályán, az egri Dobó István Gimnázium, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, valamint a váci Madách Imre Gimnázium együtteseivel szemben harcolta ki az országos döntőbe kerülést. Szénégető József tanár úr bravúrnak tartja, hogy tanítványaival résztvevői lehetnek a nyíregyházi finálénak, és bízik abban, hogy az 5-6. hely valamelyikén végeznek.

A dunaújvárosi Hild József Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium csapata idén is favoritnak számít a korcsoport versenyében, ahol kiemelten 1993 óta foglalkoznak a röplabdával. Az elmúlt években 25 alkalommal állhattak a diákolimpiai dobogó legmagasabb fokára mind az V., mind a VI. korcsoportos teremröplabdában, ezen túl pedig hat alkalommal strandröplabdában is.

Hétszer második, kétszer harmadik helyen végeztek, és számos egyéb helyezést értek el az iskola diáksportolói.

Liszi Ferenc tanár úr szerint a döntőbe jutás számukra kötelező elvárás, a végső cél pedig a döntő megnyerése. „Szeretnénk tovább folytatni eddigi eredményességünket, annak ellenére, hogy – mint természetes – a csapatunk játékosai négyévenként cserélődnek, illetve a szakmai irányítás területén is változások történnek. A jövőbeni eredményesség záloga lehet a fiatal, ambiciózus szakmai stáb, valamint a további szoros együttműködés a Dunaferr SE szakosztályával.”

dunaujvaros_hild_kep_2014-900x600

A debreceni Fazekas Mihály Gimnázium csapata is hagyományosan sikeres szereplője a röplabdások diákolimpiai versenyének. Több első hellyel, további helyezésekkel büszkélkedhetnek mind a terem-, mind a strandröplabda sportágban. Felföldi János, az intézmény testnevelője 2000-től foglalkozik fiú röplabdával. Így nyilatkozik a múltról és csapata esélyeiről : „A felnövekvő tanítványaimmal folyamatosan értünk el sikereket, szinte nem volt olyan év, ahol ne képviseltük volna megyénket a diákolimpiai V., VI. és amatőr V-VI. korcsoportban, valamint strandröplabdában. Országos bajnoki címünk is született ezekben a korosztályokban, 2005-ben Kazincbarcikán az V. korcsoport, 2006-ban Sopronban a VI. korcsoportosokkal nyertünk bajnokságot, 2007-ben az V-VI. korcsoportos amatőr diákolimpiai bajnoki címet Debrecenben hódítottuk el, és szívesen emlékszünk a nyíregyházai Strandröplabda Diákolimpia® országos döntőre is, ahol szintén aranyérmesek lettünk. Az elmúlt években tisztesen helytálltunk tehát az országos döntőkön, és úgy vélem, a nemzetközi porondon is kihoztuk magunkból a maximumot. Eddigi pályafutásom legnagyobb sikereként értékelem a Porec-ben megrendezett Középiskolás Világbajnokságot, ahol 16. helyen végeztünk az igen erős mezőnyben. Az idei döntőbe kerülésért kiélezett csatában kellett felülmúlni a kecskeméti Katona József Gimnázium és az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium csapatát. Nem volt könnyű, de végül sikerült. A nyíregyházi döntőben csapatomat az 5-6. hely valamelyikére várom, ismerve a hazai utánpótlás nevelésben résztvevők tudását. Természetesen a sorsolás, a  formaidőzítés befolyásolhatja az eredményt, így talán az előkelőbb helyezés sem elérhetetlen.”

„A szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában az 1970-es évektől működik röplabda szakosztály, azóta vesznek rész tanulóink versenyeken.” – nyilatkozta Pesti László testnevelő. „A legjobb eredményünk eddig az országos 6. hely, amit az elmúlt tanévben értünk el, korábban rendre a megyei döntő volt a végállomás. Számunkra nagy siker, hogy a döntőbe jutottunk, a csapat akaratereje és együttes csapatmunkája által sikerült kivívni ezt a nagyszerű eredményt. A döntőben szeretnénk tisztességgel helyt állni. Tudjuk, nem mi vagyunk az esélyesek a dobogó legfelső fokára, de sportemberként becsülettel és elszántan fogunk küzdeni a legjobb teljesítményért.”

szolnok_kep_2014-900x506

Álló sor balról: Pesti László, Baláti József, Baláti Róbert, Bali Kristofer, Fekete Ferenc Márk, Kurucsai Áron.

Első sor balról: Pető Szilveszter, Szabó Antal Bence, Tamás Gergő, Tóth Gábor

A kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium testnevelője, Gaál Csilla a következőket nyilatkozta iskolájával kapcsolatban: „Az intézményben 45-50 éve foglalkozunk röplabda sportággal. Régebben, amikor még testnevelés tagozatot is indítottak iskolánkban, mind a lányoknál, mind a fiúknál országos bajnokcsapatunk is volt, és természetesen további dobogós helyezések, hiszen rendszeres résztvevői vagyunk a Diákolimpia® országos döntőknek. Nem csak teremsportban, a strandröplabdában is 1-2-3. helyezéseket szereztünk. Kb. 15 éve nincs testnevelés tagozat, így az igazolt sportolók egy másik, sporttagozatos iskolába jelentkeztek. Ez után a „csak iskolai keretek között röplabdázó”, ún. amatőr kategóriában indultunk, ahol sikeresen szerepeltek tanítványaink: a lányokkal 2., a fiúkkal 1. és 2. helyen végeztünk. A döntőbe jutásnak nagyon örültünk, amit meggyőző játékkal sikerült elérnünk. Titokban számítottunk is erre.,. A nyíregyházi fináléban akár 4 közé is juthatunk, de ehhez kell Fortuna segítsége is  a sorsolásnál. Csapatunkban 3 igazolt játékos szerepel, a többiek csak az iskolai foglakozások keretében művelik ezt a sportot, mert van közöttük kosárlabdázó, vízilabdázó, focista és kézilabdázó is. Nos, ez az én csapatom, nagyon büszke vagyok rájuk, remélem, nem cáfolnak rám Nyíregyházán sem.”

Kaposvári-Munkácsi-900x595

Álló sor balról: Ujlaki Soma, Balogh Péter, Kaposi Máté, Bögöly Gábor, Fogel János. Guggoló sor balról: Csapó Dániel, Csábi Frigyes, Czeferner Richárd, Ihász Bálint, Hanga Bence. A képről hiányzik Takács Boldizsár

A veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnáziumban Fekete Géza tanár úr az egyetem elvégzése óta foglalkozik röplabdával, az „ipariban” nyolcadik éve a lányoknak, ötödik éve pedig a fiúknak tanítja a sportág alapjait és mesterfogásait. Az eredményességről és a játékról így vélekedik a Tanár úr: „Az igazolással rendelkező lányokkal, az iskolánkba járó VESC játékosaival folyamatosan a VI. korcsoportos országos elődöntők 2. és 3. helyein végeztünk, sajnos a sorsolások miatt nagyrészt a fehérvári csapatot, néha a kaposváriakat, tavaly pedig a békéscsabaiakat kaptuk. A fiúkkal pontosan ugyanez volt a helyzet idáig, ill. az amatőrökkel a tavalyelőtti évet kivéve mindig kijutottunk az országos döntőre. Két évvel ezelőtt az V. korcsoportos fiúkkal az országos döntőn a hatodik helyen végeztünk. A játékos anyagunk alapján úgy gondolom, már 3 éve folyamatosan a döntőben – ott az 5–8. helyen – lett volna a helyünk. Akkoriban a VRC serdülőcsapatából kaptunk – Holdinger Szilárd neveléséből – játékosokat. A sors fintora, hogy idén igazolt játékos nélkül jutottunk be a döntőbe. Azt várom csapatomtól, hogy Nyíregyházán tudása maximumát nyújtsa. Szeretnék legalább egy meglepetésgyőzelmet is. Az amatőrjeim öt éve játszanak együtt, idén a mindennapos testnevelés terembeosztása miatt heti 1 (!), azaz egy edzésre van csak lehetőségünk. Szerencsére sikerült elindulnunk a fejér megyei röplabdabajnokságban, ami sokat javított a lehetőségeinken, a csapat technikai és taktikai felkészültségén.”

veszprem_ipari_kep_2_2014-900x675

Álló sor balról: Simon Márton, Kovács Zsombor, Drexler Marcell, Kálmán Bence, Gazsi-Gerő Zsombor, Szalóki Kristóf, Széll Dániel, Újhelyi Kiss Dániel, Salamon Bence, Domonkos Norbert. Elöl: Fekete Géza

Végül a házigazda, a lány- és fiúcsapattal is az országos döntő résztvevője, a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium testnevelője, Bugyi József elemzi az esélyeket. „Iskolánk testnevelői, felkészítői 1975-óta foglalkoznak röplabdával. A megyei bajnokság zárásaként a lányok a Zay Szakközépiskola és az Arany János Gimnázium csapataival hagyományosan kiélezett mérkőzéseket játszottak, végül, mint megyebajnokok a rendező jogán közvetlenül a „nyolcak” közé kerültünk. A „vasváris” lányok évtizedek óta meghatározó résztvevői a diákolimpiai mezőnynek, idén is a legjobb négy közé várjuk magunkat, ott pedig a pillanatnyi formánk alapján akár a végső győzelem is a miénk lehet.

A fiúk a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium együttesével játszották a megyei döntőt, ám a korcsoporthoz képest fiatal gárdától jelenleg tisztes helytállást, és azt várom, hogy mérkőzésről mérkőzésre jobban teljesítsenek.”

 • Bajnokká válni – videó

  BAJNOKKÁ VÁLNI (Diákolimpia® Himnusz)

 • Szellemi diákolimpia

  Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia Játékfelület
 • Országos Diákolimpia

  Országos Diákolimpia
 • Social

 • Nemzeti Tehetség Program

  Nemzeti Tehetség Program
 • Partnerek hu

  Partnerek

  Partnerek
 • Egyéb hírek

  Arany- és bronzérem strandröpiseink mérlege a középiskolai vb-n

  |

  Befejeződött Szicíliában a középiskolai strandröplabda világbajnokság, amelyen ugyan először vett részt a magyar küldöttség a Magyar Röplabda Szövetség szervezésében, ám annál inkább kitettek magukért: versenyzőink a hat kategóriában egy-egy arany- és bronzérmet szereztek, ezzel pedig a harmadik helyen végeztek az éremtáblázaton. Amilyen jól kezdődött a vb első, szombati napja a mieink számára, olyan jól is […]

  Közösségi sportünnep egy legendás olimpikon emlékére

  |

  Emlékfutás és sárkányhajófutam Kolonics György tiszteletére 11 éve, tragikus hirtelenséggel ment el világklasszis kenusunk, a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György. Emléke mégsem halványul: barátai és tisztelői évről évre megrendezik a Kolonics György Emlékfutást, amire október 23-án kerül sor a Népszigeten. A rendezvény mára családi sportnappá nőtte ki magát, ahol ezúttal a futás mellett sárkányhajózni is […]

  Sulifloorball – Floorball az iskolában

  |

  Új, 30 órás, ingyenes pedagógus-továbbképzést indítunk Floorball sportágban „Sulifloorball – Floorball az iskolában” címen. A továbbképzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a floorballozás felépítését, oktatási céljait, fejlesztési feladatait, elméleti és módszertani alapjait. Cél, hogy a képzésen résztvevők képessé váljanak iskolai körülmények között floorball specifikus tanórák, foglalkozások vezetésére. A továbbképzés további célja, hogy a résztvevők megismerjék […]

  Közlemény – Játékos sportverseny

  |

  KÖZLEMÉNY   A 2019/2020. tanévi Játékos Sportverseny Diákolimpia® megyei/budapesti versenyek lebonyolítási határidejének módosításáról A Játékos Sportverseny Diákolimpia® megyei/budapesti versenyek lebonyolítási határideje 2020. január 13-ára módosul, a lebonyolítási, valamint a továbbjuttatási határidő változatlanul 2020. január 13. marad.   Budapest, 2019. október 02.                             […]

  Több millió diák sportolt egyszerre – ismét rekordot döntöttünk az Európai Diáksport Napján

  |

  A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) idén szeptember 27-én rendezte meg az Európai Diáksport Napját, amely hazánkban idén 1300 iskolát és 450 ezer gyereket mozgatott meg. Az Európai Sporthét eseménysorozat részeként zajló sportnap Európában összesen már harminckilenc országban zajlott, közel 3 millió iskolás részvételével. Az MDSZ ebben az évben szeptember 27-én rendezte meg az Európai Diáksport […]

  A gyermekek egészséges énképének fejlesztését célzó programhoz csatlakozott az MDSZ

  |

  A Magyar Diáksport Szövetség számára kiemelten fontos a fiatalok testi-lelki egészségének fejlesztése, ezért idén ősszel együttműködésre léptünk egy világszerte működő, a gyerekek egészséges énképét fejlesztő kezdeményezéssel: a Dove Önbizalom Programmal. Az edukációs program célja, hogy fejlessze a diákok egészséges énképének és önbizalmának kialakulását, illetve segítsen nekik a média direkt és indirekt üzeneteinek megfelelő kezelésében és […]

  Idén ismét Európai Diáksport Napja – Magyar kezdeményezésből európai sikertörténet

  |

  33 országból közel 3 millió iskolást várunk az Európai Diáksport Napjára. Idén is szeptember utolsó péntekén, a hónap 27. napján kerül megrendezésre az Európai Diáksport Napja. A program a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indult 13 éve, 2015 óta pedig Európa más országaiban, sőt tavaly óta még a kontinensen túl is megtartják. Az idei évben az […]

  Megjelent a 2019/2020. tanévi Diákolimpia® versenykiírása!

  |

  Örömmel tájékoztatjuk a testnevelőket és diákokat, hogy elkészült és a Magyar Diáksport Szövetség honlapján is elérhető a 2019/2020. tanévi Diákolimpia® versenykiírása. Az idei immáron a 33. tanév lesz, amikor ősszel kezdetét veszi a diákolimpiai versenysorozat. Az elmúlt tanév tapasztalatait feldolgozva, sportági szövetségek, illetve szakértők bevonásával alakult ki az új Versenykiírás. A változásokról az alábbi dokumentumban tájékozódhatnak […]

  Szabadtéren folytatódtak a DO60 fesztiválok

  |

  Májusban további 4 vidéki helyszínen (négy régióban) került megrendezésre az MDSZ sportrendezvénye, a DO60 Diáksportfesztivál. Május 8-án Martonvásár, május 21-én Miskolc, május 22-én Hajdúszoboszló, május 28-án pedig Mezőberény és körzetük alsó tagozatos diákjai mozoghattak együtt a közösségi és játékközpontú szemléletmód jegyében. A májusi rendezvényeken összesen 72 iskola, 144 pedagógus és 1432 tanuló vett részt. A […]

  Hivatalosan is az MDSZ a NETFIT® rendszer működtetője

  |

  A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 2019. július 26. napján hatályba lépő módosítása értelmében immár hivatalosan is a Magyar Diáksport Szövetség a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT®) rendszer működtetője. Ennek keretében az egyes személyes adatok kezelése jogszabályi felhatalmazás alapján történik. Az eddig miniszteri rendelet szintjén szabályozott fittségmérés immár bekerült a köznevelési törvénybe. […]